Het Europees Parlement dringt er bij de Commissie op aan om de aanvoer van meststoffen te garanderen, actie te ondernemen om de prijzen te verlagen en de strategische autonomie van de EU op het gebied van meststoffen te vergroten.
In een resolutie die op donderdag 16 februari bij handopsteking werd goedgekeurd, vragen de EP-leden om een EU-strategie voor meststoffen en een EU-bodemvoedingsstoffenstrategie voor de lange termijn tegen juni 2023.
Ze merken op dat Russisch gas, dat gebruikt wordt bij de productie van meststoffen, bijdraagt aan de financiering van de oorlog in Oekraïne en roepen daarom op om "zo snel mogelijk voldoende middelen toe te wijzen om een einde te maken aan de afhankelijkheid van dit gas".
De EP-leden erkennen ook dat zelfvoorziening in minerale meststoffen "niet realistisch is" op de middellange termijn en dat de grondstoffen voor de productie van meststoffen vaak afkomstig zijn van autocratische regimes. De EU mag "niet de ene afhankelijkheid vervangen door een andere" en moet haar strategische autonomie op het gebied van meststoffen vergroten.
Als kortetermijnmaatregel om de beschikbaarheid van meststoffen voor boeren en telers te vergroten en de prijzen te stabiliseren, stellen de EP-leden voor een deel van de landbouwbegroting voor 2023 te gebruiken om boeren en telers onmiddellijk te helpen en de tijdelijke schorsing van invoerrechten uit te breiden tot alle minerale meststoffen, behalve die uit Rusland en Wit-Rusland. Ook roepen zij de Commissie op om te kijken naar een gezamenlijk aankoopmechanisme voor meststoffen op EU-niveau en hoe knelpunten op de meststoffenmarkt kunnen worden verminderd. Voor de lange termijn bevelen de EP-leden aan het decarbonisatieproces te versnellen en fossielvrije en gerecyclede nutriënten te gebruiken voor de productie van meststoffen.
"We moeten dringend zorgen voor een adequate aanvoer van meststoffen voor onze boeren, en we moeten meer actie ondernemen om de prijzen ervan te verlagen. Meststoffen zijn essentieel voor de voedselzekerheid. Het vervangen en aanvullen van minerale meststoffen door organische voedingsstoffen zou de gereedschapskist van de landbouwers aanzienlijk verruimen en de Europese landbouw minder afhankelijk maken van de invoer van meststoffen uit derde landen," aldus Norbert Lins, rapporteur en voorzitter van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.
Na de invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 zijn de prijzen van meststoffen en energie sterk gestegen, met gevolgen voor de voedselprijzen. De prijzen voor stikstofhoudende meststoffen stegen in september 2022 met 149%, waarbij de grootste meststoffen-fabrikanten recordwinsten boekten.