Tholen - Tomatenteler Den Berk Délice gaat deze winter van de 90 hectare er zo'n 20 belichten. De reden laat zich raden: de energiecrisis. Tom Beyers, manager teelt & biologie, vertelt hoe hij Delphy's Quality Management System gebruikt heeft om strategieën door te rekenen.
Data worden steeds belangrijker in alle plantaardige sectoren. Nieuwe technieken maken het mogelijk eenvoudiger en sneller data te verzamelen en uit te wisselen. Daarnaast komen er steeds meer sensoren beschikbaar die helpen bij het meten van de gewasontwikkeling en belangrijke omgevingsfactoren.
Delphy Digital gebruikt deze data om slimme oplossingen voor teelt- en bedrijfsmanagement te ontwikkelen en toepasbaar te maken. Data-gedreven modellen en systemen vertalen data naar concrete adviezen en acties voor de optimalisatie van het teeltproces. Daarom heeft Delphy Quality Management Systems (QMS®) ontwikkeld.
QMS Tomaat
QMS Tomato is een rekenmodel om verschillende scenario’s van een teeltplan door te rekenen. Op basis van ondernemings- en rasspecifieke informatie kan de optimale ‘start strategy’ gemaakt worden en worden verschillende strategische teeltvraagstukken beantwoord: Hoeveel uren belichting kunnen we inzetten? En met welke intensiteit? Wat is mijn ideale stengelbeleid? Moet ik vruchtsnoei toepassen? In de ‘adaptive strategy’ wordt het plan vervolgens geactualiseerd met gerealiseerde data.
Den Berk Délice
Den Berk Délice gaat alleen telen in de kassen die met LED zijn uitgerust. De teler gaat deze winter zo’n 20 van de in totaal 90 hectare belichten. "Dat zijn de kassen die met LED uitgerust zijn – de SON-T blijft uit. Op 10 hectare gaan de we huidige belichte teelt langer doortrekken, om volgende winter onbelicht te kunnen telen."
Scenario’s
Tom gebruikt QMS om verschillende teeltscenario’s door te rekenen. "Voornamelijk om te zien wat er gebeurt wanneer we meer licht hebben, van de lampen of van buiten: welke productie krijgen we daarvoor terug? Hoe moeten we reageren met onze plantafstanden en ons snoeibeleid, waar ook arbeid mee is gemoeid? En welke etmaaltemperaturen moeten we gaan stoken?”
Dankzij de nauwkeurige berekening uit het systeem, kunnen ze bij Den Berk Délice de impact bepalen van meer of minder belichten op productie en kosten. "Eigenlijk draaien wij het proces van QMS om. Daar komt best wel wat werk bij kijken, het is een kwestie van handigheid krijgen met het systeem, trial and error."
Uit dat proces is gebleken dat met name plantafstand en snoeibeleid veel effect hebben op de energiebehoefte van de plant. "Daar kunnen we direct grote stappen mee zetten. Een volgende stap in de plantafstand scheelt 14 procent in de lichtbehoefte per plant. Bij snoeien van troscherry is dat ook het geval: ga je van 14 naar 12 tomaten per tros, dan daalt de lichtbehoefte per plant ook met zo’n 14 procent. Uiteraard daalt de productie per vierkante meter dan ook."
Datagedreven teelt
Als belangrijke partner van de retail in België telen ze bij Den Berk Délice smaaktomaten en trostomaten. Datagedreven teelt is daarbij van groot belang, vertelt Tom. “Wij communiceren intern op basis van data. Bij overleg over productieprognoses met de mensen van Coöperatie Hoogstraten, spreken we altijd op basis van data. Ook met de collega’s van de arbeidsorganisatie overleggen we op basis van datagedreven teeltplannen. Hetzelfde geldt voor onze energie-verantwoordelijken. In een organisatie als de onze, met zoveel mensen, die een sterke groei heeft doorgemaakt, dus met veel jonge mensen, is data belangrijk om goed onderbouwde beslissingen te nemen.”
Gedurende de teelt wordt QMS ook adaptief ingezet. “We proberen zo zuinig mogelijk te telen, met behoud van kwaliteit. Door goede teeltplannen te hebben, willen we de situatie altijd stuurbaar houden, zowel in de winter als in de zomer.”
Max van den Hemel houdt zich bij Delphy Digital o.a. bezig met QMS Tomaat.
Voor meer informatie:
Max van den Hemel
Delphy
+31 (0)317 491578
[email protected]
www.delphy.nl
Den Berk Délice
www.denberk-delice.com