Zaterdag- én zondagmiddag werden er weer meerdere uren met negatieve stroomprijzen genoteerd. De TTF-gasprijs daalt ondertussen ook nog altijd gestaag. Dat was vooral zo voor de korte termijn, maar ook voor komende winter en de jaren daarna is er een daling zichtbaar.
Dat constateert AgroEnergy in een terugblik op energieweek 20. Men schrijft daarin eind vorige week. "Sinds vorige week lijkt de markt echter ook meer vertrouwen te krijgen voor de komende winter. Dat zien we ook terug in de spread tussen de genoemde kwartalen. Deze is de afgelopen handelsdagen afgenomen en lag halverwege deze week rond de 17 €ct/m3, wat nog altijd fors te noemen is."
Het huidige prijsverschil voor gas met de wintermaanden maakt het voor de exploitanten interessant om nu gas te kopen en voor de winterperiode te verkopen*, schrijven de specialisten verder. "Het is daardoor aannemelijk dat de neerwaartse prijsdruk op daggas en op de tijdvakken tot en met de komende winter zal aanhouden." Ook voor de spotprijs van elektriciteit verwacht de markt aanhoudende prijsdruk. Lees hier de hele update terug.
*op Twitter wijst Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam bij Gasunie, daar ook op. Hij constateert echter dat er nog weinig gebruik van wordt gemaakt.
De NL/EU gasopslagen worden nog slechts mondjesmaat gevuld.
— Martien Visser (@BM_Visser) May 19, 2023
Hoewel er voor marktpartijen met opslagruimte een historisch grote marge kan worden verdiend door gas nu in te kopen en dat via de termijnmarkt in de winter te verkopen. Snapt u het?#grafiekvandedag pic.twitter.com/mNvNNWquvL
De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' op de Title Transfer Facility t/m 19 mei 2023. Klik hier voor actuele cijfers.
Bij BNR wijst René Peters, energiedeskundige van TNO, er ook op dat de gasprijs in Azië daalt. Hij voorspelt door een combinatie van factoren een gasprijs die terugkeert naar 'normaal'.
Met alle negatieve uren op de elektriciteitsmarkt is inmiddels het jaartotaal met negatieve uren van 2021 overschreden.
Vanmiddag 4 uren en morgenmiddag 6 uren* met een negatieve elektriciteitsprijs 'voor mijn verzameling. Het jaartotaal uit 2021 is daarmee overschreden.
— Martien Visser (@BM_Visser) May 20, 2023
Op hoeveel uren zou NL dit jaar uit komen?#grafiekvandedag
*bij een aaneengesloten periode van 6 uren of langer met een… pic.twitter.com/MUin5KBKz6
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) komt met een olie-update voor mei. De vraagverwachting is omhoog bijgesteld door sneller dan verwacht economisch herstel van China.
Nederland is zó snel door de hoeveelheid CO2 heen die het nog mag uitstoten, dat het ook CO2 uit de lucht zal moeten halen. Maar Nederland heeft hiervoor maar beperkte mogelijkheden en dus moeten overheden en bedrijven zich daarmee niet rijk rekenen. Dat zeggen klimaatexperts tegen de NOS.
Michiel Timmerije, directeur energie bij AVR, reageert bij Nu.nl op de CO2-plannen van minister Jetten. Hij noemt ze 'stevig'. AVR heeft plannen om bij zijn verbrandingsoven in de Rotterdamse haven 450.000 ton CO2 per jaar af te vangen. Het bedrijf levert ook al CO2 aan de glastuinbouw. "Er moet ook wel infrastructuur zijn om het te doen", zegt de directeur. Een ander punt is wetgeving.