"We kijken naar wat het meest belangrijk is om toe te voegen aan het Britse voedingssysteem door de weersbeperkingen in ons voordeel te gebruiken om lokale producten indoor te verbouwen. Door gewassen te vervangen die normaal gesproken worden geïmporteerd, kunnen we meer potentieel creëren door hier verticaal te telen," zegt Graeme Warren, CEO van Vertegrow.
Het bedrijf, dat van een containerteeltbedrijf naar een grootschalige farm gaat, wil waarde toevoegen aan de Britse voedingsteelt vanuit Aberdeenshire, Schotland.
Graeme Warren
Lokale partner als bonus
Op dit moment bestaat het bedrijf uit een 10 m hoge toren met 51 teeltbakken met een totaal teeltoppervlakte van 300m2. Samen met IGS is Vertegrow nu klaar om de beperkingen vanwege het weer op zijn kop te zetten door voedingsrijke gewassen op tafel te zetten.
"Dat IGS lokale hardware, software en expertise aanbood, was een geweldige bonus. We hebben jarenlang gekeken naar het juiste ontwerp van de faciliteit, de grootte en meer. Het is een paar keer veranderd, maar toen het eenmaal was uitgestippeld, konden we het vrij snel opzetten."
De onlangs geïnstalleerde farm
Graeme deelt mee dat het langetermijnplan is om een tweede locatie te ontwikkelen in het zuiden van Schotland die dicht bij de afnemers zal liggen om de voedselkilometers verder terug te dringen. Uiteindelijk zullen grote retailers een focus zijn van de agtech, terwijl voorlopig foodservice de belangrijkste klantenkring is. "Hoe meer ervaring we zullen opdoen met het telen en verbeteren van onze opbrengsten en producten, hoe meer we ook ons aanbod kunnen uitbreiden," voegt Graeme er dit najaar aan toe.
Op dit moment worden de producten lokaal verkocht aan kleine retailers, boerderijwinkels, eenmanszaken en restaurants. De meeste belangstelling komt van de foodservice. Graeme merkt op dat zodra Vertegrow de vraag naar zijn producten kan aantonen, er hopelijk mogelijkheden ontstaan om het product uit te rollen naar meer afnemers. Voor de vestiging in Aberdeen zullen de producten worden verkocht aan groothandelaren en plaatselijke winkels in de omgeving.
De producten buiten het seizoen vullen
Tot dusver heeft Vertegrow gewassen zoals aardbeien getest die buiten het seizoen kunnen worden geteeld. Proeven met teelt op grote schaal staan ook op de planning. Er zijn verschillende interessante gewassen die het team onderzoekt, maar de kerngewassen blijven microgroenten, bladgroenten en kruiden.
Met het regenwateropvangsysteem kan de farm het gebruik van hulpbronnen laag houden, evenals de hernieuwbare energie die via een groen tarief van de netwerkgeneratoren wordt gekocht. Op lange termijn wil Graeme ter plaatse een generator creëren door middel van bestaande turbines om windenergie of zonnepanelen te oogsten. "Aan de gaskant is het niet nodig om naar een voorziening te kijken, aangezien wij gebruikmaken van afvalwarmte van de LED, waarbij elektriciteit de gemakkelijkste energie is om te "vergroenen" met hernieuwbare energiebronnen," zegt Graeme.
Effect van Brexit
"Op een paar gebieden zien we dat Brexit de lokale teelt in Schotland heeft beïnvloed. De importprijzen zijn bijvoorbeeld aanzienlijk gestegen. Maar vanuit het oogpunt van de teelt is dat in ons voordeel. De problemen zijn veel groter geworden sinds Brexit, omdat we met onze klanten spreken die lokale teelt als een enorm voordeel zien," bevestigt Graeme.
Vanuit arbeidsoogpunt is het team blij dat er nieuwe banen in de technologie, data en tuinbouw aan de regio worden toegevoegd, wat een stimulans voor het gebied kan zijn omdat velen naar stedelijke gebieden vertrekken om die banen te vinden. Daarnaast is Vertegrow in gesprek met lokale universiteiten en landbouwscholen om uit te zoeken of zij hun cursussen relevant kunnen maken voor verticale tuinbouw. Op deze manier kunnen de teeltbedrijven voldoen aan de eisen van wat ze onderwijzen.
Voor meer informatie:
Graeme Warren, CEO
Vertegrow
[email protected]
https://vertegrow.com