Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse bio-boeren bouwen zelf 'Druppelkar'

Aangepaste en betaalbare machines zijn vaak een uitdaging op kleine tuinbouwbedrijven. Het zelf bouwen en zelf aanpassen van machines is voor veel bedrijven een betaalbare aanpak met een resultaat volledig op maat van het bedrijf. Met de zelfgebouwde 'Druppelkar' kunnen telers hun gebruikte druppeldarmen oprollen en terug afrollen in een volgende teelt.

Vorige week ging in het MaakLab in Kortrijk een uitzonderlijke opleiding door. Een groep biologische boeren ging zelf aan de slag in het atelier om een 'Druppelkar' te bouwen, een systeem om druppeldarmen op te rollen, om zo te anticiperen op de mogelijke droge zomers die ons te wachten staan. Komend seizoen zullen zo maar liefst 11 bio boeren de darmen voor het irrigeren van hun teeltbedden eenvoudig kunnen hergebruiken. Dat bespaart een hele berg plastic en arbeid.

De Druppelkar is een handig systeem om druppeldarmen (‘T-tapes’) netjes manueel op te rollen na de teelt; en vervolgens terug te kunnen afrollen in de volgende teelt. Druppeldarmen zijn plastic slangen met kleine gaatjes waarmee boeren hun gewassen van water voorzien. Jammer genoeg belanden deze darmen na gebruik meestal bij het afval. De Druppelkar biedt hiervoor een duurzame, praktische en economische oplossing door hergebruik van de druppeldarmen in het volgende seizoen mogelijk te maken.

Binnen het netwerk 'Boer Bricoleur' ontstond het idee van deze beregeningstool voor kleine tuinbouwbedrijven. Een eerste prototype van de Druppelkar werd ontwikkeld in het kader van de bachelorproef van Gauthier Dejaeger (VIVES). Bert Vandergeynst, biologisch teler uit Tongeren, verwerkte het ontwerp tot het huidige zelfbouwconcept en begeleidde eveneens de opleiding op 6 en 7 december.

De Druppelkar is volledig open source, wat betekent dat de bouwplannen en de materiaallijst voor het maken ervan openbaar beschikbaar zullen zijn.

Klik hier voor meer informatie. 

Publicatiedatum: