Marc Groenewegen is het type ondernemer dat niet stilzit. Hij is altijd bezig hoe het beter kan en hij is graag in contact met mensen. Met zijn eigen personeel, maar ook collega-tomatentelers over de hele wereld. Dat hij graag connected is, onderschrijft ook zijn actieve LinkedIn-account met bijna 3 duizend volgers.
Ook Svensson is graag in contact met Marc. Svensson-adviseur Ton spreekt hem regelmatig, offline en online. Over van alles; het weer, zijn bedrijf, de toekomst, Plant Empowerment, energie en natuurlijk klimaatschermen. Tijd voor een gesprek met Marc. Welke uitdagingen houden hem bezig? Hij vertelt het hieronder in dit verhaal van Svensson.
“Mijn grootste uitdaging is om meer tijd over de houden”, zegt de goedlachse Marc Groenewegen van Prominent Grevelingen. “Ik ben altijd druk, maar dat doe ik mezelf aan, hoor.”
Marc Groenwegen
Marc runt Prominent Grevelingen samen met zijn broer. Zoals iedere glastuinbouwondernemer houdt ook Marc zich bezig met het energievraagstuk. “We moeten natuurlijk van de fossiele brandstof af. Het is niet alleen moeten, we willen ook graag duurzaam zijn. De grote uitdaging is om met zo min mogelijk energie maximale output te realiseren, met behoud van kwaliteit.” Met die gedachte gingen Marc en zijn broer, samen met nog twee andere bedrijven in het gebied, in 2019 van het gas af en stapten over op het stoken van hout om de kas te verwarmen.
“Dat was toen niet rendabel en daarom kregen we SDE-subsidie van de overheid om dat te compenseren. Toen de gasprijzen stegen, verdween die subsidie. De overheid had die gigantische stijging natuurlijk ook niet kunnen voorspellen. Een oorlog, het opblazen van Nord Stream 1, dat had niemand aan zien komen. Je verwacht, of hoopt dan op een positieve en actieve opstelling van de overheid. Met het schrappen van de subsidie word je als voorloper gedwongen om een stap terug te doen en weer terug naar fossiel te gaan. Wij hadden gelukkig de mogelijkheden om te investeren in een WKK, die wordt op dit moment geplaatst. Maar blij word je hier natuurlijk niet van.”
Telen tussen de zeehonden
De historie van het tomatenbedrijf gaat jaren terug. Zijn vader tuinde oorspronkelijk in ’s-Gravenzande, bij de ingang van het Staelduinsebos. De ruimte op deze locatie werd te beperkt. Daarom verhuisde het bedrijf in 1999 naar Schouwen-Duiveland. Ofwel ‘het mooiste eiland van de wereld’, zoals Marc het noemt. De kas staat midden in een natuurgebied.
“We zijn omringd door twee nationale parken: de Oosterschelde en de Grevelingen. Hier is heel veel flora en fauna aanwezig, waaronder flamingo’s en zeehonden. Belichten zit er daarom niet in, maar dat is ook niet zo erg hoor.” Sinds de introductie van Plant Empowerment en Het Nieuwe Telen heeft Marc zijn teeltstrategie aangepast. “Ik verdiep me graag in nieuwe technieken. Ik haal eruit wat voor mij werkt, maar gebruik daarbij ook mijn eigen ervaring en inzicht.”
“Van een beetje stress wordt een plant weerbaar”
Zo is Marc van mening dat een beetje stress zeker niet verkeerd is voor een tomatenplant. “Daar wordt-ie weerbaar van. Kijk, vorig jaar (zomer 2022) waren de teeltomstandigheden ideaal met een topzomer. Dan krijgt de plant alles wat hij nodig heeft van de zon. Het kon niet op.
We hebben nog nooit zo veel geproduceerd en nog nooit zulke mooie kwaliteit gehad. Dat is nu anders. Tot half mei was het weer nog altijd matig. Planten moeten dan harder hun best doen. Het gaat niet vanzelf. En dat merk je, bijvoorbeeld aan de schimmels en virussen waar veel tomatentelers mee te maken hadden/hebben.” Een beetje stress dus, zodat de plant tegen een stootje kan, daar is volgens Marc niets mis mee.
Marc combineert zijn ervaring en kennis met de data die de sensoren in zijn kas genereren. Daarbij wisselt hij kennis uit binnen de telersvereniging en telers in het buitenland die hij via LinkedIn kent. Zo komt hij tot de beste teeltstrategie. Verder heeft hij te maken met de specificaties van de klant. “Daar gaat het uiteindelijk om, dat je klant tevreden is. ALDI wil iets anders dan de LIDL en Engeland iets anders dan Duitsland.” En die wensen zijn bijzonder specifiek. “Iedere klant heeft zo z’n eisen voor het gewicht van een tomaat en het aantal tomaten aan een tros. Daar telen we specifiek naar.”
Aandacht voor een goede sfeer
En dat doet hij niet alleen. Hij runt het bedrijf samen met zijn broer. “Hij is extern gericht, ik intern.” De dagelijkse zaken zijn in handen van drie vaste krachten: Jochem, Pjotr en Raymond. “Zij zorgen voor de teelt, de arbeid en de schuur. Jacqueline is onze steun en toeverlaat op kantoor. Met z’n zessen draaien we de tent en dan is er natuurlijk nog het personeel op de vloer."
"Die komen iedere dag vroeg hun bed uit om naar Sirjansland te komen.” Iets wat Marc waardeert en die waardering spreekt hij ook uit. “Ik vind het belangrijk dat mensen het naar hun zin hebben en zich veilig voelen. Ik maak het mensen graag naar hun zin met een goede sfeer waarin men graag wil presteren.
Meer dan alleen werk, ook hobby
Marc is 53 jaar en heeft twee kinderen. Zij hebben zo hun eigen ambities. Het bedrijf overnemen zit er waarschijnlijk niet in. Zijn broer heeft drie dochters. Ook hun interesse ligt niet in de glastuinbouw. “Ik zal voor mijn eigen pensioen moeten zorgen”, zegt Marc lachend. En dat doet hij met plezier. Welke plannen hij voor de toekomst heeft? Hij is voorlopig nog niet uitgekeken op het telen van tomaten.
Integendeel, het is niet alleen zijn werk, ook zijn hobby. Dat geldt overigens ook voor zijn 84-jarige vader, die nog altijd komt ‘tuinen’ bij zijn zoons. “Drie dagen per week komt hij uit Naaldwijk hierheen. Hij doet niet veel, hoor. Hij komt gewoon voor de gezelligheid, maar weet nog overal vanaf en geeft gevraagd (en ongevraagd) advies. Ik denk dat ik zelf ook tot mijn 80e zal tuinen.”
Toekomstig tweede scherm
En dus blijft hij bezig met ontwikkelen en vernieuwen. Op zijn wensenlijstje staat onder andere een tweede klimaatscherm. Op dit moment is de hele kas voorzien van Luxous Light FR. “Gewoon een goed helder scherm, want veel licht is voor ons belangrijk. We willen niet te veel toevoegingen, maar een goed standaard scherm dat een klein pakketje wordt als het open ligt. We zijn hier heel tevreden mee.” De eerste teeltweken gebruikt hij ook AC-folie.
“Dat gaat er na een week of zes uit. Als je pech hebt, net als dit jaar, kun je in maart en april nog slecht weer krijgen met kou en zelfs vorst. Daarbij geeft AC-folie ook een hoop afval. Daar vinden we wel een goede bestemming voor natuurlijk, maar daar willen we op den duur wel vanaf. Daarom staat een tweede scherm zeker op mijn wensenlijst.”
Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
[email protected]
www.ludvigsvensson.com
Marc Groenewegen (LinkedIn)
Prominent Grevelingen
www.prominent-tomatoes.nl