Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Magnesiumtekort in tomaten

Hoe kunnen telers voedingstekorten in gewassen voorkomen? Bodem- en weefseltests zijn essentieel voor het vruchtbaarheidsbeheer van groentegewassen om de juiste hoeveelheden voedingsstoffen te bereiken. Dit garandeert een hoge opbrengst en een hoge kwaliteit om te oogsten en op de markt te brengen. Bodemtesten kunnen het beste in de herfst worden uitgevoerd, zodat de pH-niveaus kunnen worden verbeterd met bijvoorbeeld kalk voor een maximaal rendement bij de opname van meststoffen.

Waarom is het belangrijk om de pH-waarde op het juiste niveau brengen? De beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten wordt belemmerd als de pH-waarde van de grond te hoog of te laag is. Naast de pH-waarde is het belangrijk om vruchtbaarheidsniveaus te controleren en aan te passen vóór het planten, om nieuwe zaailingen en transplantaten een goede start te bieden.

In de tomatenteelt is het algemeen bekend dat het calciumgehalte (Ca) in de bodem belangrijk is om bloesemeinderot te voorkomen. Daarom hebben tomatentelers zich gericht op het toedienen van voldoende en zelfs hoge calciumgehaltes om deze vruchtaandoening te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan het magnesiumgehalte (Mg). Calcium en magnesium zijn beide belangrijk bij de teelt van tomaten en hoewel bloesemeinderot ervoor kan zorgen dat tomaten onverkoopbaar worden, kan een tekort aan magnesium de algehele gezondheid van de plant en uiteindelijk de kwaliteit en opbrengst verminderen. Magnesium speelt in tomatenplanten een essentiële rol bij de fotosynthese (het proces van de plant om energie te maken voor de groei), de eiwitsynthese (nodig bij de celvorming), de activering van plantenenzymen (nodig voor veel cel- en groeifuncties) en de chlorofylsynthese (het groene pigment in planten dat essentieel is voor een optimale plantengroei).

Magnesiumtekort kan vooral in zanderige bodems voorkomen, wanneer de bodem te veel water krijgt of na hevige regenval. Wanneer het calcium- en magnesiumgehalte echter uit balans zijn, kunnen er ook tekorten optreden, zelfs wanneer beide niveaus in de bodem voldoende zijn. Het is belangrijker om naar de werkelijke waarden te kijken. Als de ene aanzienlijk hoger is dan de andere, kunnen deficiëntieverschijnselen optreden. Aangezien zowel calcium als magnesium +2-ionen in de bodem zijn wanneer ze door plantenwortels worden opgenomen, neemt de plant deze twee voedingsstoffen zonder onderscheid op. Als er dus een overvloed aan calcium is en minder magnesium kan er een magnesiumtekort optreden. Omgekeerd, als het magnesiumniveau hoger is dan het calciumniveau, kan er eindbloesemrot optreden. Het is het beste om deze twee voedingsstoffen op dezelfde niveaus in de grond te hebben om evenwicht te behouden in de opname en uiteindelijk zowel een gezonde vruchtvorming als bladgroei te bevorderen. Een tekort aan magnesium in de plant zal resulteren in lagere opbrengsten en minder energie voor de fruitproductie, op een later moment in de levenscyclus van de plant.

Magnesiumtekorten worden bij tomatenplanten eerst waargenomen als interveinale chlorose, vergeling van het bladweefsel tussen de nerven van oudere bladeren. Uiteindelijk worden de bladeren meestal geel en kunnen er paarsrode vlekken ontstaan die necrotisch worden op het tussenliggende weefsel. Zie foto's genomen in het veld op 7 juni 2023.

Deficiëntiesymptomen kunnen in elk groeistadium gezien worden, maar worden over het algemeen voor het eerst waargenomen wanneer planten beginnen te bloeien, vruchten zich beginnen te zetten en gaan groeien. Wanneer planten overschakelen van vegetatieve groei (productie van bladeren en stengels) naar reproductieve groei (bloei en vruchtzetting), worden bladeren gestresst en worden energie en hulpbronnen opnieuw toegewezen aan de groei en ontwikkeling van nieuwe nakomelingen (zaad en vruchten).

Gelukkig kan een magnesiumtekort eenvoudig worden gecorrigeerd door vroeg in de groei van de tomatenplant epsomzout toe te dienen. De dosering verschilt afhankelijk van het bodemtype, het bodemniveau en het niveau van het plantenweefsel. De hoeveelheid magnesium kan variëren van 5-25 pond per hectare. Toepassing kan worden gedaan via druppelirrigatiesystemen of op het bodemoppervlak door vlakbij de wortelzone te sproeien. Als je het product via de druppelbuis aanbrengt, zorg er dan voor dat je de leidingen ten minste 20 minuten met schoon water doorspoelt nadat het zout is verdwenen, om ophoping van zout in de druppelaars te voorkomen. Bladtoepassingen met magnesium kunnen op planten worden gesproeid, maar zijn niet zo efficiënt als toepassing in de grond en opname door de wortels. Er zijn andere producten beschikbaar om lage magnesiumniveaus te corrigeren, maar de meeste resultaten wijzen op het gebruik van epsomzout. Voorafgaand aan het planten kan het gebruik van kalkproducten met een hoog magnesiumgehalte het calcium- en magnesiumgehalte in de bodem in evenwicht brengen als het magnesiumgehalte lager is dan het calciumgehalte. Wanneer er kalk nodig is om de pH te verhogen, is het erg belangrijk om te kijken naar het calcium- en magnesiumgehalte uit de bodemtestresultaten voordat je kiest welk type kalk het beste werkt om het gehalte van deze twee zeer belangrijke plantenvoedingsstoffen aan te passen.

Bij het beheren van vruchtbaarheidsniveaus voor een succesvolle productie van gewassen is het belangrijk om de niveaus van plantenvoedingsstoffen bij te houden met bodem- en weefseltests. Het is daarnaast net zo belangrijk om de interactie tussen plantenvoedingsstoffen te begrijpen en hoe ze de plantengroei beïnvloeden. Een "optimaal" of "voldoende" niveau in een rapport van een bodem- of weefselonderzoek is niet genoeg om volledig kunnen te bepalen wat er nodig is om gewassen met een hoge opbrengst en een hoge kwaliteit te kunnen telen.

Bron: plant-pest-advisory.rutgers.edu

Publicatiedatum: