Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Experts duiden toekomst Nederlandse glastuinbouw, harde cijfers lastig

Wageningen Economic Research voert in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een impactanalyse uit naar faillissementen in de Nederlandse glastuinbouw. Resultaten worden in het najaar van 2023 verwacht. Het onderzoek volgt op een motie die Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging in december 2022 indiende.

In een brief aan de Tweede Kamer informeert minister Adema van LNV de Kamer over de stand van zaken. 

De motie verzoekt de regering om de gevolgen van faillissementen in de glastuinbouwsector in kaart te brengen. Tevens verzoekt de motie om bij de impactanalyse rekening te houden met de rol die de sector speelt in de elektriciteitsvoorziening en de energietransitie alsook de mogelijke gevolgen van faillissementen voor de nationale voedselproductie en de internationale positie van de Nederlandse glastuinbouwsector.

Minder faillissementen
Adema wijst erop dat een analyse vraagt om inzicht in de daadwerkelijke veranderingen (objectieve data) in de bedrijvenstructuur van de glastuinbouwondernemers. Hierbij zal ook rekening moeten worden gehouden met uitgestelde faillissementen. De minister geeft aan dat 'geluiden in de sector duiden op minder geregistreerde faillissementen dan initieel verwacht.'

Tegelijkertijd zijn er veel bedrijven die teeltwijzigingen hebben aangebracht. Het onderzoek zal daarom rekening houden
met de gevolgen van bedrijfsbeëindigingen evenals relevante teeltwijzigingen.

Toekomst voorspellen
De motie vraagt ook om inzicht in de gevolgen die toe te wijzen zijn aan de gestegen energiekosten en mogelijke signalen over toekomstige gevolgen van de gestegen energiekosten op de structuur en continuïteit van de glastuinbouwsector. Het inschatten van mogelijke toekomstige gevolgen blijkt lastig, deelt de minister. Hij wijst op grote verschillen tussen glastuinbouwondernemers onderling. In de uitwerking van de motie zullen toekomstvoorspellingen daarom beperkt blijven tot het kwalitatief duiden van signalen op basis van expert judgement. 

Het onderzoek van Wageningen is al gestart. Met de impactanalyse zullen de onderzoekers middels kwantitatieve indicatoren in combinatie met een kwalitatief onderzoek (met o.a. enquêtes en interviews met toeleveranciers, dienstverleners, producenten-organisaties, financiële dienstverleners en handelsbedrijven) inzicht geven in de primaire en secundaire gevolgen van faillissementen in de glastuinbouw, belooft de minister in zijn brief van 24 april.

Publicatiedatum: