Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs voor nuttige mijten die tomatengalmijt én echte meeldauw bestrijdt

Biobest heeft de Bernard Blum Award voor het meest innovatieve biologische bestrijdingsproduct gewonnen. Het prijswinnende Pronemite (Pronematus ubiquitus) is een nieuw biologisch gewasbeschermingsmiddel dat gelijktijdig tomatengalmijt en de uitdagende schimmelziekte echte meeldauw bestrijdt. Volgend jaar wordt het product op grotere schaal gelanceerd voor Europese aardbeien- en tomatentelers. 

Kleine, moeilijk te bestrijden plaagmijten, zoals de tomatengalmijt (Aculops lycopersici), en de schimmelziekte echte meeldauw (Oidium neolycopersici) zijn bekende uitdagingen voor groentetelers.

“Pronemite is een veelbelovende doorbraak”, zegt Felix Wackers, R&D Director van Biobest. “Pronemite vertegenwoordigt een nieuwe familie van nuttige mijten. Het is de eerste goed werkende biologische bestrijder van galmijt, het eerste commerciële product dat schimmelziekten aanpakt met mijten, en het eerste commerciële organisme dat tegelijkertijd een belangrijke plaag én een problematische ziekte op biologische wijze kan bestrijden in bedekte teelten. Kortom, Pronemite vertegenwoordigt een hele nieuwe categorie biologische bestrijdingsproducten.”

Leger
Met het voedingssupplement Nutrimite™ bouwen telers preventief grote populaties van deze mijt op. "Het is bewezen dat zo’n ‘standing army’ in het gewas, een infectie en verspreiding van galmijt en/of echte meeldauw kan voorkomen. Pronemite zal biologische bestrijdingsprogramma’s volledig veranderen, omdat herhalingsbehandelingen met insecticiden of fungiciden nu niet meer nodig zijn”, vervolgt Felix. “In de commerciële aardbeienteelt bijvoorbeeld, zijn in een teeltcyclus van vier maanden 10 tot 22 behandelingen met fungicide nodig om echte meeldauw te bestrijden.” 

"Pronemite zorgt niet alleen voor een duurzamere productie, maar opent ook de deur voor andere biologische bestrijdingsmiddelen, waarvan het volledige potentieel momenteel nog wordt beperkt door het veelvuldige gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Met Pronemite als hart van een compleet biologische bestrijdingsstrategie, komt een residu-arme of zelfs residuvrije toekomst snel dichterbij.” 

'Aparte superfamilie'
"Pronemite is een uniek product waarvoor al veel interesse is vanuit de markt", zegt Hanne Steel, Product Portfolio Manager Beneficials bij Biobest. “Het innovatieve karakter spreekt telers aan en anderzijds willen ze minder afhankelijk zijn van chemische gewasbeschermings-middelen. De geweldige ontdekking dat mijten effectief kunnen worden ingezet in de ziektebestrijding biedt veel nieuwe kansen voor biologische gewasbescherming. Bijna alle commerciële roofmijten voor gewasbescherming komen uit de familie Phytoseiidae. Pronemite komt uit een aparte superfamilie, de Tydeoidea. Omdat deze mijt overal voorkomt, kan Pronemite - met de juiste productieregistratie - wereldwijd worden ingezet zonder problemen voor de lokale biodiversiteit.” 

“We hebben al bewezen dat dit product in de praktijk werkt en bevinden ons nu in de commerciële fase, waarin we samenwerken met Europese aardbeien- en tomatentelers om het biologische bestrijdingsprogramma met Pronemite verder te optimaliseren. Volgend jaar wordt het product op grotere schaal gelanceerd. Deze groep mijten is jarenlang over het hoofd gezien, maar gaat vanaf nu een sterke impact hebben op de biologische gewasbescherming en duurzame teelt.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: