Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
proefproject krijgt vervolg

West-Vlaamse slateler levert gember en kurkuma

Vorig jaar lag er voor het eerst gember van Belgische bodem in de winkelrekken, en wel in de belevingsmarkten van Cru. Voor de Belgische gember werd gezorgd door de West-Vlaamse slateler Bart Pynnebrouck. Inmiddels levert de teler ook kurkuma. Het proefproject krijgt een vervolg. De Belgische gember is het resultaat van een samenwerking tussen Colruyt Group, REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt.

De West-Vlaamse slateler plantte zo'n 1.200 m² gember aan. Met een rijtje van 50 m² kurkuma erbij zorgt de groep nu voor een nieuwe Belgische primeur. Die lokaal geteelde gember en kurkuma liggen sinds afgelopen weekend in de rekken bij Cru en OKay.

Verlengd wegens succes
Precies een jaar geleden verkocht Colruyt Group voor het eerst Belgische primeurgember. Het resultaat van een proefproject in samenwerking met REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt. In de serres van het proefcentrum in Kruishoutem stond 40 m² gemberplanten, wat een oogst van 140 kilo verse gember opleverde. Die werd te koop aangeboden in de belevingsmarkten van Cru en was op amper 2 weken tijd uitverkocht. “De Belgische primeurgember is smaakvoller en sappiger, bevat minder vezels, en is uiteraard een pak verser dan de geïmporteerde versie. En dat viel duidelijk in de smaak bij de klanten. Niet alleen was de gember pijlsnel uitverkocht, ook in de weken nadien bleef de vraag naar verse gember aanhouden. Daarom gingen we op zoek naar een partner die op een grotere schaal Belgische primeurgember wilde telen,” vertelt Ward Steenackers, lid van het innovatieteam food bij Colruyt Group. ​ ​

Van slaserre naar tropisch regenwoud
Colruyt Group vond die partner in Bart Pynnebrouck, een tuinbouwer uit het West-Vlaamse Oostnieuwkerke. Bart teelt hoofdzakelijk sla en boontjes die via de REO Veiling in de winkelrekken van Colruyt en OKay terechtkomen. Gember blijkt een goede aanvullende teelt. “De teelt van kropsla in vollegrond boet al enkele jaren aan populariteit in. Voor telers die hierin geïnvesteerd hebben en die serres hebben leegstaan, kan de teelt van gember een rendabel alternatief zijn”, verklaart Jan Schockaert, hoofd aankoop fruit bij Colruyt Group.

"We waren aangenaam verrast door het projectvoorstel van Colruyt Group en sprongen dan ook met volle goesting op de kar. Door het telen van gember en kurkuma, bevorderen we namelijk onze teeltrotatie en blijven we nog langer rendabel. Bovendien dragen we zo actief bij tot het experimenteren met traditioneel exotischere teelten in België. Een staaltje innovatie dat wij maar al te graag mee willen testen", beaamt Bart Pynnebrouck.

De teler plantte dit voorjaar 1.200 m² gember aan. Begin oktober werd alvast een eerste deel, zo’n 800 kilo verse gember, geoogst. De komende weken volgen er nog 3 oogstmomenten. In totaal mikt de teler op een opbrengst van 4.000 kilo Belgische primeurgember. Doordat er geoogst wordt op het moment dat het loof van de gemberplant nog mooi groen is, en de serre veel weg heeft van een tropisch regenwoud, krijgt de gember geen kans om af te harden of een schil te vormen, waardoor het resultaat aromatischer is en geen vezels maar wel meer sap bevat. Daarnaast ging Bart Pynnebrouck aan de slag met een andere innovatieve teelt: hij plantte een rij van 50 m² kurkuma, een primeur in België.

De verse gember wordt sinds dit weekend verkocht in de 4 belevingsmarkten van Cru en in meer dan 140 OKay-buurtsupermarkten. De kurkuma zal omwille van het beperkte volume enkel verkrijgbaar zijn bij Cru. Nog nieuw dit jaar is dat zo’n kwart van de vers geoogste gember verwerkt zal worden tot nieuwe producten. Zo gaat sapmaker JusJus aan de slag met de Belgische gember en biedt het vanaf dit weekend shots van verse gember, gember-kurkuma en gember-sinaas aan. Vanaf eind oktober vervoegen peer-gemberconfituur, gembersiroop en gepekelde gember gemaakt door leverancier Pipaillon het assortiment van Cru.

Lokale en duurzame teelt met toekomst
Gember en kurkuma komen traditioneel vooral uit China, Peru en Brazilië, waardoor ze een relatief grote ecologische voetafdruk hebben. Colruyt Group ziet dan ook tal van voordelen in de lokale teelt van gember. Een korte keten is positief voor het milieu, er is minder transport nodig en dus ook minder CO2-uitstoot. Ook de teler vaart wel bij een extra teelt om optimaal gebruik te kunnen maken van z’n serres. Doordat er een minimum aan grondstoffen en geen pesticiden gebruikt worden, en het energieverbruik en de verwarmingskosten zo laag mogelijk gehouden worden, is dit een rendabele teelt. Tot slot is gember een populair product, steeds meer klanten leggen het in hun winkelkar. Hen een Belgische variant aanbieden, en zo het aandeel Belgische producten in de rekken verruimen, is voor Colruyt Group een belangrijk pluspunt.

In België valt er nog heel wat te leren over gemberteelt, maar het geloof en de ambitie is er. Ward Steenackers bevestigt: “Samen met REO Veiling bekijken we hoe we de teelt van Belgische gember kunnen uitbreiden en hoe we meer telers enthousiast krijgen. Vandaag willen we nog veel bijleren over welke variëteiten het hier goed doen, hoe we de oogst kunnen automatiseren en hoe we gember kunnen bewaren zodat we het Belgische seizoen kunnen verlengen. Met kurkuma zetten we nu onze eerste stapjes. Doel is om te kijken of het überhaupt kan in België.”

Bron tekst en foto's: Colruyt

Publicatiedatum: