Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Guy De Meyer, Demargro:

"Tomaten uitzonderlijk goedkoop"

Tholen - "Begin deze week werden er trostomaten voor 90 eurocent per kilo aan de klok verkocht. Dat is echt uitzonderlijk goedkoop", zegt Guy De Meyer van Demargro. "Als je ziet hoeveel de energiekosten gestegen zijn, is dat voor Belgische telers eigenlijk te goedkoop. Alleen is er veel product vastgelegd in Spanje, Turkije en Marokko, waardoor de supermarkten het hier ook af moeten nemen. Omdat er ook nog Belgische tomaten zijn, zorgt het voor een overvloed op de markt en spotgoedkope prijzen."

Vanaf januari ziet Guy wel een groot deel van het aanbod wegvallen. "Telers laten hun planten nog even verder groeien, maar tegen midden januari zal het grootste deel wel gestopt zijn met tomaten. De prijzen die ze nu krijgen, zijn, zoals bekend, gewoon niet rendabel."

Eenzelfde scenario verwacht hij overigens voor de Belgische aardbeien. "Daar lopen we ook wel stilletjes naar de laatste volumes toe. Vorige week waren deze nog relatief goedkoop, maar begin deze week zagen we de prijs al stijgen. Dat is op zich ook normaal, want de vraag naar aardbeien trekt ook altijd aan rond Kerst, maar omdat er blijkbaar ook weinig aankomst van buitenlandse aardbeien is in de havens gaan de prijzen omhoog. Voor de goede Belgische aardbeien spreken we dan toch van prijzen rond de €5 per punnet. In januari zal het aanbod grotendeels wegvallen, dus zie ik het alleen maar stijgen."

De situatie op de markt voor wintergroenten is anders. Voor de Belgische wintergroenten is er op het moment sprake van een vraagmarkt. "Eigenlijk zien we dat vrijwel alle wintergroenten goed aan de prijs zijn. Door de koude temperaturen is de vraag goed, maar het aanbod kan dit vooralsnog niet helemaal bijbenen."

"Met name prei is momenteel heel moeilijk te verkopen", vervolgt Guy. "De recente sneeuwval zorgt voor veel vraag vanuit Engeland. Daar kon niet geproduceerd worden. Bovendien kan er minder verwerkt worden, omdat een aanzienlijk deel van de medewerkers van producenten voor de feestdagen teruggaan naar het land van herkomst." Het resulteert in veel vraag, maar een beperkt aanbod. "We zagen dat de prijzen begin deze week rond de €1,30 per kilo lagen, wat enorm veel geld is. De afzetlanden waar wij voornamelijk in actief zijn, zoals Frankrijk en Spanje, gaan zulke prijzen simpelweg niet betalen. In Frankrijk lagen de prijzen dan weer rond de 90 eurocent per kilo, dus daar kunnen we nooit mee concurreren."

Deze situatie geldt eigenlijk voor een groot deel van de 'traditionele wintergroenten'. "Ook alle koolsoorten zijn een stuk duurder vergeleken met vorig jaar. Witte, rode en savooiekool lopen allemaal vlotjes boven de euro. Als je dan ziet dat deze vorig jaar voor 35 cent werden verkocht, is dat toch wel een aanzienlijk verschil." Richting het nieuwe jaar voorziet de exporteur echter wel een kentering in de markt. "De temperatuur is vandaag alweer richting de 10 graden gegaan, waardoor ik denk dat de prijzen langzaam richting een aanvaardbaar niveau zullen dalen. Onder de euro is wellicht wat veel gevraagd, maar het zal toch zeker acceptabel worden, verwacht ik."

Hand op de knip
In de aanloop naar de feestdagen valt het de handelaar wel op dat consumenten iets voorzichtiger zijn in de aankopen. "Er is weinig wat richting het einde van het jaar echt in trek is. Peren lopen wel redelijk vlot weg, maar we zien dat de hand over het algemeen een beetje op de knip wordt gehouden", besluit Guy. "De crisis lijkt meer en meer zijn effect te hebben op het aankoopgedrag. Er wordt toch steeds meer op de prijzen gelet tijdens de eindejaarsaankopen, althans dat merken we toch."

Voor meer informatie:
Guy De Meyer
Demargro
Tombrugstraat 11
8850 Ardooie, België
+32 (0)51 74 70 75
[email protected]            
www.demargro.be