Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“In juni wil je echt nog geen Nesi vinden”

Tholen - Sinds afgelopen augustus is PheroNesi op de markt in Nederland. Met het feromoon monitoren tomatentelers de aanwezigheid van de gevreesde roofwants. Nesidiocoris tenius voluit, maar vaak kortweg Nesi, is warmte minnend. Op één van de eerste echte warme dagen van het jaar, begin juni, is het daarom spannend als Lennart Simonse van HortiPro na een telling van de vangplaten de kantine in komt. Is er Nesi gespot? Nee, is gelukkig voor Eric Volkering, de locatiemanager van Greenway I, het antwoord.


Lennart tijdens een controlerondje bij Greenway

"We hebben hier nog nooit echt Nesi gevangen", zegt hij. Recent was er wel een vondst die erop leek. Zowel de collega van Eric die de biologische bestrijding doet als Lennart zijn er na het bestuderen van een gemaakte foto niet zeker van. Des te interessanter is het daarom om de weken daarna te kijken wat de monitoringsvallen laten zien, naast de reguliere scouting in de kas door medewerkers en de biologiespecialist bij de tomatenteler.


De achterkant van de vangplaat wordt ook niet vergeten

"Je hebt de dispensers net vervangen, toch?", vraagt teler Eric aan Lennart. Die knikt bevestigend. Lennart doet wekelijks tellingen bij telers. Bij Greenway verving hij op 7 juni de dispensers met PheroNesi door deze in een vangplaat te steken die aan de rollertrap is geniet. Op die manier wordt het naar beneden vallen van de buisjes voorkomen.

Mannetjes en vrouwtjes
Misschien dat mensen zich afvragen waarom je feromonen zou ophangen voor monitoring van een plaag die er nog nooit echt was. Voor teler Eric is dat geen vraag. "Het ophangen van de feromonen is even werk, maar daarna werkt het haast vanzelf. Het voorkomt dat je moet spuiten, en dat wil je niet, want dan ben je het haasje. Het kost je je biologie en elke bespuiting betekent toch ook een kleine groeivertraging." Zelfs met de tot tevredenheid van de teler dit jaar erg groeikrachtige rassen (Greenway teelt op bijna zes hectare de ToBRFV-resistente rassen Lucioso en Amelioso) is dat nooit een pretje.

De tomatenteler zet PheroNesi in om goed in de gaten te kunnen houden of Nesi plotseling toch opduikt in de kas. Als dat gebeurt, dan is het gevaar dat de roofwants later in de teelt voor schade zorgt door brekende koppen of, als Nesi in de tros gaat zitten, bloemenrui. "Tegen het eind van de teelt is Nesi eventueel wel overkoombaar", zegt teler Eric, "maar in juni, dan wil je echt geen vondsten hebben."

Het PheroNesi-feromoon lokt zowel mannetjes als vrouwtjes naar de gele vangplaat bovenin de kas. Voorkomen is ook hier, zoals steeds vaker bij gewasbescherming in de kas, beter dan genezen. En voor wie nog twijfelt, wijst feromonenspecialist Eric nog op een mooi voordeeltje: "Het is mogelijk GMO-subsidie te krijgen op inzet van de feromonen."

Voor meer informatie:
Eric Kerklaan en Lennart Simonse
HortiPro
[email protected]
www.hortipro.net