Er bestaat nog weinig kennis over de inhoudsstoffen in groenten- en fruitsoorten en hoe deze bioactieve stoffen de gezondheid van de mens beïnvloeden. Meer dan een zeer algemeen advies om meer groenten te eten is daarom niet mogelijk. Uit gedragsonderzoek is gebleken dat algemeen advies, in tegenstelling tot gepersonaliseerd advies, nauwelijks effect heeft
In het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ is vier jaar lang onderzoek gepleegd door wetenschappers, studenten en bedrijven. Dit onderzoek heeft verrassende nieuwe inzichten opgeleverd over bioactieve stoffen in groenten en fruit.
Benieuwd naar deze veelbelovende resultaten? Of meng je je graag in de discussie hoe ondernemers en wetenschappers met de resultaten uit dit project aan de slag gaan om Nederland gezonder te maken?
Kom dan op 17 november naar het eindsymposium ‘Op weg naar de échte waarde van groenten en fruit!’ op de Brightland Campus Greenport Venlo. Alle onderzoeken passeren de revue: wat is er onderzocht, wat zijn de resultaten en hoe kunnen we daar, vanuit de tuinbouw, de gezondheidszorg en de maatschappij, verder mee?
Programma
12:30 uur Inloop met lunch
13:00 uur Welkom door Herman Peppelenbos, projectleider Waarde(n) van Groenten en Fruit
13:05 uur Welkom en introductie Brightlands Campus Greenport Venlo - Birgit Teunissen
13:15 uur In coronatijd nam de vraag naar groenten en fruit toe. Hoe ziet het koopgedrag van de Nederlandse consument van groenten en fruit eruit nu de coronamaatregelen zijn verdwenen? Zijn er verschuivingen in het assortiment en welke factoren spelen een rol? - Wilco van den Berg, GroentenFruit Huis
13:45 uur Een nieuwe methode om inhoudsstoffen te meten - Tamara Verhoeven van HAS Hogeschool
14:15 uur Een nieuwe benadering van gezondheidsclaims voor versproducten - Hidde van Steenwijk PhD kandidaat aan de Universiteit Maastricht
14.45 uur Pauze
15:00 uur Gezondheidswaarde en gedrag. Hoe kan de kennis uit het project WvGF bijdragen aan de waardeperceptie van groenten en fruit? En (hoe) kan het helpen bij verandering van eetgedrag? - Coosje Dijkstra, Assistant Professor at Vrije Universiteit Amsterdam
15:30 uur Paneldiscussie - What’s Next? Hoe kunnen ondernemers en wetenschappers met de resultaten uit WvGF aan de slag om Nederland gezonder te maken? Panel bestaande uit: Rob Baan, Wilco van den Berg, Coosje Dijkstra, Danielle Bruin
16:00 uur Wrap-up door Herman Peppelenbos
16:10 uur Netwerkborrel en bedrijvenmarkt
17:15 uur Einde
Bron: Brightlands Campus