Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Met de beperkingen die we hadden koersen we toch op een erg goede productie af”

Tholen – In ’s-Gravendeel bij Kwekerij de Kreek zijn ze inmiddels over de helft in een derde rondje in hun traditionele komkommerteelt. Of nou ja, traditioneel, in een bijzonder seizoen was er best wat creativiteit nodig om tot een goede teelt te komen.

De telers begonnen dit seizoen vijf weken later. “Normaal beginnen we begin januari, maar nu zijn we half februari pas begonnen”, legt bedrijfsleider Wim de Kreek uit. Op ruim 1,6 hectare teelt hij komkommers, en voor de huisverkoop ook een klein beetje tomaten en paprika’s. Voor de verwarming van de kas rekent de teler op een ketel. “We hebben geen contract, dus zijn we dit jaar heel zuinig gaan verwarmen met het gas dat we op de dagmarkt moesten kopen.”

Eenmaal begonnen viel het Wim goed mee hoe goed de teelt op gang kwam. “Midden februari heb je al veel meer zonnewarmte dan als we normaal starten in januari. Het ging makkelijker dan verwacht.”

De start van de derde teelt, begin augustus

Etmaaltemperatuur
Verderop in het voorjaar was het ook goed zonnig. “Dat heeft echt meegeholpen. We wisten dankzij de zon toch goede etmaaltemperaturen te halen. De nachttemperaturen lagen wel lager, zo’n twee graden ten opzichte wat we gewend zijn omdat we minder hebben verwarmd. Overdag haalden we het met hulp van de zon weer in. Daardoor kwamen we toch op etmalen van tussen de 20 en 21 graden Celsius uit, op enkele donkere dagen na waarin we onder de 20 graden uitkwamen.”

Energiescherm vervangen
In een deel van de kas is afgelopen winter een nieuw energiescherm geplaatst. “Het oude energiescherm was versleten en moest vervangen worden. Er is een extra helder doek voor in de plaats gekomen. Dit doek hebben we meer dicht gelaten en pas open gedaan als de zonnewarmte binnenkwam. Op die manier hebben we optimaal geprobeerd gebruik te maken van de zon.”


Een volgroeid gewas, week 37

Uitdaging in hete zomer
De zomer was ook zonnig en warm. Wim lacht. “Toen werd de zon juist wel weer een uitdaging. Wij konden toen alleen de luchtramen openzetten voor koeling en het scherm dichttrekken. Het voordeel was wel dat we deze zomer de ketel echt uit konden laten. Normaal stoppen we er ’s ochtends in de zomer nog weleens een klein buisje in. Dit jaar niet. Het gevolg was wel dat we flink last hebben gekregen van meeldauw, ondanks een weerbaar ras. Met enkele correctiebehandelingen hebben we het gelukkig onder controle gekregen.”

Vloeibare CO2
De ketel heeft in de zomer een periode zelfs helemaal niet gedraaid. Het gevolg is dan wel dat de telers zelf geen CO2 opwekken. In een door Wim geschreven Facebookbericht – “daarin laten wij de mensen die ons volgen iets zien van hoe het proces verloopt voordat een komkommer in de winkel licht” – gaf hij al uitleg over het belang van de ketel, die voor de teler warmte en CO2 oplevert. “Omdat we zuinig stoken, hebben we gezocht naar een alternatief voor CO2 uit de ketel. Na een telefoontje aan de leverancier van vloeibare CO2 bleek dat zij nog een klein tankje voor ons hadden staan. Op huurbasis hebben we die tank sinds half juli naast de kas staan.”


Plaatsing van de tank voor vloeibare CO2, halverwege juli 2022

Mocht die mogelijkheid er niet geweest zijn, dan was dat voor de teler geen reden geweest niet te telen. “Er zit altijd wel CO2 in de lucht, zomers komt er altijd wel CO2 via de luchtramen binnen, maar zonder extra injectie haal je hele periodes niet de optimale waardes voor een optimale productie. Je kunt zonder injectie van extra CO2 ook telen, maar dan lever je wel productie in.”

Toch goede productie
Met een latere start van de teelt is dat voor Kwekerij de Kreek ook dit jaar het geval. “We lopen ten opzichte van andere jaren 2-5 stuks per vierkante meter achter en gaan richting de 170 stuks per vierkante meter. Normaal halen we rond de 180 stuks. Als je echter bedenkt dat we vijf weken later zijn gestart, vind ik het toch een erg goede productie.”


De start van het tweede gedeelte van de derde teelt, halverwege augustus

Wim, die het bedrijf runt samen met zijn ouders, hoopt de teelt nog door te trekken tot diep in oktober. “Eind juli is het eerste deel van de derde teeltrondje geplant, op 10 augustus deel 2. Er staat nu nog een vitaal gewas. We willen door dit jaar tot het echt niet meer gaat. De nachten zijn de afgelopen dagen al wel vrij koud. Daarom verwarmen we een beetje. Als de dagen straks nog korter worden, dan krijgen we te weinig licht en te weinig warmte binnen om nog langer door te gaan.”

Nieuwe inzichten
Ook de paprikateelt, zo’n twintig planten, wil Wim tot die tijd doortrekken. In de tomatenplanten is de kop eruit en oogst men momenteel de laatste vruchten. Wanneer de teelt volgend jaar start, weet Wim nog niet. “We hopen snel op duidelijkheid uit Den Haag. We hebben hulp nodig om de energiekosten te drukken.” De nieuwe inzichten uit dit seizoen over hoe hij zonder al te veel aardgasgebruik toch goede kwaliteit komkommers kan telen, gaan mee naar volgend jaar.

Een volgroeid gewas, week 37