"Ik begrijp mensen die tegenwoordig zonder software telen niet, want zonder wordt het volgens mij echt onmogelijk om een bepaalde standaard te bereiken. Als kleinschalig bedrijf tot 1000m2 zit je goed. Maar als je je activiteiten opschaalt, met meerdere mensen die op de vloer werken met machines en apparatuur, is automatisering zonder twijfel nodig. Aangezien de meeste informatie wordt verzameld via sensoren, camera's, enzovoort, hoe kun je die gegevens anders vertalen naar leesbare inhoud?", zegt Mante Šidlauskaitė, CEO en medeoprichter van Cogastro, een Litouwse leverancier van software voor het beheer van kwekerijen voor insecten.
Mante Šidlauskaitė
Cogastro opereert vanuit Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Hun systemen kunnen worden ingezet voor het kweken van zwarte soldaatvliegen, meelwormen en krekels. Er worden meerdere modules meegeleverd, waardoor het systeem gemakkelijk kan worden aangepast aan elke bedrijfsgrootte.
De redenering achter Mante's overtuiging is dat het team meerdere fouten heeft gezien bij het invoeren door werknemers, wat resulteerde in foutieve waarnemingen en voorspellingen. Wanneer je gegevens verzamelt, zoals Mante uitlegt, kun je je geen fouten veroorloven. Op de lange termijn is het handmatig verzamelen van gegevens zeer inefficiënt omdat het veel tijd kost.
Om aan te geven dat verticaal kweken met insecten toch niet zoveel verschilt van vertical farming, hebben we de meest opvallende overeenkomsten op een rijtje gezet.
Een aangename leefomgeving
Voor het huisvesten van insecten zijn de juiste temperatuur, vochtigheid en verlichting van groot belang, zodat de beestjes zich 'thuis voelen'. Net als bij planten wordt voor elke levenscyclus een andere verlichtingsratio toegepast. De paringsfase kan worden vergeleken met de belangrijkste levenscyclus van een plant, de vegetatieve fase. "We hebben betere voortplantingspercentages gezien bij het toepassen van specifieke lichtintensiteit en spectra voor zwarte soldatenvlieg."
Mante legt uit dat, afhankelijk van het soort, geluid en beweging erg belangrijk zijn in de insectenkweek, omdat je aan de hand daarvan precies kunt zien wat ze aan het doen zijn. Als krekels bijvoorbeeld aan het paren zijn, maken ze bepaalde geluiden die hun gemoedstoestand verraden. Dus voor alle telers: als je je planten niet hoort 'schreeuwen', is dat een goed teken. Volgens recent onderzoek door Itzhak Khait et al. (2023) maken planten geluiden als ze stress hebben. Alle grappen terzijde, het is duidelijk dat deze omgevingsvereisten parallel lopen met het telen van eetbare gewassen.
De software interface
Gegevens delen
De meeste insectenkwekerijen waarmee Cogastro samenwerkt, zijn op schaal om zo efficiënt mogelijk te zijn, zoals te zien is in Controlled Enviroment Agriculture. "Voor ons gaat het erom alle bewegende punten samen te voegen en te weten welke variabelen de groei beïnvloeden."
Door alle datapunten in de software te integreren, kan het team communiceren met de totale dataset van de faciliteit. Van daaruit ontwikkelen ze de business intelligence verder op basis van een verzoek van de klant. In de toekomst wil Cogastro distributietools aan zijn software toevoegen waarmee informatie van meerdere kwekerijen kan worden uitgewisseld vanuit elke geografische locatie.
Algoritmen inzetten om processen te optimaliseren
Het ontwikkelen van algoritmen zal helpen om alle complexiteit achter het telersbedrijf te verbeteren. Met name zaken als of de voeding voldoende is geweest, het voedertijdstip, de voederinhoud en het vastleggen van correlaties daarnaast. Deze correlaties zullen ons helpen om meer algoritmen te maken en de resultaten nauwkeuriger te voorspellen.
Door correlaties te hebben, kunnen we precies vertalen welke variabele meer invloed had dan de rest om bijvoorbeeld een bepaald resultaat te krijgen. Door middel van algoritmen kunnen we die nog meer toepassen en het hele proces optimaliseren.
Van ei tot insect
Meestal levert Cogastro zijn software aan bestaande infrastructuren van machines en apparatuur. Deze gaan echter vaak gepaard met veel verspreide informatiebronnen, wat geen ongewoon scenario is voor vertical farms. "Al deze datapunten leveren belangrijke informatie over de bedrijfsprocessen binnen het bedrijf. De gegevens zijn zo belangrijk omdat een kweker wil weten wat er gebeurde van ei tot insect, hoeveel input er nodig was om het uiteindelijke massagetal te bereiken en hoe hij efficiënter kan werken."
Het gaat niet alleen om de uiteindelijke opbrengst, maar ook om de kosten van de insecten. Hoeveel insecten moeten er groeien en wat zijn de kosten van het eindproduct? Volgens Mante zijn er veel verschillende technieken om gegevens uit te lezen. Dat is precies wat Cogastro helpt te vergemakkelijken; het vastleggen, uitlezen en verbinden van die gegevens voor operators.
Foto 12028827 © Denis Tabler | Dreamstime.com
Bewegingen analyseren
Zoals veel indoor telers tray handling toepassen, is dat ook een zeer bekende praktijk in de insectenkweek, het verplaatsen van badges van het ene groeistadium naar het andere. Het gebruik van software stelt operators in staat om handelingen aan badges toe te passen en de uitvoering ervan op elk moment te veranderen.
De verwerking van de kisten is echter voornamelijk geautomatiseerd. "Voor ons gaat het niet om het verplaatsen van kisten, maar om wat er tijdens en achter de behandeling gebeurt om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Al deze bewegingen geven inzicht in wat voor effect dat heeft op de uiteindelijke teelt."
Belangrijkste landen
Met de VS, de EU en Afrika als hun kernmarkt, heeft Cogastro ook interesse gezien van Aziatische bedrijven, met name Vietnam, Thailand en Indonesië.
"We moesten eerst vertrouwen winnen in de sector en toen we dat eenmaal hadden, konden we aan de slag met belangrijke marktspelers."
Voor meer informatie:
Cogastro UAB
Mante Sidlauskaite, CEO
Pusyno g. 14, Pasekscių k.,
LT-33344 Moletu r., Litouwen
https://cogastro.com