Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plantsapspecialisten zoeken het uit

Calciumslurpend aardbeienras gevoeliger voor Phytophora cactorum?

Tholen – Kun je aardbeienplanten weerbaarder maken tegen Phytophora cactorom met de juiste voeding? Onderzoekers van NovaCropControl doen daar met behulp van plantsapanalyses onderzoek naar. R&D-adviseur Sabine Robben gaf er op woensdag 31 augustus een presentatie over ten overstaan van in totaal zo’n honderd geïnteresseerden vanuit zowel zachtfruit-, sierteelt als glasgroentehoek.


Sabine Robben laat een opvallend verschil in calciumopname tussen twee rassen zien

Calciumopname
Sabine vertelde dat het onderzoek naar Phytophora één van de vijf speerpunten in het eigen onderzoek van de plantsapspecialisten is. Vooral in aardbei is specifiek Phytophora cactorum een probleem. De schimmel ‘zwemt’ als het ware met het water in de teelt mee op daarna bij zwakke planten of planten met wondjes toe te slaan. Het ziektebeeld is vervolgens bruinkleuring, verwelking en ook treden rode bladstelen op.

In de literatuur die er over de schimmel in aardbei is wordt veel geschreven over de rol van calcium in het voedingsschema. De onderzoekers hebben gekeken hoe dat in de praktijk zit. Daarvoor zijn stekken op petrischaaltjes geplaatst en ook zijn trayplanten in een tunnelkas getest. De onderzoekers kozen daarbij voor één ras dat minder gevoelig zou zijn voor de gevreesde schimmel én een zwakker ras.

Al snel bleek dat het minder gevoelige ras inderdaad die belofte waar kon maken. Wat de onderzoekers bij plantsapanalyses opviel was dat het gevoeligere ras vijf keer meer ijzer opnam. In het onderzoek is wateroplosbare voeding gebruikt.

Doortesten met trayplant?
Ook viel op dat bij een lagere EC de trayplant makkelijker voedingselementen opneemt. De onderzoekers willen nu lessen gaan trekken over het moment van de voedingsgift, hoeveel calcium de teler geeft én specifieke andere elementen bestuderen. Ook staat de vraag open of de nu gebruikte trayplanten, die soms na opensnijden toch al tekenen van besmetting vertonen zonder echt uit te vallen, bij in productie gaan volgend jaar zodra ze vrucht gaan dragen alsnog uitvallen. Of niet. Een vruchtdragende plant ervaart meer plantstress.


Trayplanten in de Phytophora-proef

Bekijk hier het algemene verslag van de open avond terug. 

Voor meer informatie:
NovaCropControl
[email protected] 
www.novacropcontrol.nl