Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

”Opgelost zuurstof naast PH en EC de nieuwe stuurparameter voor waterkwaliteit”

Dat het verbeteren van de waterkwaliteit in de glastuinbouw en akkerbouw veel voordelen oplevert in de teelt hoeft niet meer benoemd te worden. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe technieken op de markt gekomen en blijft de aandacht groeien. “Gestimuleerd door de innovatie op het gebied van telen op water en indoor farming”, weet Cees de Haan van Hortispeed.

D.O., oftewel Dissolved Oxygen, opgeloste zuurstof in Nederlands, is de parameter waarmee het zuurstofniveau in water wordt aangegeven. “Het is net zo makkelijk te meten als PH of EC. De tuinders die bezig zijn met waterkwaliteit weten inmiddels het belang van een goede D.O. in hun irrigatiesysteem. Door het te meten met bijvoorbeeld een draagbare D.O.-meter kan men leren wat er in hun irrigatiesysteem gebeurt en kunnen problemen opgespoord worden.”

“Een gezondere plant is een efficiëntere plant”
D.O. is niet alleen een extra voedingsstof waar de teler meer aandacht aan moet besteden omdat het een gezondere plant oplevert, er zijn ook directe economische gevolgen, weet de directeur van het bedrijf dat gespecialiseerd is in watertechniek. “Bij hogere DO-niveaus in het irrigatiewater zal het de hoeveelheid benodigde meststoffen en chemische middelen verminderen zoals H2O2-gebruik en gewasbeschermingsmiddelen tegen wortelziekten. Bovendien zal de plantengroei toenemen bij een superverzadiging van D.O. wat door middel van de nanobubblestechnieken makkelijker te realiseren is.”

Vanuit de akkerbouw is bekend dat het noodzakelijk is de grond te bewerken om verdichting en zuurstoftekort in de bodem te voorkomen. “Dus geldt dit ook voor het zuurstofniveau in substraatteelt.”

Cees merkt dat het meten van D.O. in het irrigatiesysteem en de wortelzone nog niet de volledige aandacht heeft van telers. ”Hierdoor kunnen hun planten de dure meststoffen in de voedingsoplossing niet volledig benutten en zijn ze vatbaarder voor ziekten, plagen en is er sprake van een minder sterke groei.”

De juiste D.O.-meter
Er zijn verschillende type D.O.-meters in de handel te verkrijgen. Cees splits ze op in twee typen, kijkend naar de sensoren.“ Membraamsensoren zijn zeer gevoelig en een absolute afrader. Optische sensoren zijn robuust en betrouwbaarder. Neem voor een goed advies gerust even contact met ons op.”

Maar als je dan als teler D.O. gemeten hebt en ziet dat hier de niveaus te laag zijn, dan moet je er ook nog wat aan kunnen doen. Hortispeed heeft daarom een nieuw merk op de markt gebracht: O2Solutions. “Wij zijn producent van de nieuwste en de best betaalbare nanobubblessystemen, VPOD Nano, voor zuurstofverhoging in het watersysteem.”


De Triton, een systeem uit de lijn van O2Solutions

O2Solutions maakt gebruik van een slim mengsysteem waardoor de systemen tot veertig kuub water per uur kunnen behandelen. “De techniek gebruiken kan al vanaf een investering vanaf 8500 euro. Onze systemen zijn uit voorraad leverbaar.”

Voor meer informatie:
Cees de Haan
Hortispeed BV
www.O2solutions.eu
www.ecofilter.eu 

Publicatiedatum: