Eerste witte asperges verkocht op de REO Veiling
De productie van witte asperges uit beschermde teelt duurt tot eind april. Het vollegrondsseizoen neemt vanaf dan over en stopt traditioneel op 24 juni, de dag waarop de patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd. “Het oogstseizoen is inderdaad betrekkelijk kort en de teelt in volle grond blijft de belangrijkste productiemethode. Je proeft overigens géén verschil in de smaken van de asperges uit beschermde teelt en in volle grond. Want de volle smaak van de delicatesse heeft in hoofdzaak te maken met haar versheid. De lekkerste asperges zijn de meest verse asperges! De delicatesse wordt daarom bewust aangevoerd op de veilingdag zelf en uiteraard helpt ook de verpakking op een schaaltje met plastiekfolie de dagversheid te bewaren. Als je asperges tegen elkaar wrijft en ze piepen hard, dan zijn ze gegarandeerd echt kraakvers. In een vochtige doek in de koelkast bewaren asperges gemakkelijk nog een tweetal dagen”, geeft Kris Bossuyt graag mee.
De producent is behoorlijk optimistisch bij de start van het nieuwe teeltseizoen. “In 2013 valt Pasen heel vroeg in het jaar en komt het vollegrondseizoen trager op gang door de vrieskou in de laatste twee maanden. De marktvraag versus het aanbod zal daardoor wellicht enigszins in een goede balans blijven tijdens de periode rond Pasen, het klassieke piekmoment van het seizoen”, klinkt het. De hoopvolle verwachting van Kris werd alvast bevestigd op de primeurverkoop van vandaag. Koper Denaeghel nv uit Brugge plaatste de eerste druk, goed voor een veilingprijs van € 11,64 per kg en dat is een halve euro meer in vergelijking met vorig jaar.
Witte asperges groeien onder de grond en worden uit het licht gehouden. Groene asperges hebben wél de zon gezien. “De drie periodes met strenge vorst in januari en februari joegen uiteraard onze stookkosten in de lucht. Onze energiefactuur werd niet overdreven duur aangezien een aspergeteler in zijn serres geen ruimte verwarmt maar de bodem en eenmaal de grond de gewenste temperatuur bezit, is die relatief lang vast te houden door de verwarmde bodem af te dekken met plastiek. In de aspergeteelt worden ook nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De teelt van asperges is inderdaad niet alleen arbeidsintensief, maar tevens een productieproces met veel respect voor duurzame ontwikkelingen zodat de toekomstige generaties dezelfde kwaliteit van leven en kansen krijgen als wij vandaag hebben”, besluit Kris Bossuyt uit Oostrozebeke.
De REO Veiling vermarkte vorig jaar 75.610 bussels en schaaltjes witte asperges. Het globale aanvoercijfer van groene asperges ligt heel wat lager: 34.154 bussels en schaaltjes in 2012.