Dutch Wasabi teelt succesvol wasabi in een kas in Nederland. Sander van Kampen en zijn compagnons blijven puzzelen om nog meer uit de kwekerij te halen, zoals gember. “We richten ons op de chefkok en de thuischefs die een breed assortiment willen, maar wel met niche producten,” aldus Sander in onderstaand interview vanuit de Tuinbouw Ondernemersprijs. Dutch Wasabi is één van de genomineerden voor themaprijs 'Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen'.
Sander was IT-consultant. “Ja, dat kon ik goed,” legt hij uit. “Maar ik vond het niet leuk. De momenten dat ik het werk het leukst vond, was als ik een eigen project had met veel autonomie. Werken voor een ander maakte me niet gelukkig.”
Kansen
Sander is het type dat graag het heft in eigen handen neemt. “Ik heb constant ideeën. Regelmatig vind ik weer wat leuks en interessants, waar ik dan induik. Het telen van wasabi was zo’n idee. Net als bij alle andere ideeën en plannen die ik had, ga ik eerst uitzoeken of de puzzel past. Kan ik echt aan de slag met het idee of is het slechts dat: een leuk idee maar meer niet. Bij de teelt van wasabi in Nederland zag ik echt kansen.”
Onderzoeken
Het telen van wasabi is ingewikkeld. Het wordt voornamelijk in Japan geteeld, en enkele telers daarbuiten,” gaat Sander verder. “Dat ben ik gaan onderzoeken. Uiteindelijk bestelde ik wat zaadjes om zelf te uit te zoeken of ik daar wat mee kon, maar dat was geen succes.” “Ik ontdekte al snel dat ik jonge planten moest hebben om succesvol te telen,” aldus Sander. “Ik liet plantjes overkomen uit Engeland en huurde een kas bij Teun Boekestijn van honderd vierkante meter. Dat was de eerste succesvolle poging om zelf wasabi te telen.”
Leergeld
In eerste instantie was Dutch Wasabi een project naast de IT-consultancy, maar sinds een jaar is Sander gefocust op de teelt van de Japanse plant. “Vorig jaar maakten we winst,” vertelt Sander. “Maar het is mede te danken aan innovatiepotjes van Hagelunie en de Rabobank dat we staan waar we nu zijn. Omdat het zo’n nieuwe teelt is, was er veel leergeld nodig om te testen wat wel en wat niet werkte. Nu hebben we daar een goed beeld van.”
Dutch Wasabi teelt niet alle wasabi, maar ook gember en andere producten. In de webshop zijn ook nog diverse andere Japanse voedselproducten te koop, zoals sake. Een one-stop shop voor de (thuis)chef met interesse in de Japanse keuken.
Puzzelen
Het blijft puzzelen op welke manier we kunnen groeien,” besluit Sander. “De nieuwe teelten zoals gember zijn daar een voorbeeld van, maar ook het inzetten van restproducten zoals het blad en de stengel van de wasabi-plant om een wasabipasta van te maken zijn daar voorbeelden van. We willen onze klanten blijven verrassen, ons assortiment uitbreiden en daardoor opschalen.”
Bron: Tuinbouw Ondernemersprijs
Voor meer informatie:
Sander van Kampen
Dutch Wasabi
[email protected]
www.dutchwasabi.nl