Er ging gisteren zo'n 20 euro van de TTF-gasprijs af. Daarmee ligt de gasprijs tot aan het eerste kwartaal van 2023 om en nabij de 200 €/MWh. Zekerheid over een meer stabiele prijsvorming geeft dat niet, zo bleek deze week maar weer eens. In deze crisisupdate een terugblik op de energieweek.
De gasprijs voor november 2022. Vanochtend tegen 11u vanochtend was de prijs nog zo'n twee procent verder gezakt tot om en nabij de 200 euro per megawattuur op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.
AgroEnergy gaat in op de oorzaken van de gasprijspiek deze week. Enerzijds vier lekkages in gaspijpleidingen, maar ook dreiging door het Russische staatsgasbedrijf Gazprom om sancties in te stellen tegen een Oekraïens gasbedrijf. Gazprom en het Oekraïense Naftogaz liggen al sinds mei met elkaar in de clinch, weten de specialisten van AgroEnergy. Volledige stillegging van de gaslevering aan Oekraïne wordt niet uitgesloten.
Over de gaslekkages schrijft de NOS op basis van berichtgeving van Reuters dat maandag 'naar alle waarschijnlijkheid' de lekken in Nord Stream 1 en 2 gedicht zijn. Onzeker blijft daarna wel wanneer en of de pijpleidingen daarna weer in gebruik kunnen worden genomen. Bij AgroEnergy wijzen ze erop dat het zeewater mogelijk onherstelbare schade aan de pijpleidingen kan aanbrengen.
Volgens AgroEnergy schoot de gasprijs pas echt omhoog na de dreigementen van Gazprom aan het adres van Naftogaz. Dat er lekkages in de pijpleidingen zaten, deed de markt volgens de energiespecialisten minder, omdat er al rekening mee gehouden wordt dat Rusland elk moment helemaal kan stoppen met leveren. Ook nu al zijn de leveringen minimaal. Op de langere termijn zat er deze week ook een stijgende lijn in de prijzen, pas gisteren gestokt. Het 2024-jaarcontract steeg bijvoorbeeld de afgelopen dagen met 15 euro per kuub stipt AgroEnergy in de update aan.
In de update ook aandacht voor de olieprijs (die schommelt tussen de 85 en 90 dollar per vat), de steenkoolprijs (na weken van daling in lijn met de gasprijsstijging deze week gestegen) en elektriciteitsprijzen (deze week werd slechts twee keer kortstondig noodvermogen afgekondigd.
Voor komende week ziet men bij AgroEnergy met een goede Noorse gasaanvoer, genoeg LNG-aanbod, aantrekkende wind (goed voor elektriciteitsproductie, hierdoor is minder gas nodig) en ook toch nog aardig wat zon diverse 'prijsdrukkende invloeden', maar politieke spanningen en ook mogelijk marktingrijpen door de Europese Unie kunnen voor plotselinge prijsbewegingen zorgen, net als nieuws zoals deze week.
Vandaag zouden Europese energieministers knopen door moeten hakken over het beteugelen van de hoge energieprijzen. Vijftien ministers van vijftien lidstaten pleiten voor een gasprijsplafond. Nederland en Duitsland zijn tegen, weet AgroEnergy. Lees hier de hele update. BNR wijst erop dat met name naar een plafond voor Russisch gas wordt gekeken, al willen vijftien landen (waaronder België) ook verder.
In de Tweede Kamer ging minister Jetten in op Kamervragen van de heren Erkens van de VVD en Bontenbal van het CDA over kernenergie. Lees hier de vragen en antwoorden na.