Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Koudegolf Europa is oorzaak van prijsstijgingen in Marokko"

De prijzen van groenten en fruit zijn in Marokko gestegen, waardoor de Marokkaanse regering de export van aardappelen, uien en tomaten naar West-Afrika heeft verboden.

Volgens Mehdi Benchekroun, CEO van de Marokkaanse exporteur DMB & CO, is de prijsstijging te wijten aan de koudegolf die Marokko onlangs heeft gekend en die niet gunstig is voor de teelt van verschillende gewassen. "Er is natuurlijk de weersfactor die zich opdringt, waardoor de hoeveelheden afnemen en de prijzen stijgen, maar er zijn ook andere factoren die verband houden met vraag en aanbod. Slechts 10% van de gaten is bestemd voor de binnenlandse markt en de rest is bestemd voor export en er is momenteel een sterke vraag vanuit Europa."

De stijging van de Europese vraag is te wijten aan het koude weer in Europa, aldus Benchekroun: "Het aanbod uit Spanje en Portugal is de laatste twee weken gedaald, gezien de weersomstandigheden. Europese importeurs zijn teruggevallen op Marokkaanse producten. De vraag naar tomaten, paprika's, frambozen en blauwe bessen is omhoog geschoten en daarmee de prijzen."

Dit is goed nieuws voor de Marokkaanse exporteurs die "ongeduldig" wachtten op het aantrekken van de Europese vraag. "De Marokkaanse export zal eindelijk herleven, na een lange zomer die de Spaanse en Portugese telers heeft bevoordeeld en onklopbare prijzen van Egyptische exporteurs die hebben geprofiteerd van de devaluatie van hun munt, is het nu onze beurt om de Europese markt te bevoorraden."

Volgens de exporteur zijn vooral de prijzen van blauwe bessen en frambozen sterk gestegen. "Er is een zeer grote vraag van Europese importeurs, maar onze hoeveelheden zijn nu niet voldoende. Er is minder oogst door het koude weer en we verwachten vanaf maart de vraag te kunnen volgen."

Volgens de teler heeft de droogte die Marokko momenteel doormaakt geen bijzondere gevolgen voor de zachtfruitsector. "In de regio van Gherb en het noorden van Marokko, waar de meeste zachtfruitplantages zich bevinden, zijn er grote reserves van ondergronds water met een laag zoutgehalte. Het is niet het water dat momenteel het probleem vormt, maar de lage temperaturen die de telers dwingen het aantal oogsten te verminderen om schade aan het fruit te voorkomen."

Benchekroun zegt dat hij beschikbaar is om een breed gamma aan groenten en fruit te leveren die op de Europese markt gevraagd worden. "We hebben de capaciteit om tot 4 ton per week rode/groene/gele paprika's, tomaten, witte en puntpaprika's, allemaal afkomstig uit Agadir, en vergelijkbare hoeveelheden blauwe bessen, frambozen en aardbeien uit de regio Gherb te exporteren. Onze watermeloenprogramma's uit Zagoura zullen vanaf april beschikbaar zijn."

"Wij geloven dat meer samenwerking tussen Europese importeurs en Marokkaanse exporteurs de oplossing is tegen marktschommelingen. Dit kan bijvoorbeeld door Marokkaanse telers te contracteren. Wij zullen vanaf volgend seizoen ons kasareaal in de regio Agadir uitbreiden en staan momenteel open voor onderhandelingen over contracten voor deze nieuwe teelt."

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
DMB & CO
+212661214337
[email protected]