De gasmarkt schrok eerder deze week van de voorspelling van koud weer. Het leverde een nieuwe prijspiek op. De top van die prijspiek is er inmiddels alweer af. De prijs ligt daarmee, de piek en eerdere kortstondig dip daargelaten, weer in lijn met het prijsniveau van heel november. In deze crisisupdate een terugblik op de energieweek, een vooruitblik op volgende week en een opsomming met energie-berichtgeving.
De TTF-gasprijs voor december sloot donderdag weer een euro lager af dan woensdag. De prijs komt daarmee uit op 112,5 euro per megawattuur. Vanochtend opende de markt op eenzelfde prijsniveau om daarna zo'n twee procent te stijgen. Bekijk hier de actuele cijfers.
De energiespecialisten van AgroEnergy wijzen vooral op de voorspelling van koud weer om de eerdere prijspiek deze week te duiden. Een onverwachte storing bij Noorse gasvelden speelde ook mee. Door het wegvallen van NordStream is Noorwegen een nog belangrijkere leverancier geworden, schrijft men waardoor elke verstoring 'direct in de prijsvorming zichtbaar is.'
Om het wegvallen van de Noorse aanvoer op te vangen werd er gas uit de Nederlandse gasopslagen onttrokken. (In de nieuwe Haagse gasvulupdate die vanochtend om 10u nog moest verschijnen zal dat ook te zien zijn). EU-breed is men ook aan de voorraden beginnen te snoepen, zo is te zien in een overzicht, opgesteld door de Aggregated Gas Storage Inventory.
De daggasprijzen zijn flink gestegen sinds de start van november. De 'Day Ahead-gasprijs' op de TTF is met kleine pieken en dalen tot boven de 100 euro per megawattuur gestegen. Vrijdagochtend lag de prijs op ruim 110 euro. Bíjna net zo hoog als de termijnprijs voor december. Voor de eerste maanden van 2023 ligt de termijnprijs boven de 120 euro.
De hogere daggasprijs voor de afgelopen dagen vertaalde zich ook in de EPEX-spotprijzen, stipt AgroEnergy aan. Voor het eerste sinds 14 oktober (toen daggas ook rond de 100 €ct/m3 handelde), was er weer een uurprijs van 300 €/MWh. Men constateert dat in de afgelopen maand de EPEX spotprijzen dus op 'een beduidend lager niveau' lagen 'als gevolg van de gedaalde daggasprijs.' De EPEX-baseloadprijs lag vrijdagochtend net onder de 190 euro.
De APX-spotprijs, weergegeven door www.energiemarktinformatie.nl
Voor de komende weken verwacht AgroEnergy een bewegelijke markt, omdat de mark 'erg gevoelig' is voor updates van weermodellen voor de komende weken.
Het aanbod van LNG voor de Nederlandse markt blijft, zo stipt men verder aan, 'nog steeds achter vergeleken met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.' Deze maand worden er nog vijf schepen in de Gate-terminal verwacht. De Nederlandse daggasprijsontwikkeling zal daarmee erg afhankelijk worden van de Noorse gasimport, voorspelt men. De Noorse verstoring moet na het weekend volgens de laatste verwachtingen wel weer verholpen zijn. Lees hier de hele update van AgroEnergy.
In die update wijzen ze ook op 24 november, de dag dat er weer over het Europese prijsplafond gesproken gaat worden. BNR schrijft er ook over. De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten voorgesteld een correctiemechanisme voor de gasprijs in te voeren, schrijft BNR. Hiermee zou de Commissie in periodes van uitzonderlijk hoge prijzen op de Europese gasmarkt tijdelijk een maximumprijs te kunnen hanteren. Het plafond voor de Europese groothandelsprijs moet vooraf gedefinieerd worden, ijkpunt zou de lng-prijs op de wereldmarkt moeten zijn. Het plafond zou maandelijks moeten worden aangepast.
Vanuit Den Haag komt het Nederlandse kabinet met een bericht over maatregelen die getroffen worden tegen mogelijke olietekorten. Het kabinet houdt een strategische olievoorraad aan die goed is voor 90 dagen binnenlands verbruik. Dat betekent dat er genoeg olie op voorraad is om de vitale processen 90 dagen te laten doorgaan. Dit is nodig omdat op 5 december de EU-sancties op ruwe aardolie uit Rusland ingaan. Vanaf 5 februari 2023 gaat een volledig verbod op Russische aardolieproducten gelden. Vorig jaar kwam in Nederland nog zo’n 33% ruwe aardolie uit Rusland.
Bij Change Inc. stellen energiespecialisten dat de elektriciteitsmarkt niet meer voldoet. Het decentrale en duurzame energiesysteem dat nu ontstaat vraagt om een nieuwe, meer transparante markt, stellen zij, waar duurzame energie een eerlijke prijs krijgt. Lees hier het hele verhaal.