Minister Jetten (Klimaat en Energie) heeft een Expertteam Energiesysteem 2050 ingesteld. Met als opdracht te schetsen hoe het klimaatneutrale energiesysteem van Nederland er in 2050 uit moet zien. De minister zal deze schets gebruiken om te komen tot een Nationaal Plan Energiesysteem 2050. Woensdag is een rapport verschenen. In deze nieuwe crisisupdate onder meer aandacht hiervoor.
Minister Jetten (links) met het rapport 'Energie door perspectief: rechtvaardig, robuust en duurzaam naar 2050'
Het rapport schetst de weg naar een klimaatneutraal energiesysteem in Nederland in 2050 en vormt de basis voor het Nationaal Plan Energiesysteem 2050. In 2050 komt er geen energie meer uit fossiele bronnen, zo is de voorspelling. Elektriciteit moet de hoofdcomponent van het Nederlandse energieverbruik worden. Voor waterstof ziet men een beperkte rol in het energiesysteem van 2050 (minimaal 10-15%, vooral voor de industrie, waar het 'onmisbaar' is).
Online zijn al de nodige reacties op het plan te vinden, waarbij onder meer opgemerkt wordt dat er 'weinig nieuws' in staat, terwijl er ook kritische noten gekraakt worden, bijvoorbeeld over al te enthousiaste passages over groene energie (waarbij voorbij lijkt te worden gegaan aan de realiteit, waarin het elektriciteitsnet nu al niet meer de groei van groene opwek aankan).
Als we nog even doorschakelen naar de actualiteit, en niet in 2050 blijven hangen, zien we dat er vandaag (opnieuw) uren met negatieve stroomprijzen zijn. Tussen 12u en 16u is dat donderdag het geval.
De TTF-gasprijs ligt donderdagochtend voor een meicontract net onder de 42 euro per megawattuur. Voor komende week voorspelt energieleverancier Vattenfall alvast het weer en wat dat met de energieprijzen kan gaan doen: "Voor de volgende week wordt zacht weer voorspeld met temperaturen die boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar liggen. Wel is de verwachting dat de wind zal afnemen. Deze ontwikkelingen van het weer hebben een tegengesteld effect op de energieprijzen. Enerzijds hoeft er door de hogere temperaturen minder gestookt te worden, anderzijds zorgt minder wind voor minder opwek van duurzame energie, waardoor de vraag naar gas toeneemt voor de opwek van elektriciteit met gascentrales."
Energie Beheer Nederland brengt een jaarverslag over 2022 uit. Aandacht is er onder meer voor geothermie, volgens EBN 'op dit moment een van de weinige warmtebronnen zonder fossiele herkomst.' EBN zegt in alle toekomstige (nog niet vergund) aardwarmteprojecten deel te gaan nemen. Het is een reactie op een wettelijke wijziging van het vergunningsstelsel aardwarmte. De wet treedt naar verwachting op 1 juli 2023 in werking.
In het jaarverslag staat: "Eind 2022 zijn er in totaal twintig formele samenwerkingen en projecten op het gebied van aardwarmte. We
verwachten dat dit aantal in de komende jaren minimaal verdubbelt. Zo ontstaat een portfolio dat (met blijvende invulling van de juiste randvoorwaarden) tot investeringsbeslissingen kan leiden in de periode tot en met 2026 met een cumulatieve warmteproductiecapaciteit van 5,6 PJ." Dat is een langetermijndoel van EBN.
Weergave aardwarmteprojecten uit EBN-jaarverslag
EenVandaag vroeg Martien Visser, lector Energietransitie bij Hanzehogeschool, naar waarom Duitse sluitingen van kerncentrales ook voor Nederland belangrijk zijn. Kerncentrales wekken elektriciteit op: "Elektriciteit stroomt naar de hoogste bieder." Nederland kan meer elektriciteit naar Duitsland exporteren. De afgelopen dagen gebeurde dat op momenten met veel opwek van groene elektriciteit uit zon en wind ook al volop.
Als het aan het Nederlandse kabinet ligt, wordt het prijsplafond voor energie gewoon doorgezet. Vorig jaar werd de maatregel geïntroduceerd om huishoudens tegen hoge energieprijzen te beschermen, en De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onderzocht hoe een verlenging het beste kan worden uitgevoerd. BNR schrijft erover.
Bij BNR komen we ook een bericht tegen over een Kamerdebat. De Tweede Kamer boog zich voor het eerst over het in februari gepubliceerde eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. RTV Noord schrijft dat de Kamer een hard oordeel velt over het kabinet, maar ook over zichzelf.