De scherpe daling van de gasprijs voor de korte termijn van de afgelopen dagen is gestopt. De gasprijs steeg in de loop van donderdagochtend zelfs zo'n 6 procent tot 120 euro per megawattuur. In deze crisisupdate zetten we e.e.a. qua energieberichtgeving weer op een rijtje.
De TTF-gasprijs voor november sloot woensdag af op 112,5 euro. Vanochtend lag de gasprijs hoger. Bekijk hier de actuele cijfers.
De spotprijzen op de APX-markt zakten beperkt ten opzichte van gisteren. Vanochtend lag de prijs op 125,5 euro per megawattuur. Dat is 4 euro minder dan gisteren. Voor de piekuren ligt de prijs wel 27 euro hoger. De piekurenprijs ligt op 155,5 euro.
In Brussel wordt vandaag en morgen opnieuw gepraat over ingrijpen op de energiemarkt. Tot een definitief plan kwam het nog niet. De 27 lidstaten hopen het nu eens te worden over onder meer het gezamenlijk inkopen van 15% van het gas en een flexibel gaspiekplafond. BNR schrijft erover.
Economen waarschuwen in economenvakblad ESB dat de keuze van het Nederlandse kabinet om met een energieprijsplafond te werken de prijzen alleen maar verder kan doen laten stijgen. Ze spreken van 'sabotage van de marktwerking' en duiden 5 effecten op de mededinging. Lees het artikel hier.
Zonder Russisch gas kan de crisis niet deze, maar volgende winter nog weleens groter worden. Daarvoor waarschuwt de energieminister van het goed met fossiele brandstoffen gevulde golfstaatje Qatar. Het land is niet van plan de lange termijncontracten voor levering van vloeibaar gas aan Azië stop te zetten. Europa aast tegelijkertijd wel op dit gas. Zonder het gas wordt vulling van de opslagen moeilijker. Qatar zelf kan tot 2025 de eigen productiecapaciteit ondertussen niet verhogen. BNR schrijft over de uitspraken van de minister die hij deed in de Britse zakenkrant Financial Times.
Voor de Spaanse kust liggen schepen vol LNG te wachten om hun lading te lossen. De opslagen zitten echter vol net als het net. Business Insider Nederland heeft het nieuws opgepikt.
De Tweede Kamer heeft inzage geëist in de Nederlandse afspraken over aardgaslevering aan het buitenland. Ook werden vragen gesteld over de wijze waarop en de prijzen waartegen in Nederland geproduceerd gas wordt verkocht. Dat werd geweigerd. GasTerra heeft uiteindelijk, in overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, aan Tweede Kamerleden aangeboden op vertrouwelijke basis informatie te verschaffen over typen gascontracten, de prijsvorming in die contracten en over de wijze waarop de aardgasmarkt werkt. Het aanbod is inmiddels bij de Tweede Kamer neergelegd, weet GasTerra dat verwijst naar een deels zwartgelakte beslisnota.
Een lichtpuntje, met een knipoog, tot slot kan mogelijk dit bericht zijn ;-)
Als dit uitkomt, vreet ik mijn bikini op! ✌️https://t.co/MVsR84QIcX pic.twitter.com/vCOtd3zUAc
— Helga van Leur ☀ (@helgavanleur) October 20, 2022