Peter Aarts van kwekerij `t Bleekerven is een bekend gezicht bij De Ruiter. Peter noemt zichzelf ‘een komkommerteler die in de herfst tomaten teelt’. Dat gaat hem goed af, want met Speedella boekt hij al minstens 15 jaar goede resultaten van september tot januari.
Peter vertelt: “Speedella werd voor ons op 26 juli gezaaid en we zijn op 9 september begonnen met planten. Het plan is om in de derde week van januari te ruimen. Daarnaast hebben we wat proeven van andere rassen staan, waaronder enkele rassen met een mogelijke ToBRFV-resistentie van De Ruiter. Dan praten we over proeven met 30 planten.”
Speedella blijft zich bewijzen
“We hebben elk jaar wel wat proeven, maar hoe goed die uitpakken kun je pas twee weken na de laatste oogst inschatten. Er zijn rassen die heel veelbelovend lijken, maar het in de laatste tros laten zitten. Aangezien we maar 4 trossen oogsten in de herfst, is dat meteen 25% van de teelt. Bij Speedella weten we zeker dat alle vier de trossen perfect zijn.”
Goede kwaliteit, hoge productie
“Het grootse voordeel van Speedella is zijn betrouwbaarheid tot het einde van de teelt. De kwaliteit van de tomaten blijft tot aan januari heel goed: een stevige, grove trostomaat met een mooie kleur en sterke groene delen. Daardoor oogt Speedella altijd vers. De trossen zijn uniform en strak, zeker voor een grof type. Speedella levert een goede productie, tussen de 8 en 10 kilo per vierkante meter als gemiddelde van de 11 hectare waarop wij dit ras telen. Dat is elk jaar weer een mooi resultaat.”
Kwaliteit van de planten
“Het succes van de herfstteelt valt of staat met de kwaliteit van de planten die de plantenkweker levert. De eerste 3 trossen worden bij de plantenkweker aangemaakt, de 4e hier op de tuin. Als de planten sterk zijn, dan is het makkelijker om het gewas goed door te trekken naar januari. De planten die we nu op de tuin kregen, zijn heel groot en generatief, wat niet verwonderlijk is met de afgelopen zomer. Hoeveel energie het gewas vraagt is ook mede afhankelijk van de kwaliteit van de planten vanuit de plantenkweker. Overigens is 15 kuub gas per vierkante meter wel het minimum. En we zijn natuurlijk afhankelijk van het buitenklimaat; met de klimaatinstellingen moeten we anticiperen op het weer. Maar we weten uit ervaring dat Speedella onder alle weersomstandigheden goed presteert.”
Snoeien
“Zoals alle rassen in herfsttomaat moet Speedella wel gehaakt worden. De trosstelen zijn, vooral onderin, altijd wat zwakker. Verder snoeien we de eerste tros op 5 en de 2e en 3e op 6. De laatste tros snoeien we weer op 5, zodat de plant zijn assimilaten goed kan verdelen onder de trossen. We toppen op tijd, zodat de trossen homogeen uit kunnen groeien.”
Hoge Ec en goed interen
Peter kiest voor een vrij hoge Ec in de mat: “Wij druppelen rond de 3 mS/cm, waardoor de Ec oploopt in de mat naar 6 mS/cm, aangezien we maar in een korte periode water geven. Dan teert de mat flink in, wat beter is voor de wortels omdat ze meer zuurstof krijgen. Dat komt de kwaliteit ten goede. Bij de start van de teelt geven we tussen 8.00 en 20.00 uur water, maar in oktober is dat alleen tussen 10.00 en 16.00 uur en in november tussen 12.00 en 14.00 uur. De start/stop-tijden liggen in de donkere maanden dicht bij elkaar om verder in te teren. Met een sterk wortelgestel weten we zeker dat we aan het einde van de rit nog steeds dikke tomaten hebben.”
Rustig telen
De temperatuurlijn is sterk afhankelijk van de plant die op de tuin komt, vertelt Peter: “Als we een slanke, generatieve plant krijgen, beginnen we rustig aan met een nacht van 16 graden en een dag van 19 graden. Als de plant na een dag of 4 ingeworteld is, gaat het etmaal omhoog naar 20 of meer graden. Wij sturen sterk met de ventilatielijn; liever de ramen wat verder dicht doen en het vocht in de kas houden om minder te hoeven stoken. Dan zetten we er een minimum buis bij, om toch stralingswarmte langs de plant te krijgen. We hanteren de vuistregel dat de buis 10 graden hoger is dan de ingestelde temperatuur. Overdag is dat dus rond de 30 à 35 graden. De buis bepaalt dan de activiteit van de plant. Zodra de ramen opengaan, neemt de buitentemperatuur die functie over. Dat is het principe van het nieuwe telen.”
De beste resultaten met Speedella
Peter voegt daar aan toe: “Als we een dikke plant op de tuin krijgen, dan kiezen we juist weer voor een stevig start met een nacht van 18 en een dag van 21 graden. Het dag/nacht-verschil is altijd 3 graden. Dat hebben we puur op ervaring geleerd. We weten na bijna 30 jaar tomaten telen in de herfst dat je met hard stoken veel kapot maakt. Weinig stoken, rustig telen levert de beste resultaten, zeker met een betrouwbaar en sterk ras als Speedella!”
Voor meer informatie:
Bayer
www.vegetables.bayer.com/nl/