Tholen - Met een hoofd vol ideeën en de kennis over gewasplanning in Excel kwam Wim van Wingerden van ProJoules enkele jaren geleden uit bij Ignition Computing. Het was Loek van Leeuwen, met wie hij al samenwerkte, die hem de weg naar Eindhoven wees. Twee jaar later mag het resultaat er zijn: een modelgestuurd gewasplanningsplatform voor vruchtgroenten waarmee telers nieuwe inzichten opdoen en betere teeltresultaten halen.
“Voor ons is het belangrijk dat de teler gaat leren over de optimale plantbalans”, zegt Wim. Om dat mogelijk te maken kiest ProJoules ervoor telers een systeem aan te bieden dat ‘goed te behappen’ is. “Ons doel is telers te helpen betere beslissingen te maken over hun teelt, door ze te laten leren van de data en van zintuiglijke bevindingen.”
‘Rode wolk’
Bij de marktintroductie van ProJoules gingen Wim, Loek en de mannen van Ignition Computing al eens samen op de foto. Op dat moment hadden ze er met z’n allen al een aardig ontwikkeltraject opzitten. De stap van een model in Excel naar een webapplicatie moest gemaakt worden. Hierdoor is er meer mogelijk. Nog lang niet alle mogelijkheden die er zijn, zijn al benut. Bewust. Ontwikkelen gaat stap voor stap. Niet alles kan tegelijk. “Ik ben geen IT-man”, zegt Wim. “Loek veel meer. Hij bewaakt de lijn, houdt structuur, weet wat makkelijk lijkt, maar moeilijk is en andersom en helpt prioriteren.”
Loek is tuinderszoon, heeft groene vingerkennis, maar ook IT-kennis. Hij weet veel van artificiële intelligentie, systeem- en regeltechniek en schrikt ook niet terug van een beetje natuurkunde. Bij ProJoules krijgt hij de ruimte zelf ideeën aan te dragen. Gevraagd naar een voorbeeld komt hij te spreken over ‘de rode wolk’. Het is hoe Wim en Loek onderling de grafische weergave binnen het gewasplanningsplatform noemen waarin de teler makkelijk ziet dat er een overschot aan Joules is.
“Eerst was dat rode vlak er niet. Dan zeg je niet echt altijd direct dat er een overschot was. Nu wel.” Het is een ogenschijnlijk simpele aanpassing. “Maar wel eentje die veel duidelijk maakt en de teler tot nadenken aan kan zetten.” Of tot actie. Bijvoorbeeld over het aanbrengen van coating op de kas. Telers die ProJoules gebruiken deelden dergelijke inzichten eerder al.
De 'rode wolk'. Klik hier voor vergroting
Voorkauwen
De ideeën van het team van ProJoules worden door Ignition Computing omgezet in werkbare software. Oprichter Daan van Vugt omschrijft het bedrijf als 'consulting voor software met een randje natuurkunde’. De opdracht voor ProJoules is ‘een mooie klus’. “Om de omzetting van Excel naar online goed te doen, moet je in dit geval ook goed de onderliggende processen achter de cijfers snappen. Anders kun je geen goede modellen bouwen.”
Tuinbouwkennis ontbrak er nog wel aan in Eindhoven, maar dat bleek geen probleem. Mike Sanders, software-ingenieur: “Wij krijgen in grote lijnen de teelt mee. Daar is ProJoules in eerste instantie ook voor bedoeld. Het is een fysisch model, maar wel eentje dat niet de regie van de teler wil overnemen. Daarom komt het soms juist goed uit dat wij niet alles weten van de teelt.” Daan knikt. “Misschien voorkomt het juist dat stukje informatie voorkauwen.”
Wim herinnert zich dat eens vanuit Eindhoven werd voorgesteld bij lichtgebrek anders 22 uur te gaan belichten. Loek lacht: “Niet alles wat met getalletjes kan, kan ook in de teeltpraktijk. Maar juist die verschillende manieren van kijken maken onze samenwerking sterk.”
Mike en Daan van Ignition Computing en Wim en Loek van ProJoules
Rasprofielen en RTR
Een nieuwe ontwikkeling waarin ProJoules en Ignition Computing samen werken is wel het vooraf invullen van bepaalde gegevens. Het moet zeker nieuwe gebruikers op weg helpen, en voorkomen dat ze afgeschrikt worden door ‘een leeg scherm’. Het gewasplanningsplatform vraagt van de teler een regelmatige invoer van teeltgegevens. Sommige gegevens zijn vooraf al bekend, en kunnen voorafgaand aan de teelt alvast ingevoerd worden door de makers zelf. “Ook werken we aan de integratie van rasprofielen”, geeft Loek aan. “Hierdoor wordt het makkelijker een teelt op te zetten.” Met de veiligheid van het virtueel kijken wat er gebeurt als parameters veranderen. Met het veranderen van enkele cijfers gaat niet direct een kostbare oogst verloren. “Ons model maakt het mogelijk een plan te maken voor de teelt aan het begin van het seizoen”, zegt Wim. “Veilig vanachter de computer.”
In Eindhoven kijken ze er ook naar uit het programma in staat te stellen ook meer zelf berekeningen uit te laten voeren. “Er zijn nog veel meer modellen die je kunt gebruiken. Die willen we stapsgewijs in gaan passen.” Integratie van RTR, straling-temperatuur-ratio, staat vooraan op het featurelijstje. “Daarbij voeren we vooraf al temperatuur door het jaar heen al in”, legt Wim uit. “Op die manier kun je de stengeldichtheid beter vooraf bepalen, en ook de uitgroeiduur makkelijker koppelen aan de temperatuur.”
De focus bij ProJoules ligt op vruchtgroenten
Webinar
Ook hier met als doel: de teler van start helpen. Niet alles voorkauwen. Loek: “Voor nieuwe telers kan werken met ProJoules in het begin misschien wat intimiderend zijn. Met nieuwe features willen we die telers helpen.” Bestaande telers, die al een jaar met ProJoules hebben geteeld, hebben die vooraf ingevulde informatie niet echt meer nodig, merkt Wim. “Zij zijn lekker zelf teeltplannen aan het maken. Dat is precies de bedoeling.”
Maar kan artificiële intelligentie zulke plannen niet ook maken? Allicht. Wim en Loek willen telers echter niet vervangen, maar versterken. “Met ProJoules wordt het mogelijk om als teler niet langer alleen een gevoel over de dragen, maar echt een plan.” Het gewasplanningsplatform is op die manier ook een communicatietool. Daarvoor is het wel belangrijk dat de teler ook snapt wat het model doet. “De stap naar autonoom telen lijkt ons voor velen daarom nog wel erg groot.”
Op woensdag 21 juni om 16.00 organiseert ProJoules een webinar. Voor wie nieuwsgierig is een mooie manier om van de ProJoules-specialisten uitleg te krijgen over wat er met het gewasplanningsplatform allemaal mogelijk is. Aanmelden kan via https://projoules.eventbrite.com
Voor meer informatie:
ProJoules
[email protected]
www.projoules.com