Tholen – Een sensor voor net iets meer dan honderdvijftig euro, die toch een flink aantal parameters in de teelt kan meten. Dat valt op. Het is een bewuste keuze van Quantified Sensor Technology. De sensorontwikkelaar kwam via een ontmoeting met Koppert Cress in de tuinbouw terecht.
Quantified is een spinoff van TU Delft. Vanuit inmiddels een kantoor met lab in Leiden werkt een club techneuten aan een compleet sensorenpakket. Gevraagd naar wat men allemaal al kan meten volgt een hele opsomming: temperatuur, RV, licht, luchtstroming, drain, gewicht, EC en vocht. Quantified kijkt ook naar de ontwikkeling van optische sensoren.
Hondenbot
Met haar sensoren zet het sensorbedrijf in op de land- en tuinbouw, inclusief vertical en indoor farms, en op smart cities, waarbij onder andere gedacht moet worden aan sensoren die bodemvocht in plantsoenen meten. De sensoren helpen gemeentes bij het efficiënt bewateren van openbaar groen.
Het paradepaardje van Quantified is de FireFly, een sensor die lijkt op een hondenbot. Voor alle andere sensoren is deze ‘zendmodule’ de basis. Het concept van Quantified is daarmee modulair en kan makkelijk opschalen.
In de FireFly zit een batterij. Het sensorbedrijf onderscheidt zich volgens Warner Venstra, een van de oprichters, met een lange batterijduur van ongeveer één jaar bij een meetinterval van vijf minuten. Daarnaast valt ook het brede pakket met sensoren op voor het nog relatief jonge bedrijf dat zo’n drie jaar bezig is. Men opereerde tot eind 2022 onder de radar. Tot die tijd werden de producten met klanten uitvoerig getest op nauwkeurigheid, robuustheid en batterijlevensduur.
Toepassing FireFly bij Koppert Cress
Gewoon per post
Nog een opvallend aspect aan het concept van Quantified is dat de sensoren gewoon op de post worden gedaan. “We ontwerpen onze producten voor plug&play-gebruik door telers over de hele wereld”, zegt Warner. Quantified is de markt gaan betreden in Nederland. Koppert Cress, via wie men de tuinbouw in rolde, werd de eerste klant. “Maar echt veel groei verwachten we te kunnen maken met onze sensoren in tunnelkassen. Verreweg de meeste kassen in de wereld zijn relatief goedkope plastic tunnels. Zulke lowtech kassen kun je met onze sensoren midtech maken.”
Voor Koppert Cress werd een sensor op maat gemaakt die heel veel parameters bij één bakje met cressen meet. De sensor meet het gewicht van het bakje, en daarmee irrigatie, en maakt hierdoor optimalisatie van watergift mogelijk. De sensor meet daarnaast ook temperatuur, RV, barometrische druk, PAR-licht en heeft een GPS-sensor. “Wij onderscheiden ons met een hele complete en betaalbare sensor.”
Bewust ‘goedkoop’
Dit alles maakt het extra opvallend dat er sensoren voor net iets meer dan honderdvijftig euro per stuk aangeboden worden. Warner legt uit dat Quantified het zo voor zich ziet dat telers veel meer sensoren gaan gebruiken naast de meetbox die ze nu vaak in de kas hebben hangen.
“In de afgelopen twintig jaar is de gemiddelde oppervlakte van de kas verdrievoudigd. Lokale verschillen in het klimaat, die bijvoorbeeld samenhangen met de stand van de zon of de windrichting, worden hierdoor groter. Een enkele meetbox geeft geen informatie over de uniformiteit. Wij maken de variaties zichtbaar, door op meerdere plekken en tussen het gewas te meten. Vanaf een aantal meetpunten kan je de klimaatgegevens heel mooi grafisch weergeven, als een soort kleurplaat, waarop uniformiteit in plaats en in tijd in één oogopslag zichtbaar zijn. Volume is ook voor óns het toverwoord. Door grote aantallen te maken, kan de prijs omlaag.”
