De oogst en verkoop van sla van het merk Ninfa, geteeld op 10 hectare floating system in de Italiaanse provincie Ravenna, is twee weken van start gegaan. Gianluca Rossi, eigenaar van Valle Standiana, kijkt tevreden naar de sla die, geoogst door een klein aantal medewerkers, via een transportband direct van de teeltlocatie naar het pakstation wordt vervoerd.
"We zijn enthousiast over deze start van het seizoen", zegt Rossi. "De kwaliteit is uitstekend en ook de opbrengst is goed, al zijn we nog maar aan het begin van het seizoen. We zullen het product beschikbaar hebben tot half december, met een constante aanvoer en homogene kwaliteit."
Gianluca Rossi, eigenaar van Valle Standiana. Het bedrijf zal aanwezig zijn op Macfrut (paviljoen D2, stand 67)
De belangrijkste slasoorten die het Italiaanse bedrijf teelt, zijn ijsbergsla, Trocadero, Gentiline en bindsla. Ze vallen allemaal binnen de parameters om als nikkelvrij te worden bestempeld. "Ze kunnen zowel los als verpakt aan de klant geleverd worden, met het merk Ninfa of met het private label van de distributeur."
Valle Standiana, eigenaar van het merk Ninfa, beschikt over een areaal van 13 hectare, waarvan 10 hectare drijvende teelt. Alles is bedekt met fijnmazige netten die bescherming bieden tegen de weersomstandigheden zonder een broeikaseffect of overdreven temperatuurstijging in de zomer te creëren.
De panelen met sla worden op de transportband geplaatst.
Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat er waterverspilling is, maar niets is minder waar. "Zorgvuldig beheer maakt langdurig gebruik van water zonder verspilling mogelijk. Voor eenzelfde aantal planten wordt ongeveer 70% minder water gebruikt in vergelijking met traditionele teeltmethoden."
De sla gaat vanuit de drijvers direct naar het pakstation.
De teelt vindt plaats op drijvers die gecertificeerd zijn voor contact met voedsel. De wortels zijn ondergedompeld in water. Voeding vindt plaats met de klassieke triade van de elementen N, K, P en micro-elementen. Er zijn uiteraard geen chemische middelen nodig om de gewassen te beschermen. Men maakt gebruik van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën.
Luchtfoto van het bedrijf Valle Standiana, dat sla teelt op drijvende systemen op een areaal van 13 hectare.
"Met de traditionele teeltmethode in vollegrond, waar moet worden teruggegrepen naar een rotatiesysteem, zou 180 hectare land nodig zijn om te produceren wat wij kunnen op 10 hectare met een drijvend systeem. In ons geval is de rotatie niets anders dan de vervanging van het "gebruikte" water. Dat wordt immers niet verspild, maar opnieuw aangewend op het veld in de resterende hectaren van ons bedrijf", besluit Rossi.
Voor meer informatie:
Rossi Ortofrutta s.r.l.
Via San Martino in Riparotta 14
47922 Viserba (Rimini) - Italië
[email protected]
www.insalataninfa.it