Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Geopolitieke strijd stuwt gasprijs weer op, crisisgevolgen voor glastuinbouw overal te zien

Vorige week kelderde de gasprijs. Tot laat op de vrijdag, toen bleek dat Rusland de gasaanvoer via Nord Stream 1 na 'kortstondig onderhoud' niet heeft hervat. Wanneer dat wel gebeurt, is nog onzeker. De gasprijs is ondertussen weer omhoog geschoten. In deze crisisupdate proberen we de energieontwikkelingen op een rijtje te zetten én ook berichtgeving over steeds breder zichtbare gevolgen voor de glastuinbouw.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 2 september op de Title Transfer Facility. Vandaag is de gasprijs weer omhoog geschoten na het Nord Stream-nieuws. Voor de resterende maanden van 2022 lag de gasprijs rond 10.30 boven de 275 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Aan de Russische reden voor het niet terug opschroeven van de gasaanvoer wordt sterk getwijfeld. Bij BNR zegt olie- en gasexpert Ronald de Zoete er bijvoorbeeld dit over: "Poetin speelt een spelletje, hij wil een vuist maken tegen de prijsplafonds." Fabrikant Siemens zegt dat de olielekkage waarop Rusland wijst niet tot een stop van Nord Stream 1 hoeft te leiden. 

De Europese Commissie ziet een prijsplafond voor gas uit Rusland wel zitten. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de tijd er rijp voor is. De NOS schrijft erover. 

De gasopslagen voor komende winter zijn in Nederland goed gevuld. Nederland kwam vorige week met een vulgraad van 78% dichtbij het Europese streefcijfer van 80%. Zelfs als de vulgraad de 100% bereikt, is dat waarschijnlijk niet genoeg om de winter door te komen, schrijft de NOS na navraag bij specialisten. In de gasopslagen zit pas 16 miljard kuub aardgas, terwijl in een gemiddelde winter er 26 kuub aardgas doorheen gaat in Nederland. Bovendien is niet per se al het gas in de opslagen voor eigen gebruik.

Energietrendwatcher Jan Willem Zwang schreef een analyse over de gasopslagen en brengt in kaart hoeveel van het gebruik er met de opslagen gedekt is. Met wat er in voorraad is, heeft de Europese Unie nog altijd geen kwart van haar verbruik gedekt. Lees hier de analyse. 

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom levert volgens persbureau Reuters wel via een andere leiding, waar de capaciteit iets is opgeschroefd. De NOS schrijft erover. 

De inmiddels al ruim een jaar voortslepende energiecrisis krijgt steeds meer en steeds zichtbaardere gevolgen in de glastuinbouw. Zo ging er vorige week met Van der Hoorn Orchideeën een kweker failliet, (mede) vanwege hoog opgelopen stroomprijzen. De kweker was in 2006 vooruitstrevend met een 'kas zonder gas'. Het Vakblad voor de Bloemisterij schrijft over het faillissement, waarbij kweker en curator nog niet op details in willen gaan.

Een ander gevolg is dat er minder werk is in de kassen de komende tijd. Waar geen tomaten groeien onder belichting, is er minder werk. Westlandse uitzendbureaus zeggen tegen Omroep West dat de vraag naar arbeidsmigranten in de kassen in de regio met minimaal 75% wegvalt. Lees hier meer. 

Glastuinbouw Nederland wijst op een informatiepagina voor ondernemers die hun teeltstrategie aanpassen en in kaart willen brengen wat daarbij allemaal komt kijken. 

In Het Nieuwsblad uitleg van kwekers over de gevolgen van de energiecrisis voor de levering van bloemen en planten aan consumenten. Lees hier meer. 

Frankrijk verwacht geen energietekort en schroeft de productie van kerncentrales op, schrijft de NOS.

Duitsland wil de hoge energieprijzen verder opvangen met een derde pakket aan maatregelen ter waarde van 65 miljard euro. De VRT schrijft erover.