Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Vermeulen, directeur Plantise

"Verschrikkelijk, maar een faillissement zou nog veel erger zijn"

Tholen - Het nieuws over Plantise - men is voornemens de gehele Nederlandse opkweek gefaseerd af te bouwen en per volgend jaar geheel te stoppen - houdt de gemoederen in de tuinbouw bezig. En meer dan dat; het is een van de momenten waarop het nieuws 'dichtbij komt'. De ernst van wat er gaande is doet zich voelen en waar iedereen altijd een mening over heeft, lijkt men er nu vooral het zwijgen toe te doen.

Operationeel directeur Marco Vermeulen had het heel graag anders gezien. "Je maakt een begroting, een liquiditeitsplanning, en dan zie je een groot gat midden in het seizoen. Met de prijzen voor energie, voor materialen, voor personeel is het niet rond te rekenen. We klopten aan bij bank en aandeelhouders, maar die zagen uiteindelijk ook geen uitweg. Dan kun je twee dingen doen: doorgaan en zien waar het schip strandt, of je kiest voor een gestructureerde bedrijfsafbouw. Je zorgt zo goed als je kunt voor je personeel, je klanten, je toeleveranciers, en zodoende probeer je de landing zo zacht mogelijk te maken."

Inventarisatie
Is er sprake van structuur, van een plan? "Dat is er zeker", stelt Marco. "We doen onze uiterste best iedere getekende orde uit te leveren. Tegelijk is er een stop op de orderintake. Verder zijn we nu aan het inventariseren: wie wil er zijn planten nog door ons laten maken? We doen onze uiterste best iedere klant te faciliteren in zijn zoektocht zijn planten elders onder te brengen."

Eind maart laatste plant de deur uit
Een aantal dingen staan wel vast. Eind maart gaat de laatste plant de deur uit. Van een opsplitsing, een mogelijk verdergaan van de afzonderlijke familiebedrijven die enkele jaren geleden fuseerden tot het huidige Plantise, is geen sprake. Voor de twee zusterondernemingen Plantise Bioplant en The Rootstock Company (TRC) wordt uitgekeken naar eventuele doorstartmogelijkheden. Voor Plantise Bioplant geldt eveneens een orderstop, TRC zet haar activiteiten onverminderd door. Tot slot is van een soort transfer naar het buitenland geen sprake: "Het buitenland heeft nu absoluut geen focus", aldus Marco.

Plantise heeft zo'n 15% van de Nederlandse opkweekmarkt in handen. Op een areaal van 50 ha, verspreid over zes locties, worden primair groenteplanten voor warme en koude teelten, maar ook enkele sierteeltproducten opgekweekt. De jaaromzet bedraagt circa 80 miljoen euro, er werken ruim 200 mensen. Wat en hoe het besluit voor de markt betekent, is uiterst onzeker. Veel onrust, ongetwijfeld.

Nieuws houdt gemoederen bezig
Op social media wordt het nieuws veel gedeeld. En niet alleen daar, maar overal waar tuinbouwondernemers elkaar treffen. Dat is o.a. het geval op de Canadian Greenhouse Conference, die as we speak gehouden wordt in Canada. "Het nieuws komt hard aan, veel mensen konden hun oren niet geloven", zo meldt onze redacteur ter plaatse. "Ondanks de moeilijke marktsituatie kwam het voor velen toch als een pijnlijke verrassing. Zorgen zijn er over wie het gat in opkweekactiviteiten, dat zeker valt, kan opvangen. En over wie er nog meer volgen. Eigenlijk is iedereen ervan overtuigd dat als er niet snel substantieel oplossingen komen voor de marktproblemen, dit niet het laatste pijnlijke bericht gaat zijn. Helaas. Tegelijkertijd houdt men zich vast aan de veerkracht in de sector en is de hoop dat er toch ook weer kansen ontstaan, al is dat nu soms moeilijk voor te stellen."

Faillissement zou nog veel erger zijn
Ondanks de droevige tijding en allerminst opbeurende omstandigheden klinkt tot slot enige berusting door. "Het zijn kleine dingen waaruit je kracht put om door te gaan. Dit is verschrikkelijk voor iedereen, voor alle betrokken partijen. Niemand wil dit. Maar een faillissement zou nog veel erger zijn. Wat dat betreft spreken ook klanten en personeel hun steun uit. Dat geeft ons, dat geeft mij kracht door te gaan."

 

foto index: Plantise

 

Voor meer informatie:
Plantise
www.plantise.com