In India wordt de bijdrage van vrouwen in de economie vaak niet erkend omdat zij niet formeel deelnemen aan de arbeidsmarkt. In plaats daarvan blijven zij thuis om onbetaald werk te doen: zij zorgen voor het huishouden, zorgen ervoor dat de kinderen onderwijs krijgen en dat iedereen thuis, de jongeren, de ouderen en op het platteland zelfs de huisdieren, verzorgd worden. De tuinbouw, een sector die in India al jaren aan het afnemen is, is een ander gebied waar de bijdrage van vrouwen een aanzienlijk verschil zou kunnen maken als zij de kans en de steun zouden krijgen.
Srishti Mandaar en Anubhav Das, succesvolle ondernemers, zagen de noodzaak in om de dalende trend in de tuinbouw te keren en de inspanningen van vrouwen te stimuleren. In 2016 richtten zij Red Otter Farms op, een aquaponics-tuinbouwbedrijf met als missie het telen en leveren van hoogwaardige, chemievrije producten aan mensen. In de afgelopen jaren heeft het duo hun teeltcapaciteit uitgebreid via extra faciliteiten en partnerschappen, met behulp van hun Farm-as-a-Service-model.
Srishti Mandaar (links) en Anubhav Das (rechts)
SamriddhFarms: bouwen aan een netwerk van micro-ondernemers met vrouwen en kleinschalige telers
Vanuit dit verlangen om kleinschalige telers, met name vrouwen, te helpen heeft Red Otter Farms het programma SamriddhFarms gelanceerd. Samriddh is Hindi voor 'welvarend' en dat is precies de bedoeling van het project. "We willen teeltbedrijven welvarender maken," legt Srishti uit, "met welvaart voor alle betrokkenen. Een constante kwaliteit van de producten betekent dat de consumenten tevreden zijn en als je producten kunt leveren waar de markt om vraagt, ben je als teler winstgevend en gelukkig."
De telers zijn in dit geval kleinschalige tuinbouwbedrijven, voornamelijk vrouwen in plattelandsgemeenschappen, die om verschillende redenen geen werk buitenshuis kunnen zoeken. "Terwijl we een efficiënte tuinbouwproductiecapaciteit opbouwen en tuinbouwsystemen moderniseren, zochten we naar mogelijkheden om op te schalen. We wisten al dat vrouwen als formele arbeidskrachten over het hoofd werden gezien vanwege een gebrek aan 'optimale schaalbaarheid'. We dachten: kunnen we hen thuis mogelijkheden bieden om geld te verdienen en hen in hun eigen achtertuin producten van de hoogste kwaliteit laten verbouwen?" vult Srishti aan.
"Met SamriddhFarms bieden we vrouwen economische kansen door middel van grondloze precisietuinbouw en bieden we ze een manier om financieel onafhankelijk te worden. En terwijl dit vrouwen ten goede komt, creëren we tegelijkertijd een netwerk van moderne, duurzame teeltbedrijven, die klaar zijn om een eindeloze productie van kwaliteitslandbouwproducten te garanderen."
Het SamriddhFarms-programma is ontwikkeld om telers in staat te stellen zich uitsluitend op de teelt te concentreren, terwijl andere zaken als een collectief worden beheerd. "De afgelopen zes jaar is Red Otter een teeltlocatie geweest, waar bladgroenten en trosgewassen werden geteeld, gegevens werden verzameld en zelfs teeltfaciliteiten zijn gebouwd. We gebruiken onze kennis en ervaring nu om SamriddhFarms uit te breiden," legt Anubhav uit.
Red Otter Farms helpt de telers met alle aspecten van het bedrijf, van de keuze van de locatie en de bouwplannen tot het operationeel maken van de kas, zodat ze klaar zijn voor de teelt. Anubhav legt uit: "Naast de bouw en ingebruikname helpen we ook met het identificeren en selecteren van gewassen en ondersteunen we telers met gedeelde diensten, zoals zaden, voedingsstoffen en ongediertebestrijding, in een geïntegreerd plan. Wanneer het tijd is om te oogsten, helpen we hen met het betreden van de markt, hetzij via onze marketingkanalen of via terugkoopovereenkomsten. Het SamriddhFarms-model is een echt Farm Gate-model met het potentieel om mensen (weer) te interesseren voor de tuinbouw."
Van een programma naar een 'model voor schaalvergroting': de benadering SamriddhFarms
Red Otter Farms ziet een innovatieve oplossing voor het probleem van versnipperd grondbezit onder telers. Het programma SamriddhFarms maakt gebruik van een clusterbenadering, waarbij groepen van 20, 30 of zelfs 50 teeltbedrijven binnen een dorp of een geografisch gebied worden gecreëerd en de kennis en services van Red Otter Farms collectief en efficiënt worden toegepast. Deze aanpak maakt het ook mogelijk om gedeelde diensten, zoals pakhuizen, koelhuizen en toeleveringsdiensten op clusterniveau te verlenen.
Anubhav legt uit dat deze unieke aanpak het proces voor hun team vereenvoudigt en regeringen merken dit op. De regering van Uttarakhand heeft zich aangesloten bij een proefproject waarbij al foliekassen aan telers zijn verstrekt. "We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met lokale overheden en hun mandaten voor voedselzekerheid aan te vullen door ons model te implementeren. We zijn al in gesprek met instanties om het model aan te passen voor diverse gewassystemen, waaronder medicinale planten, bloementeelt, kruiden en zelfs contractteelt voor de farmaceutische industrie. Ons eigen onderzoek en ontwikkeling in plantenvoeding en biocontrole, samen met onze partnerschappen met andere landbouworganisaties, maken het bundelen van de vereiste benodigdheden veel gemakkelijker."
Over GrowVersations
GrowVersations, een initiatief van Bumbleberry Marketing, is een platform voor telers om hun missie met de wereld te delen. Elke dag werken deze telers hard om mensen te voorzien van gezond voedsel, duurzaam geteeld. "Een missie waar wij als Bumbleberry Marketing volledig achter kunnen staan," aldus de initiatiefnemers.
Voor meer informatie:
Bumbleberry Marketing
[email protected]
Whatsapp: +31 (0) 623554492
Voor meer informatie:
Red Otter Farms
www.redotterfarms.in