Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 50

Tomatenprijs stijgt wel, maar kan nog niet tippen aan 'normaal'

De tomatenprijs heeft inmiddels de weg omhoog gevonden op de VBT-klok, maar met gemiddelde kiloprijzen van net boven de 1 euro liggen de prijzen nog wel onder het vijfjarig gemiddelde. Eén kilo trostomaten leverde gemiddeld in week 50 ruim 1,14 euro op en een één kilo losse tomaten 1,08 euro zo blijkt uit een overzicht met cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

De afgelopen twee jaar lagen de prijzen in week 50 ook hoger. De volumes voor trostomaat liggen hoger dan afgelopen jaar. Mogelijk is de verklaring hiervoor dat er iets meer herfsttomaten geteeld worden om het gat dat valt met het wegvallen van de echte belichte winterteelt iets korter te maken. De aangevoerde volumes met losse tomaten liggen lager dan de afgelopen twee jaar. Ten opzichte van 2020 ligt het volume dit jaar 47% lager.

De komkommerprijs bereikt grote hoogten met een gemiddelde stuksprijs in week 50 van bijna 86 eurocent. Daarmee is het de hoogste middenprijs op de VBT-klok van heel 2022. 

De aardbeienprijs zakte afgelopen week door het vijfjarig gemiddelde heen. Gemiddeld levert een kilo in week 50 4,53 euro op. In week 49 lag een kilo met gemiddeld 6,12 euro nog ruim boven het vijfjarig gemiddelde. De lage temperaturen van afgelopen tijd stelden telers die zo zuinig mogelijk met energie omgaan maar toch aardbeien richting de kerst willen telen op de proef. Kwalitatief hebben zij het soms moeilijk goede vruchten te blijven produceren zo was ook in het nummer van 9 december van Proefttuinnieuws te lezen. Alleen een minimumbuis van 30-35 graden Celsius bleek onvoldoende om sinds medio november kwalitatief goede aardbeien te blijven telen. 

Bekijk hier alle prijsgrafieken op de pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij. 

Bekijk hier de middenprijzen voor week 50 voor groenten en fruit