Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar plagen in plant óók leerzaam voor ontwikkeling onderzoeksmethodes

Tholen – Met de introductie van plantsapanalyses in de tuinbouw was NovaCropControl er vroeg bij. Sinds 2008 is het bedrijf bezig de relatie tussen voeding en plantgezondheid in beeld te brengen. Woensdagavond werd een open avond georganiseerd om een breed publiek mee te nemen in het onderzoek van de afgelopen jaren.


De interesse in de open avond was groot. Er was zelfs even sprake van een inschrijfstop

Plaats van handeling was de proeflocatie in Loon op Zand, niet toevallig ook de plek waar mede-oprichter Bart Vromans zelf ook zachtfruitteler is. Sinds 2018 heeft NovaCropControl er de beschikking over een tunnelkas. Dit jaar kwamen daar op kantoor in Oisterwijk ook drie klimaatkamers bij.


De proeflocatie van NovaCropControl in Loon op Zand ligt op het terrein van teeltbedrijf TerraVie.

Breed publiek, jonge sprekers
Op de avond, een unicum voor NovaCropControl dat een dergelijk rondje proeven niet eerder organiseerde, kwam zo’n honderd man af. Voordat het donker werd konden zij in groepjes van een man of tien drie projecten én een presentatie van Bart bezoeken. Zijn compagnon Sjoerd Smits en de andere leden van het groeiende team van plantsapspecialisten zagen tot grote tevredenheid dat er een heel divers publiek op de avond afkwam. Er waren onder meer vruchtgroentetelers, siertelers, boomkwekers en zachtfruittelers. Daarnaast waren er ook wat toeleveranciers aanwezig.

Wat opviel tijdens de avond was dat de presentaties naast door Bart zelf door veel jonge onderzoekers werden gehouden, afkomstig van HAS Hogeschool. Eén van hen (credits naar Sabine) wierp het balletje op om na zo’n vier jaar onderzoek in de nieuwe faciliteiten eens te vertellen waar men staat. Een idee dat door de rest van het team snel werd omarmd.


De watergeefinstallatie, uitgerust met bakken voor 30 verschillende voedingsrecepten, maakte indruk.

Het resulteerde in een avond waarin vol enthousiasme over de lopende projecten werd verteld. Sjoerd voorzag de sprekers ondertussen van ‘spraakwater’, al was dat enkel nodig vanwege de mooie zomeravond. Over de onderzoeken zelf wisten de onderzoekers genoeg te vertellen.


Sjoerd Smits verzorgt de sprekers met 'spraakwater'.

Nieuwe faciliteiten
Bart zelf vertelde over de start met eigen proeftunnels in Loon op Zand en de nieuwe klimaatkamers waarover NovaCropControl sinds dit jaar beschikt. Het zijn er drie, uitgerust met zowel LED- als HPS-belichting en anders dan de klimaatkamers waarover men voorheen beschikte ook de mogelijkheid om het klimaat te sturen. Het team van NovaCropControl kreeg door de loop van de jaren volgens Bart regelmatig de vraag of men niet ook een proeflocatie in het buitenland zou willen openen. Daarvoor is bewust niet gekozen. “We willen meer weten over de relatie tussen voeding en plantweerbaarheid en niet nog meer reizen”, lachte Bart.


Onder de goten wordt drainwater opgevangen, voor elke proef afzonderlijk.

In de Mini-Air-tunnelkas kunnen de onderzoekers, net als in de klimaatkamers, allerlei teelten onderzoeken. Een uitdaging in de tunnelkas is wel dat het nog net iets warmer kan worden dan in een glazen kas en dat ook de daling van de temperatuur ’s nachts moeilijker te remmen is. In de klimaatkamers kan dat echter wel.


Boven elke bak een eigen voedingsrecept.

Elk onderzoek bestaat uit minimaal drie herhalingen. Dat is een vereiste voor de plantsapspecialisten die zowel een eigen onderzoeksagenda hebben als onderzoek voor derden doen. In dat laatste geval is de eis dat het onderzoek over plantweerbaarheid gaat. “Dat kan dan over gewasbescherming gaan, maar vorig jaar heeft hier bijvoorbeeld ook een zuurstofsysteem in proef gelegen om de effecten op plantweerbaarheid te bekijken, met gebruik van plantsapanalyses.”


Heel wat slangen om alle proeven apart van voeding te voorzien.

Vijf speerpunten
In de eigen onderzoeken is een aantal jaar terug bewust ingezet op vijf speerpunten: witte vlieg, luis, meeldauw, phytophora en botrytis. Dit jaar ligt de focus daarbij op luis, meeldauw en phytophora. Wat opviel was dat de onderzoekers regelmatig aangaven een stapje terug te hebben gezet in onderzoek. De reden hiervoor is dat de onderzoeksmethoden soms niet optimaal bleken te zijn. Als de resultaten bij gebruik van een methode, ook als die al elders in onderzoek gebruikt is, ver uit elkaar lopen, dan willen de plantsapspecialisten daar eerst zekerheid over hebben. Onderzoeken naar meeldauw in tomaat en de relatie tussen nitraat en luisgevoeligheid hebben zo’n nieuwe onderzoeksmethode opgeleverd.


Het werd een mooie zomeravond.

Meer over de besproken onderzoeken volgt in een volgend artikel op dit kanaal.

Voor meer informatie:
NovaCropControl
[email protected] 
www.novacropcontrol.nl