Momenteel levert Quantified nog vooral sensoren aan early adopters, zegt Warner. “Maar we verwachten dat de meetmethode mainstream gaat worden - zeker als de teler straks via onze FireFly-apparaten in de kas draadloos aan of uit kan schakelen - technologie die we binnenkort zullen gaan aanbieden."
Hij noemt onder meer projecten bij Bejo Zaden en Agro Care in Noord-Afrika. “Dankzij grote aantallen kunnen we met lage marges werken. We willen ook goedkoop zijn, want daarmee geloven we dat de teler ook echt met meer sensoren kan gaan werken.” Idealiter plaatst een teler straks tien tot veertig sensoren per hectare.
Dataplatform
Nu werkt een teler vaak met een meetbox waarop wordt gestuurd. "Deze sensoren zijn vaak bekabeld, maar in sommige gevallen is het leggen van een kabel niet praktisch. Draadloze sensoren zijn gemakkelijker installeren of te verplaatsen. Door verspreid in de kas tussen het gewas te meten kan je lokale verschillen in het microklimaat inzichtelijk maken. De teler kan daarna op basis van die data gaan sturen. Door de sensor met de meetdata te pakken waar de meeste klimaatwinst te boeken is en daarop te gaan sturen, kun je scherper gaan telen. Nu wordt er vanwege gebrek aan sensoren en gebruik van alleen een meetbox nog een flinke veiligheidsmarge ingebouwd.”
Foto rechts: Bart van Meurs van Koppert Cress/Divison Q neemt acht maanden geleden de eerste custom-made 'CressWatch' sensoren van Quantified Sensor Technology in ontvangst. Een netwerk van tientallen draadloze CressWatch-nodes zal de data gaan leveren waarmee het lokale klimaat en watergift in de cressteelt zal worden geoptimaliseerd.
Quantified verzorgt een platform om data te verzamelen en inzichtelijk te maken voor telers, maar koppelen met andere platforms heeft de voorkeur. “Wij zijn momenteel met een aantal platforms in gesprek hierover.” Integratie van de sensordata in LetsGrow.com is al mogelijk. Bij Koppert Cress doet men dat ook, op een ander platform waarvan de cressenteler al gebruik maakt: Blockbax.
FireFly bij Agro Care
Defect? Nieuwe sensor
Voordat Quantified echt de markt op ging, is eerst uitgebreid getest of de sensoren langdurig blijven werken in de voor elektronica agressieve omgeving in de kas. Belangrijk, want het bedrijf kiest er bewust voor niet veel bij telers langs te gaan. "Als er een probleem is, dan zijn we meestal in staat het telefonisch of via internet op te lossen. Fouten in de sensorhardware zien we echt weinig, maar soms verdwijnt er bijvoorbeeld een sensor in een maaimachine. In zo'n geval sturen we een nieuwe op.”
De marktintroductie in coronatijd hielp volgens Warner bij deze manier van werken. “Het werd normaler om van op afstand te werken. Bovendien willen telers ook door plantvirussen niet meer dat er zoveel mensen over de vloer komen. De werkwijze vanuit coronatijd proberen wij vast te houden.”
Ondertussen werken de techneuten op kantoor aan nieuwe sensoren. “Voor een deel werken we aan de continue verbetering van sensoren die breed toepasbaar zijn, maar we ontwikkelen ook sensoren 'op maat' voor onderzoeksprojecten of andere speciale wensen van een klant. Deze kunnen naar wens op ons draadloze platform worden aangesloten. Met name sensoren waarvoor nieuwe technologie moet worden uitgevonden vinden we interessant: we zoeken voortdurend naar manieren om technologische grenzen te verleggen.”
Toepassing in de teelt van potplanten
Voor meer informatie:
Quantified Sensor Technology
Langegracht 70 - PLNT
2312 NV Leiden
[email protected]
www.quantified.eu