Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiebesparende waterpomp geïntroduceerd ontwikkeld door Canadese onderzoeker

Pomptechnologie ontwikkeld door een onderzoeker van de Universiteit van Guelph kan helpen om bijna de helft van de energie die voor irrigatie wordt gebruikt door het groeiende aantal indoor teeltbedrijven in Canada, waaronder kassen, vertical farms en hydrocultuurinstallaties, te besparen.

Wael Ahmed, professor aan de School of Engineering binnen het College of Engineering and Physical Sciences, heeft in de aquacultuursector voor opschudding gezorgd met zijn energiebesparende waterpomp die nu door het bedrijf FloNergia op de markt wordt gebracht onder de naam FloMov. FloMov bespaart viskwekers 50 tot 70% van de energie die in conventionele systemen wordt gebruikt, terwijl de bedrijfskosten worden verlaagd, de beluchtingsefficiëntie wordt verhoogd en de waterkwaliteit wordt verbeterd.

"Met de snel toenemende vraag naar voeding en de stijgende energiekosten ben ik gericht op het creëren van nieuwe technologieën om de duurzaamheid van verschillende voedingsteeltsystemen te verbeteren," vertelt Ahmed.

Zijn nieuwe luchtpomptechnologie, FloLft genaamd, is aangepast voor indoor farms en maakt gebruik van lucht, heeft geen bewegende delen of smering nodig, veroorzaakt geen lawaai of trillingen en heeft weinig onderhoud nodig. "De technologie vergt een lagere kapitaalinvestering dan traditionele pompen en kan gemakkelijk worden geïntegreerd in teeltzuilen voor verticale teelt", aldus de ontwikkelaar. "De nieuwe pomp maakt hoge stroomsnelheden mogelijk en heeft een hoge opvoercapaciteit, wat betekent dat hij effectief water omhoog kan duwen."

"De nieuwe FloLft-pomp is niet alleen veelbelovend voor de binnenteelt, maar kan ook van nut zijn voor andere toepassingen in de voedingsmiddelensector, zoals voedselbewerking en -teelt. De pomp kan zware, met een hoge viscositeit (bestand tegen stroming) of niet-newtoniaanse vloeistofmengsels (die onder spanning kunnen veranderen van vloeibaar naar dik) verplaatsen, wat hem ideaal maakt voor het overbrengen van modderig, met zand beladen of ander voedselafval naar behandelingssystemen."

Industriële partners en specialisten van het Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs (OMAFRA) hebben vitale steun verleend bij de productontwikkeling terwijl de onderzoekers de behoeften van de telers evalueerden en het pompontwerp optimaliseerden.

Bij de ontwikkeling en commercialisering van de FloMov- en FloLft-pompen heeft Ahmed steun en financiering gekregen van het U of G Research Innovation Office en de Ontario Agri-Food Innovation Alliance, een samenwerking tussen Omafra en de universiteit.

"De Ontario Agri-Food Innovation Alliance heeft een essentiële rol gespeeld bij het creëren van deze nieuwe producten en heeft ervoor gezorgd dat toegepast onderzoek in mijn lab kon uitmonden in een product dat klaar is voor de markt," zegt Ahmed. "De financiering maakt het mogelijk om out-of-the-box ideeën zoals de mijne te testen, te valideren en te prototypen. Dit maakte het gemakkelijk om nieuwe producten via gefinancierde veldproeven aan eindgebruikers voor te stellen."

Het laboratorium valideert de prototypes van FloLft voordat de pomp in de praktijk wordt getest.

Ahmed is ervan overtuigd dat het zeer efficiënte pompontwerp kan helpen het energieverbruik, dat volgens hem tot 10% van de totale kasteeltkosten uitmaakt, te verminderen om de ecologische en financiële duurzaamheid van indoor farms te verbeteren.

Dit onderzoek werd gefinancierd door de Ontario Agri-Food Innovation Alliance, een samenwerking tussen Omafra en de Universiteit van Guelph.

Voor meer informatie:
University of Guelph
www.uoguelph.ca 

 

OMAFRA
www.omafra.gov.on.ca 

Publicatiedatum: