Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltcontainer met carrousel overtuigt met teelt én cijfers

Tholen - Juist op het moment dat de mannen van Urban Agrotech naar buiten kwamen met hun teeltcontainer had corona de wereld in haar greep. Dat maakte dat het voor veel geïnteresseerden lastig was om met eigen ogen de unieke, gepatenteerde innovatie op basis van een carrousel te bekijken. Inmiddels is internationaal reizen weer beter mogelijk. Bij Urban Agrotech laten ze dan ook graag zien wat er allemaal kan met de teeltcontainer. Ook cijfermatig.

“Wij kunnen hele goede cijfers overleggen, zowel qua teeltopbrengsten als qua operationele kosten”, zegt Vincent van der Gaag op kantoor in Pijnacker op een regenachtige decembermiddag. “De terugverdientijd voor onze teeltcontainer is écht kort in vergelijking met andere teeltsystemen in de markt.”


Vincent van der Gaag in zijn teeltcontainer

Korte ROI
Om die stevige stellingname kracht bij te zetten, heeft de algemeen directeur van Urban Agrotech een CapEx-OpEx-calculator gemaakt én ook een ROI-calculator. Daarin is het voor geïnteresseerden mogelijk zelf de land- en teeltspecifieke cijfers in te vullen om aan de hand daarvan een berekening te maken van wat er onderaan de streep overblijft. In het geval van het kopen van een container komt dat, zo laat Vincent aan de hand van een Noord-Amerikaans voorbeeld zien, neer op een terugverdientijd van 1,07 jaar.

Een container leasen is inmiddels ook mogelijk. Hiervoor werkt het Nederlandse bedrijf samen met een Noord-Amerikaanse partij. “Wie een container leaset, tegen een lage rente van tussen de 6-13%, komt helemaal op een lage terugverdientijd uit van 0,02 jaar.” Dat klinkt wel heel kort, maar wanneer je gaat rekenen vanaf het moment van de eerste oogst, dan komt het daar wel op neer. “Onze operationele kosten zijn laag dankzij ultiem ruimtegebruik.”

Dat weet ook Ton Enthoven, die eveneens op kantoor in Pijnacker zit. Hij is de man met groene vingers bij Urban Agrotech en was vroeger zelf teler. Tegenwoordig test hij wat er qua teelt allemaal mogelijk is met de teeltcontainer. En dat is veel, zegt hij enthousiast. “We realiseren hele hoge en kwalitatief goede sla- en kruidenproducties.”


Ook voor kruiden is een OpEx-berekening mogelijk. Klik hier voor vergroting en meer cijfers.

Businesscases vergelijken
Wie een container leaset kan na 6,5 week voor het eerst oogsten, schat Ton in. Tegen de hoge prijzen die er in veel buitenlanden voor sla en kruiden worden betaald, zijn de kosten er vervolgens snel uit. Vincent: “Wij zetten met ons concept in op telers in landen waar een krop sla of zakje gesneden sla al snel enkele dollars kost. In veel landen zijn ze nog niet zelfvoorzienend, terwijl ze wel 365 dagen per jaar lokaal geteelde producten willen. Met ons concept kan dat.”

In de CapEx-OpEx-calculator is het mogelijk bijvoorbeeld tussen landen te vergelijken omdat onderaan de streep er kosten per vierkante meter en per product uit rollen. Met de ROI-calculator is het mogelijk twee businesscases te vergelijken. Vincent laat zien dat het mogelijk is om in de groene vakken zelf cijfers in te voeren.


Klik hier om de hele ROI-calculator uit te vouwen

Relatief laag energieverbruik
De terugverdientijd is laag, maar ook het energieverbruik, nogal eens een struikelblok voor indoor en vertical farming, is in verhouding laag, geeft de algemeen directeur aan. “De norm voor vertical farming is een elektriciteitsverbruik van 2000 kilowattuur per vierkante meter teeltoppervlak per jaar. Wij zitten daar met ons concept met een verbruik van 600 kilowattuur per vierkante meter teeltoppervlak per jaar een heel stuk onder.” In een Nederlands klimaat zijn er circa 500 zonnepanelen nodig om die stroomvraag te dekken.

Vincent dankt het relatief lage energieverbruik onder meer aan slim belichten. “Omdat wij in teelttorens telen in een ronddraaiende carrousel hebben wij geen LED-lampen op elke teeltlaag nodig. Bovendien speelt ook de kwaliteit van het licht dat je hebt volgens mij een grote rol. Licht is meer dan alleen micromolen.” Urban Agrotech rekent op LED-lampen met een zonlichtspectrum.

Teeltresultaten
Teler Ton blijft, terwijl Vincent de rekensommen maakt, vooral ook testen uitvoeren. Het is mogelijk botersla, lollo bionda, ingesneden bladsla, peterselie (plat en krul), basilicum, koriander, munt, dille en selderij allemaal tegelijk in één container te telen dankzij zorgvuldig afstemde instellingen. Ook nieuwe teelten zijn getest, waaronder boerenkool en radijs. “Zulke knollen leverde dat op”, zegt Ton enthousiast terwijl hij met duim en wijsvinger aangeeft hoe groot de radijzen werden. “En ze smaakten ook echt goed. Een lekker pittige smaak zat eraan.”

Kwalitatief levert het telen in de container betere producten op dan uit de kas, daar zijn Ton en Vincent van overtuigd. De geteelde producten gaan naar de voedselbank. Sinds de verhuizing van Urban Agrotech van Maasland naar Pijnacker is dat ook een nieuwe voedselbank. Bij de voedselbank in Zoetermeer genieten ze mee van de oogst.

Ton ontdekte ook dat het een voordeel kan zijn met groter uitgangsmateriaal te starten. Bij de container zit ook een opkweekgedeelte. “Als we daar de plantjes in het begin iets langer laten staan, starten we met grotere plantjes in de reguliere teeltcyclus. Vooral aan het eind van de cyclus kan een krop sla nog flink groeien als het beginplantje groter is. Het is in de laatste twee à drie dagen mogelijk nog 15 tot 20 gram in versgewicht per dag te winnen hebben we gezien.”

Blik tussen de teelttorens

Kritisch kijken
De teler van Urban Agrotech kan buigen op ruime teeltervaring. De gebruikers van de teeltcontainer waarop het Nederlandse bedrijf zich richt kunnen dat doorgaans niet. Toch is dat geen probleem, zegt Vincent. “Ons concept is juist zo ontwikkeld dat relatief onervaren telers er goed mee overweg kunnen. Wij leveren een handleiding mee samen met zaden, pluggen, meststoffen en uiteraard de teeltcontainer.” “In principe kan het dan niet fout gaan”, vult Ton aan. “En anders is er altijd nog de alarmfunctie die snel doorgeeft als er iets fout gaat, zoals bijvoorbeeld te weinig water.”

Met alle proeven, resultaten en (financiële) cijfers wil Urban Agrotech snel meer mensen overtuigen van wat er kan met de teeltcontainer. Dat inmiddels een patent af is gegeven in Nederland op het unieke teeltconcept, is voor de mannen een bevestiging dat wat ze doen uniek is. “Met de cijfers willen we mensen bewegen om kritisch te kijken naar wat er mogelijk is met vertical farming en ook het aanbod aan technieken te vergelijken.”

Voor meer informatie:
Urban Agrotech
Katwijkerlaan 67b
2641 PD Pijnacker
+31 (0) 638 256 400
info@urban-agrotech.com
www.urban-agrotech.com