"We importeren de jonge aardbeienplanten, planten ze over in ons systeem en na twee maanden dragen ze vruchten. Op dit moment leveren we meer dan 450-500 kg aardbeien per week met onze twee teeltbedrijven in Dubai. De afzet van aardbeien is een aanvullend inkomen en uiteindelijk zijn we handelaren en dat is waarom we deze ruimte zelf zijn gaan gebruiken. Het is gewoon om te laten zien dat de techniek werkt, wat er achter zit en om dit als proefbedrijf te gebruiken," zegt Harshit Kothari, projectmanager bij Aerovertica.
Aerovertica is een Indiase agtech die roterende teelttorens levert en twee proefteeltbedrijven heeft in Dubai. De aardbeienfarm die we bezochten heeft een totale teeltoppervlakte van 200m2, terwijl een andere farm, die ook in Dubai is gevestigd, een totale teeltoppervlakte van 1600m2 telt, waarop aardbeien en eetbare bloemen worden geteeld.
Omdat het bedrijf overheidssubsidie ontving, konden ze het NGT-project opzetten, dat sinds 1 november 2021 operationeel is.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Harshit Kothari
Lokale afzet van aardbeien
In de 200 m2 grote ruimte van Aerovertica staan 20.000 aardbeiplanten in 180 torens. "In een horizontale opstelling zou dit ongeveer 10.000 aardbeiplanten zijn voor dezelfde ruimte. Dit geeft ons zeker een voordeel ten opzichte van andere spelers." Volgens de normale normen worden de torens geleverd op een hoogte van 3,2 m en bovenop elkaar zullen ze ongeveer 7,8 m zijn, volledig geïntegreerd in het systeem.
Het bedrijf levert zijn aardbeien momenteel aan lokale supermarkten in Dubai en heeft niet de bedoeling deze verder uit te breiden. Verkocht in kleinere verpakkingen van 200 gr, is de gemiddelde prijs €1,41-2,12 per stuk.
De bestuiving gebeurt handmatig en met behulp van hommels. Als sommige planten om een of andere reden niet goed op het systeem reageren, worden ze eruit gehaald en vervangen. Met behulp van leds krijgen de planten ongeveer 12 uur licht per dag. Volgens Harshit helpt het om kosten te besparen omdat de torens draaien, plus het levert een behoorlijke hoeveelheid licht aan de planten waardoor ze zo natuurlijk mogelijk groeien.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Levering in elke maat
Voor Aerovertica is het geen probleem om het product in elke maat te leveren, maar als de klant eenmaal een bedrijfsgrootte in gedachten heeft, denken ze mee met het hele proces, zodat de meest efficiënte dimensionering en afstand kan worden berekend om de meest optimale opbrengst te krijgen.
Hoewel ze zich uiteindelijk niet richten op de verkoop van hun producten, verzamelt het team meerdere gegevens, de valkuilen en verbeteringen aan het systeem. Dit alles kan (hopelijk) worden voorkomen en verspreid onder klanten die een nieuw project starten.
Daarnaast verkoopt Aerovertica zijn product niet zomaar en laat het vervolgens aan de klant over. "We willen echt dicht bij de klant staan, hen monitoren en begeleiden waar we kunnen. Als zich een probleem voordoet, kunnen we vanuit ons hoofdkantoor in Dubai altijd inspringen en het systeem uitschakelen. Ook kunnen we hen op afstand adviseren over bepaalde zaken, doordat we altijd goed in de gaten kunnen houden wat er op hun bedrijf gebeurt."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Energie een zorg?
Op dit moment zijn de energiekosten geen grote zorg voor het bedrijf, aangezien ze ongeveer € 4000-5000 per maand aan energie betalen, wat zeer te overzien is als je je producten aan vaste afnemers verkoopt. Harshit merkt op dat ze bij toekomstige projecten willen kijken naar hernieuwbare energie, zodat ze goedkopere opties kunnen gebruiken.
Voor meer informatie:
Harshit Kothari, project manager
Aerovertica
LIU 4, Dubai Silicon Oasis
Dubai, United Arab Emirates
+971 568 387 804
[email protected]