Tholen – Hij volgt het nieuws met stijgende verbazing. “Waarom doet niemand iets?”, vraagt John van Ruijven zich er hardop bij af. De techneut, actief in onder meer de waterbehandeling met zijn bedrijf JVR Tecmar, ziet met lede ogen hoe de sector volgens hem ‘kapot wordt gemaakt door Den Haag’. “En ondertussen zie ik in de sector niemand die echt van zich laat horen.”
In het nieuws gaat het de hele dag over de energiecrisis en de gevolgen, erkent John, maar dat is ‘niet het reële beeld’. Het valt hem ook op dat hierdoor mensen niet het ‘juiste beeld’ hebben van wat er gaande is. “Ze lijken gewoon achter de regering aan te lopen met hun verduurzamingsverhaal. Ze kennen de details helemaal niet.”
John haalt een presentatie uit de Tweede Kamer aan, waarin in 2018 al een fysicus gehoord werd als deskundige rondom de Klimaatwet. Professor Kees de Lange liet de politici in Den Haag weten dat reductie van CO2 volgens hem ‘geen enkel effect’ op het klimaat* heeft. “Wat nou als die man gelijk heeft en CO2 geen probleem is?”, stelt de techneut zich hardop de vraag bij de naderhand door voor en tegenstanders bediscussieerde stellingname van De Lange. “Niemand heeft er iets mee gedaan.” Op een overheidspagina bij het Klimaatakkoord wordt wel verband gelegd tussen CO2 en klimaatverandering.
John op GreenTech Amsterdam 2022
Traag
Als er al wat gebeurt, dan gaat het veel te traag. “Als de regering al iets aan de huidige energiecrisis wil doen, en dat betwijfel ik, dan gaat dat veel te langzaam. De regering creëert alleen maar problemen.” John wijst op de toeslagenaffaire. “Een probleem door de overheid gecreëerd. Nog altijd zijn die kinderen niet terug bij hun ouders en in Den Haag zeggen ze ‘stuur maar een brief om het terug te draaien.’ Het leven van die kinderen is voor altijd kapot gemaakt door die idioten.”
Nu vindt John dat ook zijn geliefde sector eraan gaat. Een oplossing om de crisis te stoppen heeft hij wel. “De gaskraan in Groningen moet open. Dat is makkelijk, maar ze doen het niet. Ze vinden het wel goed zo en sturen er regelrecht op een enorme crisis af.”
John wijst ook op recente berichtgeving over Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die van mening is dat Nederland geen gasstrategie heeft. “Onvoorstelbaar toch? Hij laat zien dat er niets geregeld is, dat er geen garanties zijn, geen strategie. Dat is toch bizar? Ze maken er een zooitje van. Jetten wijst alleen maar op compensatie, zonder concreet te worden,” hekelt hij. “Hij kijkt alleen maar naar CO2, lijkt het.”
Actievoeren
De techneut snapt niet dat mensen niet wakker worden van alles wat er gaande is. “Het hele Westland hangt vol omgekeerde Nederlandse vlaggen, maar het lijkt ze daar in Den Haag niets te doen.” Als het aan John ligt laat de sector nog veel nadrukkelijker van zich horen. “Noorse telers, die laten wel van zich horen. Zij waarschuwen voor een voedseltekort als ze niet meer gesteund worden. Nederlandse telers, maar ook bedrijven elders in de keten, moeten veel harder van zich laten horen, ook zij die nu misschien nog wel gunstig in hun energiecontracten zitten. Ik hoop dat mensen wakker geschud worden. Kijk naar die boeren. Hoe die actievoeren, dat vind ik goed. Zij zijn wel in actie gekomen en op een positieve manier.”
Reageren? Mail John op: [email protected]
*op een overheidspagina bij het Klimaatakkoord wordt wel het verband getrokken tussen klimaatverandering en CO2