Omwonenden hebben vraagtekens bij de groeiplannen in glastuinbouwgebied Californië, onder de rook van Venlo. Tegen uitbreidingsplannen voor o.a. 40 hectare glastuinbouw tekenden zij beroep aan. De Raad van State deed op 28 december uitspraak.
De omwonenden stellen vragen bij hoeveel behoefte er is aan 68 hectare grond voor o.a. 40 hectare glastuinbouw, vestiging van AGF-bedrijven en arbeidsmigrantenhuisvesting én bij hoe lichthinder vanuit de kassen is onderzocht bij het opstellen van de plannen.
Op het punt van de behoefte krijgen de omwonenden ongelijk. De gemeente heeft afdoende aangetoond dat er, zelfs nu groentesnijderij Hessing geen gebruik maakt van een deel van de 68 hectare maar elders neerstrijkt, er behoefte blijft aan de ontwikkeling van het grote stuk grond.
De Raad van State wijst op onderzoeken uit 2018 en 2020. Daaruit komt onder meer naar voren dat er vanuit wordt gegaan dat de 40 hectare glastuinbouwgrond door één of twee kandidaten ingevuld zal worden. Juist op Californië 2 komt er voor grote bedrijven ruimte die er in kleinere vestigingsgebieden niet is in Noord-Limburg.
Lichthinder
Op het punt van het onderzoek naar lichthinder geeft de Raad van State de omwonenden gelijk. Het plan waarmee de gemeente in november 2020 instemde is echter in de tussentijd gewijzigd. Daarmee is het beroep van de omwonenden tegen dat plan nu door de rechter niet-ontvankelijk verklaard.
In februari 2022 werd een nieuw besluit genomen door de gemeenteraad over een gewijzigd plan. Daarbij zijn onder meer extra eisen aan assimilatiebelichting gesteld. Beroep tegen het plan uit februari 2022 verklaart de Raad van State gegrond.
Na het nemen van het herstelbesluit gaf de gemeenteraad opdracht tot een nieuw onderzoek naar de lichthinder bij de komst van nieuwe kassen. Samen met al uitgevoerde onderzoeken naar lichthinder stelt de Raad van State dat de gemeenteraad met 'actuele berekeningen' heeft 'onderzocht, inzichtelijk gemaakt en onderbouwd' wat de gevolgen zijn voor omwonenden.
Er is ook uitgelegd waarom de gevolgen van de komst van nieuwe kassen 'aanvaardbaar' zijn, zowel voor wat betreft de verticale lichtgloed als de horizontale lichtgloed (meer gevreesd door omwonenden). Daarbij speelt onder meer mee dat in het gebied al veel kassen zijn en het een glastuinbouwconcentratiegebied is.
Ook heeft de gemeente terecht rekening gehouden met al bestaande lichtuitstraling vanuit onder meer nabijgelegen glastuinbouwgebieden volgens de Raad van State én erop gewezen dat moderne technieken lichtuitstraling voorkomen, ook in al bestaande glastuinbouwgebieden.
De horizontale lichtgloed neemt meer toe dan de verticale lichtgloed, maar De Raad van State stelt dat het plan niet tot 'onaanvaardbare lichtuitstraling' leidt. De rechtsgevolgen van het besluit tot vaststelling van het bestemminsplan Californië 2 door de gemeenteraad in februari 2022 mogen van de Raad van State in stand blijven.