Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprikateler laat spouwscherm in bestaande installatie realiseren

In een tijd dat alle opties voor energiebesparing in de glastuinbouw het overwegen waard zijn, is een spouwscherm een interessante mogelijkheid. Een spouwscherm bestaat uit twee doeken op één installatie. Dit systeem maakt dezelfde besparing mogelijk als twee individuele energiescherm installaties en is ook uitvoerbaar bij bestaande installaties. Paprikakwekerij De Bleiswijkse Zoom laat het scherm in zo'n bestaande installatie inbouwen. 

Wat is een spouwscherm?
Een spouwscherm (Cavity Screen) werkt volgens hetzelfde principe als dubbelglas of als een spouwmuur in een woning. In de kleine ruimte tussen twee dichtbij elkaar gemonteerde schermdoeken ontstaat stilstaande lucht. Deze luchtlaag werkt isolerend. Bij het spouwscherm wordt een afstand van 4 centimeter aangehouden. Bijzonder is dat de twee schermen op dezelfde installatie zijn aangesloten, zodat er maar één as nodig is om het scherm open en dicht te trekken.

Het spouwscherm kan een alternatief zijn voor een dubbel klimaatscherm, maar ook een aanvulling hierop. Omdat ook bestaande situaties met een enkel scherm zijn om te bouwen tot spouwscherm, biedt dit veel ondernemers de mogelijkheid om met een beperkte investering substantieel energie te besparen, zo stipt Ridder aan in dit bericht. Een spouwscherm levert net als een dubbele scherminstallatie zo’n 15 procent energiebesparing op. Maar dan met slechts één schermpakket in de kas, wat ook minder lichtverlies betekent.

Installatie
Paprikakwekerij De Bleiswijkse Zoom in het Nederlandse Bleiswijk heeft voor deze stap gekozen. Gerdo Wennekers, operationeel manager van schermdoekspecialist Screen4Seasons, vertelt hoe dit in zijn werk gaat. “Dit najaar gaan wij bij deze klant een spouwscherm monteren. Wij doen dit door de bestaande scherminstallatie van deze paprikateler om te bouwen, zodanig dat er twee transparante schermen op één installatie kunnen draaien.”

Voor deze aanpassing verplaatsen de monteurs van Screen4Seasons de as en motoren circa 4 centimeter omlaag. Zo ontstaat de ruimte om een extra dradenbed te trekken voor het tweede scherm. “We gebruiken twee Ridder RES 10 FR-doeken (Ridder Energy Saving Screens), dus voor zowel het onder- als bovenscherm. Dit is een zeer transparant energiedoek, met een goede impact op het kasklimaat.”

Een extra dradenbed zorgt ervoor dat beiden doeken strak op afstand van elkaar blijven. “Naast het voordeel dat een spouwscherm relatief betaalbaar is, kan het een uitkomst zijn in kassen waar geen ruimte is voor een tweede installatie of als je toch al voor een renovatie of vervanging staat”, stelt Wennekers.

Effect op het kasklimaat
Uitvoerige metingen in een andere Nederlandse kas, waar al langer een spouwscherm ligt, tonen aan dat dit systeem ook zorgt voor een uniforme temperatuur in de kas. Door de isolerende werking wordt de uitstraling beperkt, wat een constante temperatuur geeft in de hele kas. Die gelijkmatigheid dempt bovendien het effect van de stijgende RV (relatieve luchtvochtigheid), zodat er nauwelijks kans is op condens en gevaar op schimmelziekten. Ook blijkt dat de verdamping op peil blijft vanwege de lagere uitstraling in combinatie met goede luchtafvoer, wat ook gunstig is voor de gewasgezondheid.

Combinatie met tweede scherm
Volgens Kwekerij De Bleiswijkse Zoom is een spouwscherm een hoogst effectieve manier om het kasklimaat te sturen en tevens een zo hoog mogelijke energiebesparing te behalen. Door de toepassing van twee energiedoeken, op een beperkte afstand van elkaar op een enkele installatie, kan het kasklimaat efficiënter opgewarmd worden aan het begin van de dag. Door het spouwscherm te combineren met een tweede scherminstallatie kan de teler in de winter ook ‘lichttechnisch’ effectief geschermd worden. Deze installatie wordt aankomende winter voorzien van AC folie. Volgend jaar wordt dat vervangen door een RES-doek van Ridder.

Voor meer informatie: 
Ridder
+31(0)341-416854
[email protected] 
www.ridder.com

Publicatiedatum: