Tholen - Een trosje rijpe tomaten hier, een bestoven bloementje daar, en oh, daar lijk een vruchtje geaborteerd. Tomatentelers die met Source.ag werken, registeren met app plantgegevens waarmee ze nieuwe inzichten opdoen en AI-sturing van de teelt mogelijk maken. Sinds begin dit jaar is de app ook live voor paprikatelers, terwijl komkommerstelers binnenkort op de echte uitrol kunnen rekenen. Dat vertelt Ernst van Bruggen tijdens een demo van de nieuwste ontwikkelingen daags voor GreenTech. Op de beurs verwacht de medeoprichter van het snelgroeiende Amsterdamse bedrijf heel wat meer demo’s te geven. “Ik heb mijn hele agenda leeg geveegd”, lacht hij.
Het team vanochtend op de beurs in Amsterdam, alwaar bezoekers een demonstratie van de App krijgen
De uitbreiding van de Plant App is het resultaat van het samen met telers om tafel zitten. “We bouwen niet zomaar iets op basis van eigen inzichten, maar gaan echt met de teler om tafel. Zonder hen waren we er ook niet zomaar opgekomen om in de app het toevoegen van blad in komkommer of een dief te registreren.”
Dief
De optie om een dief toe te voegen met een simpel menu in de app waarmee telers door de kas lopen is volgens Ernst ‘uniek’. “In tomaat voeren we dit nu ook in.” De app voor tomaat was er het eerst. Hier werken inmiddels telers met in totaal achthonderd hectare kas al mee. Recent zijn vooral in het onderdeel waarin telers generatieve gegevens over de plant registreren, de nodige ontwikkelingen geweest. Zo is er speciaal aandacht in de app voor slechte zetting. “Een vrucht die er wel is, maar die niet goed uitgroeit, kun je met een vast protocol registreren. Dat levert ook weer betere data voor oogstvoorspelling op.”
Als een teler klaar is met zijn ronde en de haast letterlijk digitaal getekende plant af heeft, dan slaat de teler de afbeelding op. Source.ag doet vervolgens het rekenwerk. “Hierdoor zien wij dat het voor telers mogelijk wordt dit werk uit te besteden. Wat daarbij handig is, is dat er in de app duidelijke tutorials zijn met uitleg in tekst en beeld over hoe bijvoorbeeld abortie er precies uitziet.”
Belangrijk voor automatisering is dat er consensus is over wat wat is. Bijvoorbeeld kopdikte. Ernst: “We merkten dat soms zelfs binnen één bedrijf telers kopdikte op verschillende manieren maten. Tegenwoordig is er meer consensus over hoe je dat meet. Dat is belangrijk, ook om met data onze modellen te trainen.”
Verder vooruitkijken
Tomaat staat bekend als een vrij regelmatig groeiend gewas. Paprika en komkommer groeien meer met horten en stoten. “Zeker in paprika, en helemaal in snackpaprika, kun je zonder snoeien echt zo’n kerstboom krijgen”, weet Ernst.
Arus Biersteker, hoofdteler en algemeen directeur bij paprikateler
C. Zwinkels, goed voor 20 hectare, werkt met de app. Hij zegt erover: "Het behouden van een consistent en duidelijk overzicht over drie kassen is niet zonder uitdagingen. Het is makkelijk om belangrijke details over het hoofd te zien en het kan moeilijk zijn om op schema te blijven met de oorspronkelijke plannen, vooral met een nieuw ras.”
De Source Plant app geeft hem een duidelijker beeld van de huidige status van zijn teelt, en ook van eventuele aanpassingen of beslissingen die hij moet nemen. “Met Source kan ik ook verder vooruitkijken en voorspellingen doen op basis van echte plantgegevens, wat veel nauwkeuriger is. Ik kan zien hoeveel vruchten ik kan verwachten door te kijken naar het aantal bloemen dat ik registreer in de app.”
Specialistische data
In komkommer valt ook registratie van blad op, en dan vooral ook de positie van het blad. Ernst weet uit de uitvoerige gesprekken met telers dat zij dat graag goed geregistreerd willen zien. “Het is best wel een strategisch punt. De teler bepaalt waar hij wel blad of juist geen blad aanhoudt. Dat komt vervolgens bijvoorbeeld neer op specialistische data over het aantal bladeren onder de hoogst gezette vrucht.”
In de app kunnen de komkommertelers die eerdaags met de app gaan werken dit eenvoudig invoeren. Of het laten invoeren, want dat is ook wat Source.ag met de ontwikkeling van de app beoogt. Het snelgroeiende Amsterdamse bedrijf wil het eveneens snelgroeiende telers zoals Agro Care makkelijker maken teelten te runnen.
Voor meer informatie:
Source.ag
[email protected]
www.source.ag