Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenoogstrobot na upgrade 'acht keer sneller' in kassen Nederlandse telers

Robotontwikkelaar inaho Europe heeft een nieuwe versie van haar tomatenoogstrobot ontwikkeld. De robot is daarmee 'acht keer sneller', claimt de dochteronderneming van het van oorsprong Japanse bedrijf. De robot oogst inmiddels meer dan 12 kilogram snoeptomaten per uur.

Inaho Europe werkt samen met teler Nick Duijvestijn van Kwekerij Duijvestijn en teler Ferry Adegeest van TVA Growers om de ontwikkeling van de autonome tomatenoogstrobot te versnellen. Het bedrijf blijft de nieuwste versie van de autonome tomatenoogstrobot testen in de kassen van twee Nederlandse tomatentelers, om de economische haalbaarheid te verifiëren en de prestaties verder te verbeteren.

De robot is sneller door toevoeging van de optie 'clusteroogsten'. Deze optie vervangt het los oogsten van de tomaten. Inaho zet in op de ontwikkeling van een concept met meerdere robots voor een 'betaalbare prijs'.

Verbeterde oogstsnelheid
Door een cluster van meerdere tomaten in één keer te oogsten, is de oogstsnelheid (kg/u) toegenomen. Deze nieuwe technologie, waarvoor octrooi is aangevraagd, maakt een aanzienlijke verhoging van de productiviteit mogelijk door de tijd die nodig is om een groot aantal tomaten te oogsten te verkorten.

Lagere kosten
In de vorige versie, waarbij de robotarm één vrucht tegelijk oogstte, was het moeilijk om concurrerende kosten te realiseren in vergelijking met handmatige arbeid, een dilemma voor robotbouwers. Met de implementatie van clusteroogst is er nu echter uitzicht op een meer kostenconcurrerende oplossing die de kosten van menselijke arbeid benadert, aldus de robotbouwers.

In het najaar van 2021 kwamen we bij een demo van de eerste versie van de robot ook al eens kijken en maakten we een video. Die is hier samen met het complete artikel terug te zien.

Voor meer informatie:
Inaho
en.inaho.co

Publicatiedatum: