Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Duidelijk relatie gezien in ProJoules tussen te veel blad en verlies aan productie”

Een teler in Spanje bij wie Willem van Dijk teeltadviseur is, gaat starten met ProJoules. De Spaanse teler is daarmee straks de vijfde teler ‘van Willem’ die het gewasplanningsplatform gaat gebruiken. Willem en de internationale telers begonnen dit jaar voor het eerst echt met het ProJoules-platform te werken. De teeltadviseur deelt zijn ervaringen.

Willem leerde het platform kennen toen het nog in de Excel-fase zat. In eerste instantie werden gegevens in Excel verzameld. De joules waren en zijn leidend. “Dat ik ermee ben gaan werken, is toevallig zo gekomen. Telers vroegen ernaar. Ik ken de makers van het platform en kan telers uitleggen hoe het werkt.”

Ten opzichte van de beginfase van ProJoules is er veel veranderd. “Je kunt het platform van nu niet meer vergelijken met hoe het ooit begon.” Voor de hand ligt dat het platform inmiddels online beschikbaar is, maar dat is niet het enige. “Gebruikers hebben inmiddels op het dashboard in ProJoules veel meer overzicht. Ook in Excel kun je grafiekjes maken, maar dit is beter.”

Inzicht bij teeltstrategie
De telers met wie Willem werkt zitten in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en binnenkort ook in Spanje. “Daarnaast begeleid ik vooral op afstand ook telers in Engeland, Japan, Vietnam en Mexico.” Van die telers, vooral actief in de tomaten en daarnaast ook enkele met komkommers, gebruiken telers in Oostenrijk, Duitsland, Mexico en straks ook Spanje ProJoules. “In dat laatste geval heb ik de telers zelf ProJoules geadviseerd. Het gaat in Spanje om een compleet nieuw bedrijf. De telers kunnen er nog niet bouwen op de ervaring van een lange tuinbouwcarrière. Met het platform kan ik telers beter inzicht geven bij waarom ze bepaalde beslissingen zouden moeten nemen. De lijnen in de grafieken in ProJoules maken snel inzichtelijk waarom een bepaalde teeltstrategie wel of niet werkt.”

Het is overigens niet zo dat telers met veel ervaring niet ook van het platform gebruik kunnen maken. Sterker nog, Willem zelf heeft ook veel ervaring, maar toch krijgt hij nieuwe inzichten dankzij het platform. “Wat ik dit jaar bij mijn telers heb gezien is dat ze nog meer de grenzen op kunnen zoeken. Zo zijn telers vroeger in de zomer tros gaan snoeien en ook langer doorgegaan in de teelt. Het leverde een betere productie op. Ook kun je aan de hand van de data in het platform zien of het loont om een extra vrucht aan te houden in het begin van het jaar.”

Teeltgegevens blijven bij telers
In 2021 draaide Willem met telers proef. Dit jaar werd echt begonnen met het online platform. “Mooi is dat het platform blijft door ontwikkelen. Vanochtend zag ik een update met CO2-cijfers en temperatuurintegratie in ProJoules”, zegt Willem eind november. “Dat ziet er heel gelikt uit moet ik zeggen.” Het ProJoules platform brengt regelmatig nieuwe updates uit, met als doel om nog betere inzichten te krijgen in de teelten. Er komen steeds meer data beschikbaar in de kas, waarvan ook ProJoules gebruik kan maken. “Telers kunnen het zo uitgebreid mogelijk maken als ze zelf willen. Dat geldt ook voor ProJoules. Telers hóeven niet alle beschikbare data te gebruiken.”

Wat telers volgens Willem aanspreekt bij het gebruik van het gewasplanningsplatform van Nederlandse makelij is dat de teeltgegevens bij de teler blijven. “Dat heb ik meermaals van telers gehoord. Zij bepalen wie er bij de gegevens kunnen. De gegevens worden niet zomaar gedeeld. De teler moet ook mij als adviseur echt toegang geven om mee te kunnen kijken.”


Weergave data uit ProJoules. Klik hier voor vergroting

Meer bladplukken of
Bij één van de telers die Willem begeleidt, Drechsler, werd dit jaar mede dankzij inzichten uit ProJoules een recordproductie gehaald. “Toch zien we nog ruimte voor verdere verbetering”, zegt de adviseur. “Op een bepaald moment zat er toch te veel bladmassa aan de plant en kreeg de productie een knauw. Volgend jaar willen we nog alerter zijn op het arbeidsverhaal en op tijd blad weghalen.” Dit jaar al besloten de Duitse telers tot extra bladplukken vanwege de inzichten uit ProJoules. “Tot in begin september loont dat. Het is zeker niet zo dat zodra het zomer is de teler de kop eruit kan halen en op zijn lauweren kan gaan rusten. In de herfst moet er nog steeds veel gebeuren qua gewasonderhoud.”

Belichten is er voor veel telers niet bij deze winter. Rustiger heeft adviseur Willem het echter niet, ook omdat hij ook telers in andere regio’s heeft. In Mexico zijn telers volop bezig in december. “Daar blijkt uit data in ProJoules dat er bij telers jarenlang te veel stuks aan zijn gehouden in oktober tot en met december. Hierdoor lagen de producties in het begin van het nieuwe jaar vaak lager. De plantbelasting was te hoog. Het advies dat ik nu geef is meer terugsnoeien. Soms snoeiden telers helemaal nog niet.”


Lichtmeting in foliekas Mexico

Lichtmeting
Ook een mooi inzicht uit het platform is dat telers in zien hoe belangrijk het is om te weten wat de lichthoeveelheid in de kas is. “De lichtdoorlatendheid van een goede foliekas komt tegenwoordig soms heel dicht bij een glazen kas met alle technieken die voorhanden zijn.” In Mexico heeft Willem ook lichtmetingen gedaan. “We stonden ervan te kijken hoeveel licht er van buiten toch binnen in de kas kwam daar. Zelfs iets meer dan bij glas, maar het verschil was minimaal. Ook zulke inzichten pakken de telers er goed op. Ze zijn heel open en leergierig. Het is fijn met ze werken.”

Ook in Europa is er nog genoeg activiteit. Een Oostenrijkse teler met wie Willem werkt is aan het belichten, in ieder geval tot kerst. “Stroom is er onzeker na kerst. Als er minder elektriciteit beschikbaar is zal de teler minder gaan belichten. Met ProJoules is er dan alvast een extra plan aangemaakt met het inzicht in welke plantbelasting de teler aan moet houden. Op basis van de beschikbare joules moet een teler, ook in algemene zin, de plantdichtheid of het snoeibeleid aanpassen.”

Meer naar joules kijken
Naar de mening van Willem kijken telers nog te weinig naar de energiebalans van de planten. “Telers doen nog heel veel op gevoel en ervaring. Zo van: ‘Dan neemt het licht buiten toe, dan moet er dit of dat gebeuren.’ Nu zijn dit soort keuzes meer onderbouwd.” Voor de adviseur is het daarbij makkelijk dat advies op afstand geven beter gaat. “Je bespreekt dezelfde cijfers nu, dat praat makkelijker. Ga anders iemand maar uitleggen waarom je iets wilt in de teelt, zonder dat je het echt aan kunt wijzen. Nu wijs je op een lijn en een week en blijkt uit ProJoules waarom een bepaalde koerswijziging nodig is.”

Het gebruik van ProJoules helpt telers en adviseurs verder, besluit Willem. “Het maakt mij sterker, maar de klant ook.” Bang dat hij straks als adviseur niet meer nodig is, is hij evenwel niet. “Helemaal autonoom telen is volgens mij een utopie. Klimaat voelen blijft nodig. Een getalletje alleen zegt niet alles. Op een computerscherm kan alles goed lijken, maar als je in de kas komt, kan het toch niet helemaal goed zijn. Kijk maar naar Drechsler. Daar zijn we supertevreden, maar zien we toch nog ruimte voor winst.” Meer getallen ziet Willem wel graag. “Bijvoorbeeld nog meer cijfermatig inzicht in het bladerdek van een gewas.” Door zowel inzichten uit ervaring en cijfermatig telen te combineren kan er optimaal geteeld worden.

Voor meer informatie:
ProJoules
[email protected] 
www.projoules.com  

 

Willem van Dijk
Green Management van Dijk
+31 612 683 871
[email protected] 
www.greenmanagement-vandijk.com