Ontwikkelaar van 'slimme' urban farms en startup Champerché blijft groeien. Na € 3,5 miljoen te hebben opgehaald voor het stadsteeltbedrijf van 1.300 m² in Sartrouville, in de regio Yvelines, gaat de startup nu € 85 mln ophalen om de volgende vijf teeltbedrijven in de regio Île-de-France te kunnen openen, die een oppervlakte van 3.000 tot 10.000 m² zullen hebben. Dat werd dit najaar bekend.
Champerché is zelfs van plan op termijn uit te breiden tot buiten de grenzen van de Parijse regio. "Onze belangrijkste doelstelling op het bedrijf in Sartrouville is om de opbrengst ten opzichte van ons eerste proefteeltfarm te vertienvoudigen", zegt Antoine Fuyet die met zijn twee broers Guillaume en Julien en twee partners Champerché heeft opgericht.
Broers en oprichters Antoine, Guillaume en Julien Fuyet.
Doel
Wat Champerchés doel is? Zelfvoorziening op voedselgebied, overal op lokale schaal, tegen voor iedereen toegankelijke prijzen en met zo weinig mogelijk negatieve gevolgen voor het milieu. "In de praktijk betekent dit dat we ons in een bepaald gebied willen vestigen en willen analyseren welke gewassen er in dat gebied al beschikbaar zijn. Op basis van de uitkomsten van onze analyse zullen we precies die producten kunnen telen die voorzien in de behoeften van de mensen binnen dit gebied en kunnen onze producten ook nog dienen ter vervangen van de producten die op dit moment nog (moeten) worden ingevoerd."
Met de oprichting van 5 nieuwe urban farms wil Champerché tegen 2030 100 ton groenten en fruit per dag telen. Van sla tot aromatische kruiden en micro-spruiten... Bijna 150 soorten producten, allemaal geteeld met behulp van bioponics.
Van woonkamerprototype tot stadsboerderij
Het idee van Champerché begon vorm te krijgen na een reis naar Azië. "De lokale bevolking nam ons op in hun midden nadat we een ongeluk hadden gehad. Hoewel ze zelf bijna niets hadden, gaven de mensen ons van wat ze hadden toch te eten. Eenmaal terug in Frankrijk beloofden Antoine en zijn broers zichzelf dat ze op een dag terug zouden komen met oplossingen met behulp waarvan de lokale bevolking zich zou kunnen voeden. Met een ingenieursdiploma op zak koos Antoine natuurlijk voor de tuinbouwsector, maar ook omdat "de sector op mondiale schaal de grootste impact op het milieu heeft". Het eerste prototype urban farm werd ontwikkeld in de woonkamer van Antoines huis en in 2018 werd de eerste farm officieel opgericht. De commercialisering van de producten volgde twee jaar later.
Gewasmiddelen en GGO-vrije tuinbouw
De drie broers hebben ervoor gekozen een gewasmiddelenvrije en GGO-vrije vorm van biologische tuinbouw toe te passen. "We hebben gekozen voor bioponics, een soort fusie tussen bovengrondse tuinbouw en biologische tuinbouw", legt Antoine uit. "Een teeltwijze die het beste van twee werelden combineert: de prestaties die met bovengrondse tuinbouw kunnen worden geleverd en de pluspunten van de biologische tuinbouw. We werken met bacteriën en schimmels die organisch materiaal afbreken en wormen en mijten die binnen onze voedingsoplossing werken. Op deze manier hoeven we ons alleen te richten op rassen die geselecteerd worden op smaak en voedingswaarde."
Minder negatieve gevolgen voor het milieu
Bij Champerché is alles erop gericht om het teeltproces zo weinig mogelijk schade toe te laten brengen aan het milieu: we hebben nagedacht over water- en energiebesparing, installeren enkel op bestaande oppervlakken en distribueren via korte ketens (gemiddelde leveringsafstand van 11 km). "Ons systeem gebruikt tot 90% minder water. Dit is dankzij het feit dat het gesloten is: het teruggewonnen water wordt elke keer weer teruggevoerd naar de goten. Dankzij ons led-systeem met laag energieverbruik verbruiken we daarnaast slechts 15 Kwh om 1 kilo basilicum te telen en te leveren."
Verder installeert de startup zich enkel op plekken met reeds bestaande percelen. Maar daar blijft het niet bij: Champerché wil het waterverbruik in de toekomstige farms tien keer zo klein maken als die in de huidige farms. In het kader daarvan zijn de oprichters van plan het door de planten verdampte water terug te winnen en terug te voeren naar het systeem.
Voor meer informatie:
Antoine Fuyet
Champerché
Tel.: +33 (0)6 62 44 90 94
[email protected]
champerche.com