Tot nu toe komt vanille meestal uit regio's rondom de Indische Oceaan en ook peper wordt tot op de dag van vandaag naar Europa geëxporteerd. Daar moet nu verandering in komen, want in het onderzoekscentrum 'Indoorfarm - Agrarsysteme der Zukunft' op de campus Haste van de Hogeschool Osnabrück wordt vanaf nu onderzoek gedaan naar nieuwe, toekomstgerichte en duurzame teeltmogelijkheden voor deze en vele andere kruiden- en groentenplanten.
Professor dr. Andres Bertram, voorzitter van de Hogeschool Osnabrück, onderstreept tijdens de opening de betekenis van het nieuwe gebouw: "Het is een voorbeeldproject, omdat we aan de ene kant belangrijke vragen voor onze maatschappij en de wereld van morgen onderzoeken. Aan de andere kant is ook de manier waarop wij dat doen exemplarisch voor onze onderwijs- en onderzoekstaak: docenten en studenten werken nauw met de praktijk samen om daaruit ideeën te genereren. Dit verduidelijkt onze meerwaarde als Hogeschool voor toegepaste wetenschappen."
Sebastian Deck, Andreas Ulbrich en Andreas Bertram zijn samen met andere betrokkenen verheugd over het nieuwe gebouw.
Professor Dr. Andreas Ulbrich, professor voor groententeelt en -verwerking aan de Hogeschool Osnabrück, is er grotendeels verantwoordelijk voor dat de indoorfarm nu op de faculteit landbouwwetenschappen en landschapsarchitectuur van de Hogeschool Osnabrück staat. Hij heeft ongeveer zes jaar gelden met zijn wetenschappelijke medewerker Sebastian Deck en het team van onderzoeksgroep 'Growing Knowledge' het idee voor dit gebouw ontwikkeld: "Het vervult me met trots dat wij dit gebouw vandaag officieel inwijden. Wij zijn altijd gedreven geweest om vanuit de plant te denken. Dat wil zeggen dat we absoluut ideale omstandigheden voor de groei van de planten willen genereren. Dit onderscheidt ons ook van veel andere benaderingen die zich wereldwijd gepositioneerd hebben."
Sebastian zal in de indoorfarm samen met zijn team werken aan de ontwikkeling van nieuwe, klimaatonafhankelijke teeltmethodes voor de groententeelt in stedelijke gebieden, oftewel op een klein oppervlak. Ook studenten zullen hierbij betrokken worden.
Een sensorsysteem beweegt zich over de verschillende niveaus van de kweekkamer om de groei van de slaplanten te analyseren. Zo kan de behoefte aan licht- en voedingsstoffen optimaal worden afgestemd.
Seizoensonafhankelijke teelt mogelijk
Op de begane grond van het nieuwe onderzoekscentrum bevinden zich zes afzonderlijke kamers waarin de teelt van verschillende groenten- en kruidenplanten onderzocht wordt. De afzonderlijke kamers zijn zo ontworpen dat een efficiënt ruimtegebruik in de hoogte (zogenaamd vertical farming) mogelijk gemaakt wordt. Daarnaast kunnen alle noodzakelijke omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur, CO2-gehalte, water en voedingsstoffen nauwkeurig gecontroleerd en gestuurd worden. Dit zorgt voor een betrouwbare, weers-onafhankelijke productkwaliteit. Zo kan er bovendien onderzocht worden hoeveel licht en hoeveel voedingsstoffen nodig zijn voor de optimale teelt van een plant.
Op het dak van het onderzoekscentrum staat een 160 vierkante meter grote dakkas, waarin eveneens onderzoek wordt gedaan naar verschillende gewassen. Zo staan hier bijvoorbeeld vanille- en peperplanten die al meters hoog geworden zijn. Een bijzonderheid: "Aan één peperplant kun je bloesems zien, bloesems met verder ontwikkelde peperkorrels en oogstrijpe aren. Dat is in de oorspronkelijke teeltlanden zeer zelden in deze vorm te zien", verduidelijkt Andreas.
Het gaat er echter niet alleen om dat er exotische planten geteeld worden, maar ook het doorgeven van de nieuwe kennis aan de teeltlanden. Peper en vanille zijn bovendien pas het begin van vele andere gewassen die hier toekomstig geteeld zullen worden, waaronder zoete aardappelen, sla en vele andere groentenplanten.
Efficiënt energiegebruik dankzij intelligent kringloopsysteem
In het nieuwe onderzoekscentrum wordt niet alleen onderzoek gedaan naar de ideale teeltomstandigheden van uiteenlopende groentensoorten. Het onderzoeksteam onder leiding van Andreas Ulbrich en Sebastian Deck onderzoekt ook het thema duurzaam energiegebruik in indoorfarms. "De kubus is uitgerust met een intelligent energiecirculatiesysteem dat de teeltkamers verbindt met de glazen kas op het dak. We willen bijvoorbeeld de energie van de LED's in de kamers op de begane grond gebruiken voor de warmte in de kas op het dak“, zegt Sebastian.
"Voor alle onderzoeksprojecten zullen we samenwerken met collega's van allerlei andere secties van de Hogeschool. Bovendien zijn er al enkele bedrijven uit de regio betrokken en nog vele anderen hebben belangstelling getoond", vertelt Andreas. Het doel voor iedereen: onderzoeken hoe indoorfarms in de toekomst in stedelijke gebieden gebruikt kunnen worden en zo de voedselvoorziening van morgen onafhankelijk van het klimaat veilig te stellen.
Foto's: Aileen Rogge / Hogeschool Osnabrück
Voor meer informatie:
Prof. Dr. Andreas Ulbrich
Professor für Gemüseproduktion und -verarbeitung
0541 969-5116
[email protected]
www.hs-osnabrueck.de