Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Speciaal glas boven tomaten doet wat model belooft

Met de ontwikkelingen op de energiemarkt valt in onderzoek, waar al jaren ontwikkelingswerk aan vooraf is gegaan, soms het kwartje op het juiste moment. Dat stelt Frank Kempkes van de WUR in een artikel op Kas als Energiebron over speciaal glas op de kas.

Om de warmtevraag van de kas te verminderen, weten we allemaal dat isoleren helpt, schrijft hij. De eerste en eenvoudigste stap in isolatie is meestal meer schermen of intensiever gebruikmaken van de bestaande installatie(s). Een andere route is om besparing in het kasdek te zoeken.

"De voor de hand liggende techniek daarvoor kennen we allemaal in onze thuissituatie, waar we meestal gebruik maken van HR++-glas. Dit glas maakt door middel van een lage emissie coating, die thuis veilig is opgeborgen in de spouw, het stralingswarmteverlies naar de omgeving klein. Nadeel van deze coating is dat deze gepaard gaat met voor de tuinbouw (te) veel lichtverlies."

In de zoektocht naar een lage emissie coating die weinig tot geen lichtverlies geeft, is een coating ontwikkeld die wel de juiste eigenschappen heeft.

Warmtebesparing
Op basis van de ontwikkelingsresultaten is met financiering vanuit het programma Kas als Energiebron een zogenoemd ‘proof of principle’-project opgezet bij Wageningen Universiteit & Research. Doel is om voor een niet-belichte tomatenteelt dit type kasdek te vergelijken met een teelt onder standaard glas. Als onderdeel van het project is de opdracht meegegeven om een ‘state of the art’ kasinrichting te gebruiken om een zo laag mogelijk energiegebruik te realiseren.

Daarvoor zijn zowel de referentie als de kas met low_ε glas (Geysir) voorzien van twee schermen, een transparant Luxous 1347 FR en een donkerdoek Obscura 10070 FR WB+BW (beide Ludvig Svensson) en een actieve ontvochtiging installatie (Van Dijk heating) om de hoge isolatiegraad van deze kassen maximaal uit te kunnen nutten. Volgens de rekenmodellen moet met dit glas in deze teelt al rond de 20% warmtebesparing kunnen worden bereikt.

Stand van het gewas
Intussen nadert het einde van de teelt. Op 15 september zijn de koppen uit de planten gehaald (Marinice), waardoor half november de laatste oogst wordt verwacht. De planten hebben een lange, warme zomer goed doorstaan. Ook in deze periode is er niets gebeurd wat niet al vooraf uit de modelberekeningen naar voren was gekomen.

Het verschil tussen de low_ε en de referentie kas is niet terug te vinden in de plantmetingen of oogstcijfers. De plantlengte, aantal aangelegde bladeren, bloeiende trossen en kopdikte zijn gelijk in beide afdelingen. De minimale voorsprong die de low_ε afdeling aan de start van de teelt had, heeft (tot 24 oktober) met 55,6 en 55,5 kg/m2 voor respectievelijk de low_ε en referentie afdeling.
Gelijke vruchtgewichten, gemiddeld rond 160 gram, maar ook dezelfde indruk van de tros- en vruchtkwaliteit hebben de gehele teelt standgehouden. De BCO-leden zijn erg tevreden geweest over de resultaten en de stand van het gewas gedurende de gehele teelt.

Definitieve balans
Energetisch zijn de resultaten, hoewel Kas als Energiebron nog een kleine maand te gaan hebben, tot nu toe bijna exact wat op basis van de modelberekening mocht worden verwacht. Over een maand wordt definitief de balans opgemaakt. In een nieuwe teelt komen er aubergines onder het glas te staan. Lees hier op Kas als Energiebron alvast de tussenstand in besparingscijfers. 

 

Publicatiedatum: