De top van de gasprijspiek van vorige week op de Title Transfer Facility is er weer af. Vrijdag zakte de prijs al terug naar 35 euro per megawattuur. Maandagochtend ligt de korte termijnprijs onder de 33 euro. Ook de gasprijzen voor langere termijn zijn gezakt. Voor komende winter is de prijs gezakt tot onder de 50 euro maandagochtend.
TTF-gasprijs julicontract t/m 16 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.
Negatieve stroomprijzen bleven dit weekend uit. De afgelopen weekenden, en soms zelfs doordeweeks, was het steevast raak. Dit weekend niet. De zon was volop aanwezig, maar de wind was matig. Op energieopwek.nl is te zien dat zonne-energie veruit het grootste aandeel van de hernieuwbare elektriciteitsopwek voor zijn rekening nam.
Op LinkedIn schrijft Enova over de kansen op de onbalansmarkt, bijvoorbeeld als de zon uitblijft terwijl die wel meegenomen is in de elektriciteitsprijzen. "Dat verschil tussen verwachting en realiteit wordt onbalans genoemd en ook voor deze onbalans is er een specifieke stroommarkt. Grote stroomafnemers kunnen op die markt acteren en, bijvoorbeeld, eerder (goedkoop) gekochte stroom op de EPEX, weer heel duur verkopen, wat juist dan gebeurt wanneer er een tekort aan stroom is in plaats van het verwachte overschot.
Dat zou ook voor de consumentenmarkt een stap kunnen zijn, om nog flexibeler met het verbruik om te gaan, en daarmee nog exacter aan te sluiten op de werkelijke (duurzame) stroomproductie. Helaas is deze markt nu nog niet toegankelijk voor de consument, maar ook dat gaat vast wel gebeuren. We zijn er dus bijna, maar nog niet helemaal."
Varo Energy neemt de biogasleverancier Renewable Energy Services over. Dat meldt Reuters. Het is de tweede overname die het bedrijf in dit segment doet, nadat eerder een belang van 80% in de Nederlandse biogasproducent Bio Energy Coevorden werd verworven.
Het CBS heeft een nader onderzoek ingesteld naar het aardgasgebruik in de glastuinbouw. Het CBS beschikt over het aardgasverbruik van alle aansluitingen op het openbaar net in Nederland. Deze gegevens over 2021 heeft het CBS gekoppeld aan de gegevens uit de Gecombineerde opgave (GO) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat hier om de uitvraag voor de Landbouwtelling en het CO2-sectorsysteem. Het resulterende aardgasverbruik is 3,9 miljard kuub in 2021, met een geschatte onzekerheid van 4 procent. Deze 3,9 miljard kuub komt overeen met eerdere statistieken van het CBS.
Het gevonden gasverbruik van 3,9 miljard kuub wijkt ruim 5 procent af van wat gepubliceerd is door WEcR (3,7 miljard kuub) als voorlopig cijfer voor 2021. Om dat verschil te begrijpen is nader onderzoek nodig naar het aardgasverbruik per hectare naar type gewas en de sterk aan aardgas gerelateerde elektriciteitshuishouding van glastuinbouwbedrijven. Daarvoor is een correct cijfer over het glasareaal nodig.
In totaal beslaan kassen in Nederland volgens topografische gegevens 13,0 duizend hectare. De Landbouwtelling komt uit op 10,6 duizend hectare. Het grootste deel van het verschil bevindt zich in gebieden met veel glastuinbouw. Hier wordt mogelijk een deel van de kassen niet voor de teelt gebruikt (leegstand, andere activiteiten).