Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'sensor luistert wat plant vertelt'

Nieuw sensorbedrijf opgericht om ultrasoundsensor op de markt te brengen

Vorige week is Plense Technologies officieel opgericht samen met Delft Enterprises. Het bedrijf gaat een ultrasoundsensor in de markt proberen te zetten.


Gerard Verbiest, Thijs Bieling, Berend de Klerk, Satadal Dutta en Mark de Kruijff (Delft Enterprises)

Plense zet in op ontwikkeling van 'slimme, robuuste sensoren die de status van het gewas omzetten in gegevens.' Naar de plant 'luisteren' eigenlijk, met ultrasoundsensoren. De sensoren kunnen handmatige gewasinterpretatie vervangen, want daarin zien de techneuten momenteel een belemmering voor wijdverbreid toepassen van high-performance teelt. 

De sensortechniek komt voort uit het Plantenna-onderzoeks-programma. De ultrasoundsensor was een van de sensortechnieken die eruit voortkwam. Onderzoekers Satadal Dutta en Gerard Verbiest behaalden er goede resultaten mee, schreven er een paper over en hebben een patent. 

De onderzoekers lieten zien hoe ze de watervervoerende 'slagaders' van planten konden meten, de xyleemvaten. Na een jaar sloten masterstudenten Berend de Klerk en Thijs Bieling aan. Tussen juli en september 2022 werd de sensor in de kas bij Delphy getest. Zij gaan nu, met hulp van een NWO-financiering, het product in de praktijk valideren om het daarna echt in de markt te zetten. Op dit moment verkoopt men nog geen producten. 

De sensorontwikkelaars willen meer doen dan alleen data verzamelen. "We analyseren de gegevens en bieden inzichten waarmee telers weloverwogen, gegevensgestuurde beslissingen kunnen nemen."

Berend en Thijs van Plense waren op sociale media eind vorig jaar al in de kas te zien. Ze liepen mee bij Vreugdenhil Young Plants om een beter beeld te krijgen van de markt. Ze keken er mee bij het veredelen tot aan de teelt.

Berend laat weten 'erg dankbaar te zijn' voor de partijen die hen geholpen hebben de markt te leren kennen en die open stonden hun gedachten en meningen met de techneuten te delen.

Bron: 4TU

Voor meer informatie:
Plense Technologies
[email protected] 
www.plense.tech