Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belangstelling voor Nygaia tijdens GreenTech 2023

Wie tijdens de GreenTech langs de stand van Klasmann-Deilmann en Maan Biobased Products is gelopen, trof daar een barmeubel aan gevuld met Growcoons en hun nieuwste productinnovatie: Nygaia. Tenminste, als men voorbij de mede-aanwezigen kon kijken, want bezoekers van GreenTech 2023 toonden grote belangstelling voor wat zij noemen ‘het substraat van de toekomst’.

Voor het eerst was het publiek in staat om dit product met eigen ogen te bekijken, vast te houden, te voelen en te ruiken. En wie zijn zintuigen de kost heeft gegeven kan concluderen dat de kunstmatige vezel er natuurlijk uitziet. En ruikt ook. Houtachtig. Dat is te wijten aan het feit dat Nygaia voor een groot deel is gemaakt van biobased polymeren, gewonnen uit de reststromen van mais, suikerriet of cassave, meldt Maangroup en Klasmann-Deilmann.

Maar het grootste voordeel ten opzichte van andere substraten die veelal worden toegepast in de high tech tuinbouw is wel dat het inert en volledig bio-afbreekbaar is. En het vormt een perfecte bodem voor de plantwortel om in te groeien. Dat is te wijten aan de losse vezelstructuur. Dit zorgt voor een goede vocht versus luchtbalans. De vezelstructuur (of chaos eigenlijk) houdt het water goed vast, maar geeft het ook gemakkelijk af, als de plantwortel daarom vraagt. Hiermee voldoet het product aan de kritische voorwaarden die high tech tuinbouw stelt aan een substraat.

Meerwaarde biobased en biodegradable
Toch roepen bepaalde eigenschappen ook vragen op. Want (bio)polymeren… Is dat nou duurzaam? Een terechte en goede vraag om eens dieper op in te zoomen. Om dit van meer achtergrondinformatie te voorzien betrad Tjeerd de Looze van Maan Biobased Products op dinsdag het ‘Meet the Xpert-stage’, om er met kwekers, vakgenoten en studenten in gesprek te gaan. O.a. over de meerwaarde van biobased en biodegradable materialen voor de tuinbouw.

Tjeerd vertelt: “Polymeren zijn pas schadelijk als ze in het milieu terechtkomen. Dus zorgen we ervoor dat dat niet gebeurt. Als een product geheel biodegradeerbaar is voorkomen we dat reststoffen in de grond of ons water terechtkomen. Het predikaat ‘biobased’ daarentegen zegt ons dat een grondstof of product van nature een lage footprint heeft. Het mes snijdt aan twee kanten dus. Nygaia is misschien niet geheel natuurlijk, duurzaam is het zeker.” Een ode aan moeder natuur, aldus de makers.

Meer beschikbare grondstoffen zijn nodig
Op donderdag schoof Moritz Böcking, CEO van Klasmann-Deilmann, aan bij Tim Briercliffe voor een paneldiscussie. Onderwerp van gesprek: o.a. veen reductie. Moritz Böcking: "Veen zal een zeer belangrijke grondstof blijven voor de commerciële tuinbouw, maar om de groeiende vraag naar groeimedia aan te kunnen zijn meer beschikbare grondstoffen nodig en moet de industrie investeren in nieuwe, innovatieve en duurzame oplossingen. Voortbouwend op ons grote succes met Growcoon lanceren we nu een nieuw product met onze partner Maan Biobased Products.”

Voor meer informatie:
Maan Group
Klipperweg 16
8102 HR Raalte
Tel: 0572 35 27 71
https://maan-group.com/
https://growcoon.com

Klasmann-Deilmann Group
Nieuwe Waterwegstraat 34
3115 HE Schiedam
T: +31104272170
[email protected]
https://klasmann-deilmann.com/nl/

Publicatiedatum: