Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onze productiekosten zijn aanzienlijk gestegen, maar de productprijzen blijven gelijk"

Italiaanse teler verlaagt capaciteit om winst te kunnen blijven maken

Er zijn honderden uitdagingen waarmee telers regelmatig te maken krijgen. Maar er is er één in het bijzonder waar in de loop van de tijd niets mee is gedaan: betaald krijgen waar ze recht op hebben. Dit is iets waar Angelo Mencarini van de Societa' Agricola San Paolo Mencarini niet geheel verrassend mee te maken heeft gehad sinds de oprichting van het bedrijf.

"Mijn broer is dit bedrijf aanvankelijk op kleine schaal begonnen," legt hij uit. "Hij verkocht de producten op boerenmarkten. Tien jaar geleden konden we in de grote distributie stappen, die winstgevender was, zowel wat betreft de arbeid die in de teelt ging zitten als de kwaliteit van de producten."

Het bedrijf is gevestigd in de regio Lazio, Midden-Italië, in een gebied niet zo ver van Rome. Ze telen tomaten in kassen en andere gewassen in de vollegrond, zoals meloenen. "We hebben deze locatie zeer zorgvuldig gekozen vanwege de kwaliteit van de grond, die de smaakeigenschappen van onze producten echt bevordert," zegt hij. "In 2018 heb ik de kassen gekocht en ik ben voortdurend op zoek naar verbeteringen van de teeltprocessen daarin."

Hogere kosten
Hoewel het al vele jaren goed gaat met het bedrijf vormen de energieprijzen en de arbeidscrisis echte uitdagingen voor elke teler wereldwijd en Angelo vormt daarop geen uitzondering. Terwijl de vraag begon te dalen omdat de retailhandelsprijzen bleven stijgen, bleven de prijzen voor de telers gelijk. Dit kan een hele uitdaging zijn voor de telers, aangezien de productiekosten niet lijken te dalen.

"Onze productiekosten zijn de pan uit gerezen," zegt hij. "Toch zijn de productprijzen gelijk gebleven, of waren ze zelfs lager dan normaal. De grote supermarkten hebben zich aangepast aan de hogere retailhandelsprijzen, maar voor ons telers, gold dat niet. Als je bedrijf is opgezet om aan de grote supermarkten te leveren, kun je je afzetnetwerk niet binnen een redelijke termijn veranderen. Dit wordt tegen de telers gebruikt. We moeten onze teelt 6-8 maanden vooruit plannen en je doet er alles aan om de grote supermarkten tevreden te stellen. Maar zelfs als de noteringsprijs van een tomaat bijvoorbeeld
€ 1,30 is, geven ze je € 1,10. Dat is gewoon niet houdbaar."

De capaciteit verminderen om de prijzen te verhogen 
Om daarvoor een oplossing te vinden, deed Angelo iets dat misschien contra-intuïtief klinkt, maar wel veel opleverde. "Ik heb de teelt met 50% verminderd en mijn gewassen verder gediversifieerd," legt hij uit. "Omdat ik minder producten heb, kan ik beslissen aan wie ik het geef. Ik kan dit doen omdat ik naast de grote supermarkten ook een relatie heb met enkele winkelketens. Maar dat terzijde, deze methode verbetert mijn positie in de omgang met afzetters."

Angelo kan zich dat veroorloven omdat hij zegt dat de kwaliteit van zijn producten voor zich spreekt. "Ik heb invloed op sommige winkelketens omdat zij kwaliteit waarderen. Ik ben bijvoorbeeld de enige in het gebied die courgettes met een open bloem levert. Meer nog, klanten vragen om mijn meloen omdat die gewoon van betere kwaliteit is."

Deze oplossing levert Angelo vooralsnog niet veel geld op, maar hij kan in ieder geval blijven werken, in tegenstelling tot veel andere telers. "Ik houd de productie op 50% capaciteit omdat het vanaf nu gemakkelijker te beheren is. Ik heb minder afval en ik kan alles wat op het veld en in de kassen gebeurt beter controleren."

Op dit moment zou een capaciteitsverhoging van zelfs maar 10% een kink in de kabel zijn voor Angelo. "Als ik weer zou opschalen, zou ik een productieoverschot hebben dat volledig aan de vraag van de supermarkten zou voldoen. Dat is iets wat ik niet wil. Zolang ik onder de werkelijke vraag blijf, kan ik een betere prijs krijgen waarmee ik het bedrijf en mijn gezin kan onderhouden."

Voor meer informatie:
Azienda Agricola San Paolo Mencarini
Angelo Mencarini
+39 328 456 9541