Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kleine bedrijven met belichting of WKK worden het hardst geraakt"

Verlaagd energietarief Nederlandse glastuinbouw gaat vervallen

Het verlaagde energietarief voor de glastuinbouw vervalt per 1 januari 2025. Ook de vrijstelling van energiebelasting voor WKK-installaties verdwijnt deels. Daarmee stijgen de kosten voor het tuinbouwbedrijf. Het is mogelijk om hierop voor te bereiden door energie te besparen, te verduurzamen en scenario's door te rekenen, meldt Flynth.

Flinke kostenstijging
Hoe de belastingregels voor warmtekrachtkoppeling (WKK) precies veranderen is nog niet duidelijk. Misschien moet alleen belasting betaald worden over het aardgasverbruik dat opgaat aan restwarmte, misschien ook voor het deel dat omgezet wordt in elektriciteit voor eigen gebruik. Hoe dan ook: de impact voor ondernemers in de glastuinbouw met een WKK-installatie is groot met een flinke kostenstijging. Zeker omdat ook het verlaagde energietarief verdwijnt.

Afhankelijk van omvang en energievraag
Voor het bedrijf kunnen de energiekosten mogelijk stijgen met € 1 tot
€ 10 per vierkante meter glasoppervlak. Hoeveel precies is afhankelijk van de omvang, de energievraag en de energievoorziening. Kleine bedrijven met belichting of WKK worden het hardst geraakt. Grote bedrijven met relatief veel duurzame energie hebben er het minst last van.

Impact beperken
Om de impact te beperken, zoekt de overheid momenteel nog naar aanpassingen in de tarieven en/of de belastingdruk. Tegelijk adviseert Flynth om zelf ook te zoeken naar mogelijkheden om energiezuinig te werken. Een WKK-installatie is daar vanuit het verleden een voorbeeld van. Deze werkt efficiënt, wekt elektriciteit op en biedt mogelijkheden om de daarbij vrijkomende warmte weer nuttig te gebruiken.

Energie besparen en verduurzamen
Energie besparen is mogelijk door gebruik van extra isolatie, (extra) schermen, led-belichting en andere energiezuinige installaties. Een volgende stap is de inzet van duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, wind en zon. Combineer die met technieken om energiestromen optimaal te benutten. Zo wordt het economisch interessant én draagt men bij aan de energietransitie. Op de lange termijn kan waterstof dit wellicht nog naar een hoger plan brengen.

Koploper intensieve teelt
Met zulke maatregelen is het mogelijk om mee te werken aan de toekomst van de glastuinbouw: fossielvrij telen. Zo blijft Nederland koploper in de intensieve teelt. Benut die potentie om te komen tot energiezuinige en circulaire productie van gezonde gewassen voor een gezonde leefomgeving. Flynth is ervan overtuigd dat teelt onder glas nodig blijft om goede producten te leveren.

Scenario’s doorrekenen
Hoe bepaalt de tuinder nu welk van deze maatregelen het best werken? En hoe vindt de tuinder het evenwicht tussen het vermijden en aanvaarden van risico’s? Stuur daarvoor op basis van actuele cijfers en blijf de geldstromen in beeld houden. Reken ook verschillende scenario’s door. Verwerk de invloed van mogelijke keuzes gedurende het jaar in uw kosten en opbrengsten en bepaal wat dit betekent voor de financiële situatie van het bedrijf. Zo is de tuinder tijdig voorbereid op de geschetste ontwikkelingen.

Voor meer informatie:
Flynth
info@flynth.nl
www.flynth.nl

Publicatiedatum: